Regija
NJEMAČKI PRODUCENTI SNIMILI REPORTAŽU O DONJEM MIHOLJCU

Za goste grofovski gulaš prema receptu iz 1901. i kruh s vrganjima i panjevčicama
Objavljeno 24. listopada, 2020.
DONJI MIHOLJAC


U organizaciji Grada Donjeg Miholjca i Turističke zajednice grada Donjeg Miholjca, partnera projekta Moja Slavonija, Baranja, u Donjem Miholjcu je boravila njemačka produkcijska kuća Blue planet TV i predstavnici tvrtke Pointers, a koja je snimila reportažu o Donjem Miholjcu.


Reportaža će se emitirati na šest televizijskih postaja diljem zapadnoeuropskog tržišta, a bit će objavljena i na Yuotubeu.


Bit će prikazana i na N-TV, jednom od najpoznatijih njemačkih kanala, potom i na a RTL-Mediathek-online, na RMTV-u, ali i na regionalnom kanalu RNF. Prilog će biti objavljen i u ANIXE 12, jednom od najpopularnijih video magazina za putovanja.


Kako bi što jezgrovitije prikazali dio povijesne i kulturne baštine te turističkih potencijala Donjeg Miholjca, za potrebe reportaže njemački producenti su posjetili kompleks dvoraca Prandau-Maialth sa zaštićenim parkom i perivojem te ribolovno športsko područje i izletište Stara Drava sa biciklističkom stazom. Tijekom snimanja reportaže njemačku producentsku ekipu je pratila Melia Vidaković, direktorica Turističke zajednice Grada Donjeg Miholjca, dok su gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić i njegov zamjenik Tomislav Brusač bili jedni od sugovornika.


- U reportaži su predstavljene turističke, kulturne i prirodne atrakcije našega grada. Naglasak je bio na Donjem Miholjcu kao vrlo značajnom ciklo pointu, stjecištu nekoliko biciklističkih ruta kao što je Eurovelo 13, Greenway, ali i na zaštićeno područje Drava-Mura – objasnila je direktorica TZG Donji Miholjac Melia Vidaković.
Za kraj svog priloga, njemački producenti posjetili su restoran Mailath, gdje im je predsjednik Udruge gljivara Donji Miholjac Branko Kezerle pripremio grofovski gulaš. Jelo je pripremio prema receptu iz 1901. godine.


- Recept sam sasvim slučajno pronašao u gradskoj knjižnici i prepisao ga. Radi se o jelu koje je pripremljeno caru Franji Josipu koji je 1901. godine posjetio Donji Miholjac, a recept je osmislila kuharica koja je radila u dvorcu Mailath. Grofovski gulaš priprema se od veprovine, suhe slanine, sušenih vrhanja i crnog piva, uz dodatak soli, papra i majčine dušice. U gulaš sam stavio i knedle koje sam zamijesio od brašna, kvasca, jaja i malke vode. Jelo nije komplicirano za pripremu. Potrebno je malo strpljenja i puno ljubavi. Naravno, da su Nijemci bili oduševljeni i iznenađeni jelom - objasnio je Branko Kezerle, koji je uz grofovski gulaš poslužio i kruh s vrganjima i panjevčicama. Snježana Fridl
Reportaža će se emitirati na šest televizijskih postaja diljem zapadnoeuropskog tržišta, a i na Yuotubeu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike