Osijek
SPOMENDAN

Ivan Pavao II., jedini papa koji je posjetio Osijek
Objavljeno 24. listopada, 2020.
U Osijeku je u četvrtak obilježen spomendan sv. Ivana Pavla II., jedinog pape koji je posjetio naš grad. Bilo je to 7. lipnja 2003. Sjetili smo se tog nadnevka prije nekoliko dana kada je u Križevcima bio zaređen za biskupa mons. Milan Stipić, koji je tada kao mladi đakon na svečanoj svetoj euharistiji u Osijeku čitao evanđelje na staroslavenskom jeziku. Snimak te mise dostupan je na YouTubeu.

Poljak, podrijetlom iz kraja koji je nekada bio Bijela Hrvatska, Ivan Pavao II. (1920.-2005.) preuzeo je pontifikat u dramatičnim okolnostima hladnog rata, čijem je svršetku i osobno pridonio dajući bezrezervnu potporu neovisnom sindikatu Solidarnost i njegovoj borbi protiv komunističke diktature u Poljskoj. U trenutku Papine smrti vjernici okupljeni na Trgu sv. Marka u Rimu uzvikivali su "Santo subito!", zahtijevajući da bude proglašen svetim odmah, što je učinjeno tek 2014. U znak sjećanja na njega i na sve što je učinio za Hrvatsku diplomatskim priznanjem 13. siječnja 1992., osječke su mu se gradske vlasti odužile dajući trgu na kojem se nalazi konkatedrala njegovo ime.

Osim župne crkve sv. Petra i Pavla, apostola, na tome se trgu nalazi i zgrada Osnovne škole sv. Ane, grubo devastirana obnovom u vrijeme socijalizma u kojoj je izgubila svoje izvorno pročelje. Na ovu nas je činjenicu podsjetila grupa na Facebooku "Osijek kakav je bio nekada", objavljujući sliku ove škole iz ranijeg razdoblja. D.C.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana