Novosti
POPIS STANOVNIŠTVA U TRAVNJU 2021. GODINE

Za Osječku županiju bit će potrebno do 600 popisivača
Objavljeno 26. listopada, 2020.
Ukupno bi na popisu bilo angažirano oko 10.000 osoba, što je 7000 manje nego 2011.

Prema popisu stanovništva provedenom u travnju 2011. godine na površini Republike Hrvatske od 56.542 četvorna kilometra živjelo je 4.284.889 stanovnika, a grad Osijek brojio je tada 107.784 stanovnika. Sljedeći popis stanovništva, kućanstava i stanova, koje je najveće i najopsežnije istraživanje nužno državnoj upravi za izradu različitih društvenih, gospodarskih i socijalnih politika provest će se deset godina poslije, odnosno 2021. godine, a budu li to epidemiološke mjere dopuštale, trebao bi početi u travnju.

Za razliku od svih dosadašnjih popisa, novost će ovaj put biti mogućnost da se građani sami upisuju preko interneta. S obzirom na pandemiju koronavirusa, mnogo će toga, međutim, ovisiti i o epidemiološkoj situaciji, za koju još nitko ne može sa sigurnošću utvrditi kakva će biti u travnju sljedeće godine. Unatoč tome pripreme za popis su u punom jeku što, nam je potvrdila i Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, koji je nositelj njegove pripreme, organizacije i provedbe.

Referentni trenutak
"Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova. Rezultati popisa, osim za analizu stanja utvrđenoga popisom, koriste se i za analizu promjena u odnosu prema prethodnim popisima te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave. Ovo najopsežnije istraživanje o stanovništvu u Hrvatskoj provodi se prema stanju na dan 31. ožujka 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa", kaže glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković.

Popis će se obaviti u dvije faze, a novo je to da će se provoditi na dva načina te će građani moći sami izabrati način popisivanja. U prvoj fazi, od 1. travnja do 10. travnja 2021., osobe će se moći popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz elektronički sustav e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju (CAWI metodom).

Glavna ravnateljica DZS-a tvrdi da je kod samostalnog popisivanja bitno naglasiti kako će u cijelom kućanstvu biti dovoljno da samo jedna osoba bude registrirana u sustavu e-Građani i moći će popisati sve druge osobe u svome kućanstvu.

U drugoj fazi, od 16. travnja do 7. svibnja 2021., popisivači će popisivati sve popisne jedinice koje nisu samostalno popisane, i to preko osobnog intervjua sa stanovništvom te s pomoću elektroničkih uređaja, a ujedno će i kontrolirati podatke prikupljene u prvoj fazi popisa (CAPI metodom).

Popisivanje preko računala, smatra Brković, poboljšat će i modernizirati proces prikupljanja podataka, unaprijediti točnost i kvalitetu prikupljenih podataka, poboljšati učinkovitost upravljanja terenskim radom te unaprijediti obradu podataka.

Manje od 4 milijuna
Iako je i posljednji popis u pogledu definicija i klasifikacija bio potpuno usklađen s uredbama Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije o popisima stanovništva i stanova, ovaj će biti prvi i po tome što ga provodimo kao članica Unije. Za razliku od 2011. godine, kada je u popisu bilo oko 17.000 sudionika, a od toga oko 14.000 popisivača i oko 2000 kontrolora, na sljedećem će biti angažirano oko 8000 popisivača, više od tisuću kontrolora, oko 200 instruktora i 45 koordinatora, te će biti angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, članovi ispostava i popisnih centara. Ukupno bi na popisu u Republici Hrvatskoj bilo angažirano više od 10.000 osoba. Za Osječko-baranjsku županiju procjenjujemo da će biti potrebno od 500 do 600 popisivača, a samo za grad Osijek njih oko 200. Na područjima gdje žive nacionalne manjine vodit će se računa da i dio popisivača budu pripadnici manjina.

Demograf i pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dr. sc. Dražen Živić smatra kako će ovi dosadašnji, klasični popisi stanovništva otići u prošlost. "Najavu da će se građani moći sami popisivati korištenjem internetske aplikacije doživljavamo kao neku silnu promjenu, a valja reći kako se taj način popisa već dugo koristi u mnogim zemljama zapadne Europe. Uspostavom registra stanovništva oni će ostati uvijek u igri", tvrdi Živić.

Na upit kakva su njegova očekivanja od novog popisa kaže da će "pokazati ono što demografi govore već duže vrijeme, a to je da Hrvatska sada ima manje od 4 milijuna stanovnika".

Tomislav Prusina
Lidija Brković

glavna ravnateljica DZS-a

POPIS STANOVNIŠTVA TEMELJIT ĆE SE NA IZJAVI I POVJERENJU

Što se tiče kontrole točnosti podataka, popis će se temeljiti na izjavi i povjerenju. Popisivač nema pravo tražiti dokumente, provjeravati istinitost navoda. Ako netko izjavi da u Republici Hrvatskoj boravi 12 ili više mjeseci, on automatski ulazi u popis. Zakonom su predviđene kazne, ako se utvrdi da je popisivač unio nešto drukčije od onoga što je rečeno ili da je netko unio netočan podatak tijekom samoupisivanja. Kazne su od 5000 do 7000 kuna. Propisano je odstupanje od određenih prava utvrđenih odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka kojima se ograničava pravo na pristup osobnim podacima, pravo na ispravak osobnih podataka, pravo na ograničenje obrade osobnih podataka i pravo na prigovor na obradu osobnih podataka, kako bi se omogućila proizvodnja službene statistike. “Državni zavod za statistiku će tijekom obuke popisivača i za vrijeme provedbe popisa 2021. postupati sukladno preporukama Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. Sudionici popisivanja će dobiti adekvatne upute za postupanje i bit će osigurana dezinfekcijska sredstva kao i zaštitne maske”, rečeno nam je u DZS-u.
MOGUĆA ZARADA I DO 6000 KUNA
Javni poziv za prijavu popisivača DZS planira objaviti u veljači. Zainteresirane osobe za popisivače moći će se prijaviti putem e-prijave na internetskim stranicama DZS-a. Glavni kriteriji za popisivače su punoljetnost, završena najmanje srednja škola te informatička pismenost. Prijavljene osobe će trebati ispuniti test koji sadrži pitanja o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, pitanja o informatičkoj pismenosti i demografska pitanja te na temelju postignutih bodova izradit će se rang lista popisivača. “Govoreći o tome koliko popisivači mogu zaraditi, možemo reći da u slučaju ako se popisuje tročlano kućanstvo, popisivač će zaraditi minimalno 30 kuna, a ako se to kućanstvo samopopisuje to će stajati manje od 10 kuna. Procjenjujemo da bi prosječno jedan popisivač mogao zaraditi oko 6000 kuna, ovisno o broju popisanih popisnih jedinica”, pojasnili su nam iz DZS-a.
8

tisuća popisivača bit će angažirano na popisu stanovništva 2021.
Možda ste propustili...