Osijek
POSLOVNA PRIČA VIŠNJE HORNUNG (51)

Zašto je otkaz najbolje što mi se dogodilo na mom poslovnom putu?
Objavljeno 27. listopada, 2020.
Bivša bankarica Višnja Hornung otvorila je obrt za financijsko savjetovanje, izradu i provedbu EU projekata - eu2invest

Kada sam još u jesen 2018. godine čula od svoje tadašnje direktorice da se u banci sprema velika reorganizacija, u smjeru centralizacije poslovanja, a koja obuhvaća i znatno smanjenje broja djelatnika, već idući dan ponovno sam sjela u školsku klupu. Isti sam dan, naime, uplatila i nakon nekog vremena završila certificiranu obuku za voditeljicu izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, pod mentorstvom Tonija Žufića, današnjeg voditelja Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu.

Novo poglavlje
Tako se Višnja Hornung, diplomirana ekonomistica s 27-godišnjim radnim iskustvom na poslovima korporativnog kreditiranja i savjetovanja u dvjama bankama, bila pripremila za novo poglavlje u svojem poslovnom životu, koje je i otvorila 2020. Izradila je poslovni plan i povukla poticaje za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te samo tri mjeseca nakon prestanka radnog odnosa u banci otvorila vlastiti obrt za financijsko savjetovanje, izradu i provedbu EU projekata nazvavši ga eu2invest (web-stranica https://eu2invest.hr).

- Već idući dan nakon saznanja da više neću raditi u banci, nakon meditacije koju radim svako jutro, počela sam dan s osmijehom. Nevjerojatno ali istinito, odmah sam znala da je upravo ta prekretnica, taj otkaz, nešto najbolje što mi se dogodilo na mom poslovnom putu. Toliko me je preplavio entuzijazam da sam isti dan nazvala sve svoje bliske prijatelje, kojima sam s oduševljenjem ispričala da više neću raditi u banci i da krećem u privatno poduzetništvo. Put ispred mene svakim je novim danom bio sve jasniji. U banci sam dobila otkazni rok od tri mjeseca. Napokon sam imala vremena raditi sve ono što inače nisam stizala! U glavi sam si izradila terminski plan, prema kojemu sam si ostavila prvi mjesec za resetiranje od bankarstva, jer kada negdje radite dva i pol desetljeća, doista vam je potrebno resetiranje - otvorena je Višnja Hornung.

No baš u to vrijeme stigla je opasnost zvana koronavirus i svima nam se život uvelike promijenio. Višnja kaže kako je pandemija na određen način imala i pozitivan utjecaj na svakodnevicu njezine obitelji, na nju, njezina supruga, sina (studenta arhitekture) i kćer (studenticu ekonomije). Još za vrijeme otkaznog roka počela je svaki dan ići u ured i volontirati u Udruzi Studio 8, koju vodi njezin suprug, a koja se između ostalog bavi pokretanjem izgradnje ekoloških kuća. U jednu takvu od drveta i slame, sagrađenu u Tvrđavici, uskoro će se preseliti obitelj Hornung. Ranojutarnjim treninzima na bentu i vrtlarenjem inspiriranim vrtovima Pieta Oudolfa Višnja puni baterije energijom potrebnom za ispunjavanje obiteljskih i poslovnih obveza.

Stvaranje i razvoj
- Svojim poslovanjem želim dati podršku poljoprivrednicima i poduzetnicima izradom poslovnih planova i investicijskih studija, izradom i provedbom projekata financiranih iz EU fondova, kao i financijsko-savjetodavnu uslugu vezanu uz kreditiranje i zatvaranje financijske konstrukcije preko poslovnih banaka, HBOR-a i HAMAG-a. Želim sudjelovati s drugima u realizaciji novih investicija. Jednostavno, obožavam kada se nešto stvara, kada osjećam da dajem svoj doprinos u razvoju poslovanja, novih proizvoda, prihoda, rasta i razvoja zajednice. To je ono što me ispunjava! Zato sam i odabrala za naziv tvrtke eu2invest. On predstavlja ono što me potiče da dam svoj doprinos u razvoju i realizaciji novih investicija nudeći svoje znanje, iskustvo, kontakte, pouzdanost i etičnost u radu. U glavi mi je stalno misao koju sam nedavno pročitala, a to je da zamislimo kako je sada 2030. i onda pogledamo svojih posljednjih deset godina. Što vidimo? Jesmo li bili hrabri i napravili ono što želimo? E pa ja sam odlučila pokušati napraviti ono što doista želim i svaki dan sam sretna zbog te odluke - zaključuje Višnja Hornung.

Ivana Rab Guljaš
RADITE ONO ŠTO VAS ISPUNJAVA
Moja je preporuka za nove poduzetnike: radite ono što vas ispunjava! Ako se i samo pitate što je to, već ste na dobrom putu. Često vjerujemo da drugi ljudi oko nas (obitelj, partner, prijatelji) znaju bolje od nas samih što je za nas dobro. Međutim, moja je preporuka da počnemo slušati onu svoju unutarnju navigaciju i počnemo vjerovati u nju, jer to nam je najbolji odabir, pri kojemu nam je život ispunjen. Naime, vrijeme prolazi, a o nama samima ovisi hoće li nam život biti ispunjen ili ne. Ovakav je stav upravo bio moj poticaj kada sam se odlučivala hoću li pokrenuti vlastiti biznis ili tražiti posao u nekoj drugoj poslovnoj banci. Mislim i osjećam da sam dobro odučila, kaže Hornung.
VELIKI POTENCIJAL
Hrvatskoj su uskoro na raspolaganju dva financijska bloka (višegodišnji financijski okvir u vrijednosti od 12,68 milijardi eura i EU nove generacije u vrijednosti od 9,40 milijardi eura). Pred svima su nama velike mogućnosti i potencijal, jedino o nama ovisi koliko ćemo od toga ostvariti i koliki će biti naš doprinos u svemu tome.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike