Zdravlje
INICIJATIVA POMOĆ DJECI S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Program edukacije “Komunikacija za svako dijete”
Objavljeno 26. listopada, 2020.
Suvremena tehnologija pomaže djeci sa složenim komunikacijskim teškoćama i njihovim obiteljima

UNICEF, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu predstavili su rezultate programa "Komunikacija za svako dijete". U program edukacije o potpomognutoj komunikaciji, vrijedan 1,5 milijuna kuna, bili su uključeni stručnjaci iz brojnih ustanova koje se brinu o djeci s teškoćama u razvoju iz cijele Hrvatske, ali i šire.

Neka djeca ne mogu komunicirati govorom, a potpomognuta komunikacija može pomoći djeci s takvim teškoćama i njihovim obiteljima da komuniciraju. Potpomognuta je komunikacija skup procedura kroz koje se govorne vještine mogu poboljšati te učiniti svakodnevni život obitelji jednostavnijim. Asistivna tehnologija može uključivati računalni softver i hardver, uređaje za sintetizaciju govora, slike, fotografije i posebne komunikacijske knjige.

Tekst u govor
Program je proveden zahvaljujući podršci građana, tvrtki i UNICEF Innovation Fundu. Zahvaljujući programu "Komunikacija za svako dijete": educirano je 310 stručnjaka iz 106 ustanova, uključujući zdravstvene ustanove, ustanove iz sustava socijalne skrbi, vrtiće i organizacije civilnog društva te 19 privatnih ustanova iz Hrvatske. U edukaciju su se uključili i stručnjaci iz Srbije i Crne Gore. Mobilna aplikacija otvorenog koda Cboard, koja pretvara tekst u govor i olakšava komunikaciju s pomoću simbola, prevedena je i prilagođena hrvatskom jeziku. Svaka obitelj može prilagoditi aplikaciju i simbole svojim potrebama te na taj način komunikaciju djeteta s teškoćama i obitelji učiniti jednostavnijom. Aplikacija Cboard besplatna je i dostupna svima kojima je potrebna. UNICEF je podržao ažuriranje 23 postojeće aplikacije koje pomažu djeci sa složenim komunikacijskim potrebama.

Poboljšana je dostupnost potpomognute komunikacije djeci sa složenim komunikacijskim potrebama i njihovim obiteljima.

"Komunikacija nam omogućuje da izrazimo svoje potrebe, interese i misli. Ona je nužna i pravo je svakog djeteta. Djeca sa složenim komunikacijskim potrebama, kao i svi ostali, imaju svoje misli, osjećaje i potrebe. Iako se ne koriste riječima, ta djeca imaju što reći. U tome je trebamo podržati i osigurati joj pristup potpomognutoj komunikaciji. Ona pomaže djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, njihovu svakodnevicu čini jednostavnijom i poboljšava kvalitetu njihova života. Rezultati govore za sebe. Postigli smo mnogo toga zajedno, ali pred nama je još mnogo izazova na putu osiguravanja podrške najmlađoj djeci s teškoćama i njihovim obiteljima", kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Visokotehnološki uređaji
"Stručnjaci koji pružaju podršku djeci rane dobi i njihovim obiteljima danas su suočeni sa širokom paletom različitih intervencijskih pristupa. Osim različitih metoda rada, stručnjacima i roditeljima djece rane dobi dostupni su i visokotehnološki uređaji koji se mogu koristiti u svrhu poticanja komunikacije i jezika. Edukacijama koje su provedene u okviru projekta ‘Komunikacija za svako dijete‘ pokušali smo naglasiti važnost odabira i zagovaranja metoda za čiju učinkovitost postoje znanstveni dokazi te podsjetiti stručnjake da dostupna informacijsko-komunikacijska tehnologija nije sama po sebi dostatna. Naime, važno je poznavati razvojne mogućnosti djeteta, kao i njegove individualne potrebe, na temelju čega se planiraju intervencijski ciljevi. Ponosni smo na Cboard, još jednu besplatno dostupnu aplikaciju, kao i na pisani materijal pod nazivom ‘Potpomognuta komunikacija kao metoda rane intervencije‘, kojim će se koristiti budući stručnjaci, kao i stručnjaci koji su na početcima upoznavanja s metodom potpomognute komunikacije", kazala je izv. prof. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša, s Odsjeka za logopediju, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

U Hrvatskoj nemamo dostupnih istraživanja o tome koliko bi djece sa složenim komunikacijskim teškoćama moglo imati koristi od potpomognute komunikacije, no na temelju međunarodnih iskustava pretpostavlja se da je riječ o 4346 djevojčica i dječaka.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike