Učionica
ARTOS – FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI, UMJETNOSTI I MULTIMEDIJE, 24. I 25. STUDENOGA

Nova festivalska pojava koja na zanimljiv način ujedinjuje više vrsta umjetnosti
Objavljeno 1. studenog, 2020.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku pokreće novi festival književnosti, umjetnosti i multimedije – ARTOS koji će se održati 24. i 25. studenoga na više osječkih lokacija

Festival ARTOS zamišljen je koncepcijski i organizacijski kao sasvim nova pojava na kulturnoj mapi Hrvatske i šire. Koncepcijski, objedinjuje nekoliko vrsta umjetnosti kojima je književni predložak samo polazna točka za daljnju obradu i interpretaciju, ustvari za sasvim nov i samostalan umjetnički izričaj. Organizacijski, njega su, pod vodstvom mentora/profesora, u cijelosti kreirali odabrani kreativni studenti koji su predloške obrađivali u sklopu studijskog usavršavanja. Središnja je ideja da mentori i studenti, svaki u svojem području, interpretiraju dogovoreno književno djelo, a autori tih djela, iz ukupno četiriju država uz Hrvatsku, na festivalu predstave sebe, a onda i sudjeluju u prezentaciji svojih tekstova. Prema vrlo dobro poznatim književnim uspješnicama, vidjet ćemo, primjerice, lutkarski igrokaz inspiriran zbirkom priča, likovnu izložbu naslovnica prema jednom romanu, dramsku obradu nekih književnih uspješnica ili kreativne videouratke nastale prema pojedinim književnim prizorima. Osim što Akademija dobiva vlastiti festivalski projekt, gradska kulturna scena dobiva vrlo važan kulturni događaj, a hrvatska kultura i susjedne sasvim novu koncepciju umjetničke prezentacije koja ujedno služi kao mjesto međusobne suradnje i kulturne komunikacije.

Iza festivala organizacijski stoji Akademija za umjetnost i kulturu, sa svojim profesorima i studentima, a održavat će se u prostorijama Akademije, Galeriji Knifer i Kulturnom centru. Riječ je o ukupno desetak programa predstavljenih u dva dana – 24. i 25. studenoga 2020. godine. U predvečernjim satima, u lokacijama koje su vrlo blizu jedna drugoj, publika će imati priliku uživati u različitim umjetničkim oblicima. Zasigurno će uživati i sami autori koji nestrpljivo čekaju vidjeti na kakve su sve umjetničke kreacije inspirirali studente svojim djelima.

Treba na kraju spomenuti da je sav program izrađen pod nadzorom mentora/profesora Akademije koji su tijekom ljetnog semestra marljivo radili na svojim prezentacijama. Velika zahvala slijedi i dekanici Heleni Sablić Tomić koja je bila odlučna da i tu vrstu manifestacije doda na vrlo bogat popis onih koje organizira Akademija. Osim navedenih, tu je cijeli niz imena u organizaciji, pripremi, logistici, također zaposlenika Akademije. Ali, na kraju, najveća zahvala ide studentima u čijim radovima ćemo uživati: bilo da su na papiru, platnu, na kazališnim daskama, podiju ili ekranu. Sadržaj festivala ustvari je odraz njihove kreativnosti i ideja. Zbog toga je i festival dobio ime prema istoimenom časopisu koji su također iznjedrili studenti. Bez njih festivala ne bi i bilo.

Nebojša LUJANOVIĆ

Možda ste propustili...