Novosti
OSJEČKI LIJEČNICI: SPREMNI SMO NA SVE SCENARIJE

KBC Osijek ima kapaciteta za 140
oboljelih, dio na liječenje i u Našice
Objavljeno 24. listopada, 2020.

Početkom tjedna Klinički bolnički centar Osijek, zbog činjenice da je broj pacijenta na bolničkom liječenju u stalnom porastu, napravio je reorganizaciju rada i osigurao dodatne kapacitete za smještaj bolesnika oboljelih od koronavirusa. Tako su kapaciteti na samoj Klinici za infektologiju povećani za još 14 kreveta, pa sada ukupno na Infektologiji ima 60 ležajeva. Ambulante Infektologije od utorka funkcioniraju na novoj lokaciji, a to je zgrada Dermatologije. Ulaskom Klinike za infektologiju i u zgradu Dermatologije dobilo se dodatnih 20 ležajeva za bolesnike sumnjive na koronavirus koji će tamo ležati do dolaska nalaza brisa. Ujedno, u prostoru dermatoloških ambulanti također će se provoditi sva infektološka i mikrobiološka dijagnostika. U slučaju da i cijela Klinika za infektologiju, kao i njezina dodatna lokacija u zgradi Dermatologije budu popunjene, treća lokacija bit će objekti stare Psihijatrije, gdje su dodatni kapaciteti za još 60 pacijenta. To znači da KBC samo u ovom trenutku već ima dostatne kapacitete za 140 ležećih pacijenata.

"Na liječenju u KBC-u nalazi se 66 pacijenata, od kojih je devet na respiratoru. Svi oboljeli smješteni su na Klinici za infektologiju, dok se na Dermatologiji nalaze samo oni koji su sumnjivi na COVID -19 i čekaju rezultate testiranja. Bude li bilo potrebe, oboljele ćemo smjestiti i u ovu zgradu. Ono što trenutačno radimo je da u objekt stare Psihijatrije uvodimo i dodatne priključke za kisik kako bismo bili spremni u slučaju potrebe za aktivacijom i toga objekta. Također smo postigli i dogovor s OBŽ-om Našice da se i oni opet uključe u liječenje pozitivnih pacijenta, tako smo kod njih smjestili pet pacijenata, što je i trenutačni kapacitet ove zdravstvene ustanove. Treba znati da je liječenje pacijenta sada moguće i u OŽB-u Našice, ali kada je u pitanju respiracijski centar, onda smo mi jedina takva ustanova za svih pet istočnohrvatskih županija", objašnjava dr. sc. Zubčić.

U KBC-u Osijek kažu kako za sada nema razloga za brigu, jer imaju dovoljno kapaciteta i opreme te je sve spremno u slučaju potrebe za angažmanom dostatnih kreveta i dodatnog broja ljudi koji će se za ove pacijente skrbiti, ali i potpunim planom u slučaju daljnjeg širenja bolesti.

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a doc. dr. sc. Krunoslav Šego naglasio je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, kako je povećanje broja bolesnika na respiratoru glavni indikator pogoršanja epidemiološke slike. Osvrnuo se i na nove slučajeve preminulih u bolnici, među kojima je žena iz Osječko-baranjske županije rođena 1959., muškarac iz Vukovarsko-srijemske (1958.) te žena iz Virovitičko-podravske županije (1955. godište). Dob preminulih nije visoka, a dvoje od troje preminulih imali su i druge komorbiditete. N.Z.Eberhard
POZIV MLADIMA
“I mlađe osobe pozivam na odgovorno i pristojno ponašanje, uz obveznu distancu, zaštitnu masku i osobnu higijenu. Samo nas pristojnost može izvući iz ovoga, iako ističem da ne bih bio strog prema mladima. Moramo i njih shvatiti, jer su to osobe koje ne obolijevaju teže i ne shvaćaju ozbiljnost situacije”, istaknuo je dr. Šego. Naveo je i kako je u Klinici za pedijatriju sada aktiviran poseban dio za djecu oboljelu od koronavirusa, iako nije bilo situacija da su djeca teže obolijevala. Kapaciteti izvan bolnice neće se aktivirati, no dodatni se kapaciteti, u suradnji s civilnom zaštitom, mogu vrlo brzo aktivirati. Sportske dvorane posljednje su rješenje. Za to bi morala biti eskalacija koronavirusa kakva je bila u Italiji”, zaključio je. M.Mihelić
Možda ste propustili...