Novosti
RESPIRACIJSKI CENTAR U OSIJEKU PREŠAO NA DRUGU FAZU

Za pacijente na respiratoru oslobođena još jedna zgrada
Objavljeno 27. listopada, 2020.
U osječkoj bolnici kažu kako imaju dovoljno respiratora i ljudstva * U 24 sata 15 umrlih

U ponedjeljak se u respiracijskom centru KBC-a Osijek zbog pogoršanja zdravstvenog stanja izazvanoga koronavirusom liječilo 17 osoba, zbog čega je osječka bolnica respiracijski centar proširila i na zgradu Neurokirurgije, koja je preseljena na jedno krilo Traumatologije.


Prema riječima ravnatelja osječke bolnice doc. dr. sc. Željka Zubčića, ovime se prešlo na drugu fazu po pitanju respiracijskog centra za pet istočnohrvatskih županija koji sada djeluje u dvije zgrade bolnice. No, u bolnici odbijaju izići s podatkom koliko točno respiratora posjeduju u ovom trenutku, jer je ovaj broj varijabilan te oni neprestano imaju mogućnost povećanja kako respiratora, tako i anesteziologa iz drugih slavonskih bolnica. Podsjetimo kako su tijekom prvog vala pandemije u travnju naglašavali da su u prvoj fazi u mogućnosti osigurati plinove za 75 respiratora, a ako bude potrebno, kapacitete se može povećati i na do 130 priključaka. Tijekom ljeta stigle su i dodatne donacije respiratora, pa bi ovaj broj sada mogao biti i veći. Iz ravnateljstva poručuju kako uvijek imaju na raspolaganju bar trostruke kapacitete od onih koji su u uporabi.


Respiracijski centar u Kliničkom bolničkom centru Osijek predstavlja respiracijski centar za pet slavonskih županija te devet bolnica od Pakraca do Vukovara, odnosno pacijente s područja Pakraca, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Virovitice, Našica, Vinkovaca, Požege, Vukovara i, naravno, Osijeka. Respiracijski centar namijenjen je za najteže bolesnike koji su oboljeli od koronavirusa, ili imaju sumnju na zaraženost, a nisu u mogućnosti dostatno samostalno disati zbog upale pluća i često posljedičnog razvoja akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS-a), pa im je zbog toga potrebna respiracijska potpora koja se postiže intubacijom i mehaničkom ventilacijom. Respiratori pomažu, ili zamjenjuju respiratorne funkcije pumpajući kisik u pluća, a time i u krv te na taj način kisikom opskrbljuju vitalne organe. Za sve skeptike koji sumnjaju u opasnost koronavirusa, tu je i informacija da primjena mehaničke ventilacije nije nimalo ugodna na budnom bolesniku. Jednostavno rečeno, ona bi bila prilično bolna. Bolesnici se često napinju te ih se zbog toga, ako spontano disanje nije dostatno i ne mogu se ekstubirati, odnosno odvojiti od respiratora, bolesnike na respiratoru mora se sedirati, a ponekad i relaksirati da bi se mehanička ventilacija mogla provoditi neometano. Respiratori su sofisticirani uređaji te se upuhivanje plinova može vršiti pod određenim tlakom, može se mijenjati razne koncentracije plinova, kao i određivati volumene udaha i izdaha. Također se respirator može programirati kod bolesnika koji dišu, ali ne dovoljno, da upuhuje samo dodatni volumen koji će se pribrojiti spontanom disanju bolesnika, što će dovesti do zadovoljavajućeg minutnog volumena disanja kod dotičnog bolesnika. Dok većina ljudi s koronavirusom razvija samo blagu, ili nekompliciranu bolest, približno 14 % razvije tešku bolest koja zahtijeva hospitalizaciju i podršku kisikom, a pet do šest posto zahtijeva prijam u jedinicu intenzivnog liječenja i primjenu mehaničke ventilacije. U prosjeku se na respiratoru boravi od sedam do deset dana, ali može trajati i tjednima. Respiratori su najvažniji za liječenje bolesnika u kritičnoj fazi infekcije kada smrtnost, prema jednom istraživanju objavljenom u Lancetu od 24. veljače 2020., iznosi 61,5 %."Postotak preživljenja na respiratoru je oko 50 posto, a u KBC-u Osijek nešto je viši i iznosi 60 %. No, treba znati da u tu statistiku ulazi proteklo ljeto, kada je klinička slika bila nešto blaža nego sada, pa bi se ova statistika i kod nas ubrzo mogla pokvariti", oprezan je s optimizmom ravnatelj KBCO-a doc. Zubčić.
U Hrvatskoj je u ponedjeljak zabilježeno 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 15 osoba je umrlo. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutačno je 10.919, a među njima su 864 pacijenta na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 65 pacijenata. Ukupno se oporavilo 25.837 osoba. U Osječko-baranjskoj županiji testirano je 178 uzoraka, od kojih su 42 bila pozitivna. U KBC-u Osijek u nedjelju je preminula jedna osoba hospitalizirana zbog bolesti COVID-19, riječ je o muškarcu iz Belišća rođenom 1952.


Nefreteta Z. Eberhard
17

osoba trenutačno je u respiracijskom centru KBC-a Osijek
50

posto je približni postotak preživljavanja pacijenata na respiratoru