Regija
POSTAO VLASNIK IZVORA KOJI JE KRIJEPIO BISKUPA

Kupio ‘Strossmayerovu šumu’
Objavljeno 26. listopada, 2020.
“Strossmayer je darovao šumu slugi Tihonu da školuje djecu”, kaže Đurđević
PAUČJE

Kupivši sedam jutara šume pokraj Paučja, koju lokalni mještani zovu Tihonova šuma, Đakovčanin Branko Đurđević postao je vlasnik nekretnine zanimljive prošlosti čiji je dio i veliki đakovački biskup i mecena Josip Juraj Strossmayer.

Novi vlasnik kazuje, a tako su, ističe, kazivali njemu, da je nekada to bila biskupska šuma, a nazvana je Tihonova po slugama što su radili kod navedenog biskupa – Tihoni.

– Šumu sam kupio od njihovih unuka koji su ju naslijedili, a otišli su po svijetu – od Amerike, Srbije... Pravoslavci su koji su se raselili. Kupivši šumu, postao sam i vlasnikom izvora na kojem bi se okrijepio i biskup Strossmayer, koji bi se u ovoj šumi rado provezao kočijama i prošetao. U njoj su i stogodišnji hrastovi, kao i stara lipa. Da bi se njezino stablo obgrlilo, potrebno je četvero-petero ljudi - kaže Đurđević.

- Čuo sam priču da je biskup Strossmayer šumu poklonio slugi Tihonu, koji je bio podnarednik. Darovao mu je šumu da školuje svoju djecu, pa su sva izučila velike škole, od profesora nadalje. Svi su se nasljednici Tihona raselili i sada od njih tu nema nikoga. Do Tihonovih nasljednika došao sam preko jednog prijatelja i dogovorio kupnju šume - nastavlja zanimljivu priču Đurđević o Tihonovoj, odnosno ‘Strossmayerovoj šumi‘, gdje je veliki biskup i dobrotvor, a pokazao je to i na njezinu darivanju sluzi za školovanje djece, rado dolazio, šetao, odmarao i krijepio se na izvoru.

- Voda ima dosta sumpora, ljekovita je, pucketa i stvaraju se mjehurići, a ima i prirodan pritisak. ‘Baca‘ dva metra - dodaje Branko. Planira urediti prostor oko izvora što izvornije.

- Uredit ću ga u kamenu, kako je to nekada bilo, da tko god želi napiti se vode, ima pristup do izvora. Cijev i slavinu već sam stavio, sve sam priredio, samo ga treba ozidati u kamenu. Uredit ću i prostor oko stare lipe, staviti natpise s crticama iz prošlosti, neka putnik namjernik zna kamo je došao i kakva priča prati šumu i izvor. To su informacije koje ja o njima znam - najavljuje Đurđević. Za Tihonovu šumu kaže da je zasađena prije početka gradnje đakovačke katedrale, da je za njezine izgradnje već pružala ugodnu hladovinu. Đurđević je vlasnik i šume na drugoj paučkoj strani, no ona ima drugu funkciju – ograđena je i u njoj su divlje svinje, jer ovaj Đakovčanin je i lovac.

– Tihonova šuma poznata je po gljivama sunčanicama. Ucrtana je na gljivarskoj karti. Neki dan sam nabrao u njoj dvije košare sunčanica - kazuje gazda Branko.

I u ograđenoj šumi ima izvor te ribnjak. Ovaj dio Đakovštine, naime, bogat je izvorima.

– Izvor je to rijeke Vuke. Prava Vuka izvire ispod groblja u Paučju i sve su to njezini izvori - dodaje Đurđević o djeliću prirodnih bogatstava i ljepota ovog dijela Đakovštine, udaljenog od Đakova 30-ak kilometara, na 215 metara nadmorske visine, dok je Đakovo na 111.

Na upit što će sa starim hrastovima Đurđević bez dvojbe kaže: - Kada su ih oni sačuvali, sačuvat ću ih i ja, neka ostanu mojim unucima.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike