Ekonomija
GOSPODARSTVO EUROZONE

Najveće pogoršanje u uslužnom sektoru
Objavljeno 24. listopada, 2020.
Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu jer je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu za jedan bod u odnosu prema prethodnom mjesecu, na 49,4 boda, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

"Istraživanje je razotkrilo priču o dvije ekonomije - industrija bilježi najsnažniji rast od početka 2018. zahvaljujući valu novih narudžbi koji odražava rast globalne potražnje", objašnjava glavni ekonomist Markita Chris Williamson. "Uslužni pak sektor sve teže pogađaju postrožena ograničenja povezana s COVID-19, koja slabe potražnju u teško pogođenom ugostiteljstvu", dodaje. "Eurozona ima povećan rizik od dvostrukog pada, jer je drugi val virusnih infekcija doveo do ponovnog pada poslovne aktivnosti", rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson. Iako je vrijednost indeksa u listopadu viša no što je bila na vrhuncu pandemije u drugom tromjesečju, njezin pad naznačuje da bi se gospodarstvo eurozone moglo smanjiti u četvrtom tromjesečju, upozoravaju u Markitu.

Jedina je svijetla točka u mjesecu na izmaku bila Njemačka gdje su aktivnosti ponovno porasle. U ostatku regije pad je produbljen.

Očekivanja poslovnih čelnika za predstojećih 12 mjeseci također su pogoršana, kliznuvši na najnižu razinu od svibnja. Posebno je oslabjelo raspoloženje u uslužnom sektoru, a među vodećim gospodarstvima najveće je pogoršanje zabilježeno u Francuskoj.

Mogućnost nove recesije pojačat će pritisak na Europsku središnju banku da uvede dodatne poticaje, a i vlade bi mogle priskočiti kako bi ublažile posljedice postroženih mjera suzbijanja COVID-19 u listopadu, koje će u studenome, prema svemu sudeći, biti još oštrije, ističe Williamson. H
Možda ste propustili...

NEVKOŠ IMA PET KONCESIJA NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Temelj poslovanja im je skrb za očuvanje okoliša

PRIVREMENI PODATCI POPISA POLJOPRIVREDE

Manje oranica i goveda, a više svinja, ovaca i peradi

NATJEČAJ ZA OZNAKU PLAVI CEKER TRAJE DO 15. PROSINCA

Grad Zagreb poziva slavonske proizvođače