Mozaik
ORGANIZIRANO VJEŽBANJE U ŽUPANIJI

Sportska rekreacija je preduvjet dobrog zdravlja
Objavljeno 24. listopada, 2020.
Tjelesnim vježbanjem postiže se održavanje primjerene razine kondicije i snage

Starija životna dob dovodi do promjena sposobnosti. Smanjuje se snaga, izdržljivost, mišićna masa i gustoća kostiju te se povećava količina potkožnog masnog tkiva.

Te su promjene vidljive u svakodnevnim aktivnostima poput hodanja, penjanja stepenicama, nošenja stvari, ispunjavanja radnih zadataka, ustajanja iz kreveta i sa stolice. Česti razlozi otežanog kretanja stečene su ozljede lokomotornog sustava zbog padova i drugih ozljeda te prethodna i sadašnja neaktivnost. U tom su smislu gubitak mišićne jakosti i mišićne mase neke od najvidljivijih promjena u starijih osoba. Tjelesnim vježbanjem postiže se održavanje primjerene razine kondicije, snage, fleksibilnosti i izdržljivosti u svim životnim razdobljima, a pogotovo u poznim godinama.

Hodanjem do zdravlja
Vježbanje također prevenira ozljede i omogućuje kvalitetniji život te učinkovito obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Na razini Osječko-baranjske županije postoje razne udruge, sportski klubovi i pojedinci koji se profesionalno i amaterski s puno entuzijazma bave sportskom rekreacijom osoba starije životne dobe. Svi su ni objedinjeni, koordinirani i organizirani u Športskoj zajednici Osječko-baranjske županije, Savezu sportske rekreacije "Sport za sve" te granskim i gradskim savezima, organizacijama, udrugama i klubovima. Stoga smo o trenutnom stanju sportske rekreacije osoba treće životne dobi u našoj županiji razgovarali s nekoliko odgovornih osoba koje stvaraju bolje i zdravije životno okružje. Primjerice, rekreativci iz Osijeka 2018. godine priključili su se nacionalnom programu "Živjeti zdravo", a aktivnost "Hodanjem do zdravlja" postigla je iznimne rezultate te u nacionalnim okvirima prednjači kao pozitivna, osječka inicijativa.

Zanimljivo, aktivnost "Hodanjem do zdravlja" postala je primjer dobre prakse i model kako optimalno i učinkovito hodanje kao rekreaciju predstaviti i približiti svim građanima u Hrvatskoj. Posebnost aktivnosti koje provode Ivan Matančić i dr. Nikola Kraljik aktivno je djelovanje u zajednici, informiranje i senzibiliziranje građana svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima tjelesne aktivnosti, osobito hodanja. Dokaz tomu je i 700 sugrađana koji su prošli kroz navedeni program.

- Osobito me veseli što smo zainteresirali populaciju starije životne dobi, a koja dijelom boluje od niza kroničnih bolesti, u koje aktivnost hodanja pod stručnim nadzorom i provođenjem djeluje izrazito pozitivno i blagotvorno - naglasio je dr. Kralik.

Kada bi se sve to pretvorilo u apsolutne brojke, ispada da su osječki rekreativci u dvije godine od početka programa prehodali više od 8000 km, a to bi slikovito značilo kako su prve godine, hodajući od Osijeka, stigli u Helsinki i natrag, a ove godine na vlastite noge od Osijeka do Osla i natrag. U Valpovštini sport i rekreacija imaju dugu, organiziranu i smislenu tradiciju. U Zajednici športskih udruga grada Belišća ističu da rekreacija osoba starije životne dobi ima veliko značenje za njihovu zajednicu. Izdvajaju Funkcionalni trening za žene i Gradsku kuglačku ligu. Na Funkcionalnom treningu vježba tridesetak žena, i to tri puta tjedno posljednjih pet godina. Svi treninzi su pod stručnim nadzorom te programirani tako da blagotvorno djeluju na zdravlje uz postupno povećanje snage, kondicije i drugih funkcionalnih sposobnosti. Uz to, na području grada Belišća svake godine Zajednica športskih udruga grada Belišća organizira Gradsku kuglačku ligu rekreativaca. U njoj se natječe 50-ak rekreativaca s područja Belišća i Valpova. Liga se odigrava na kuglani u Belišću svaki petak tijekom sezone, a preko tjedna na istom mjestu natjecatelji vrijedno treniraju.

Velik interes
- Prema našim saznanjima, na području grada Belišća postoji velik interes za sportsku rekreaciju osoba starije životne dobi, međutim, životne obveze i užurban način života, čak i osoba starije životne dobi, prepreka su za još više sporta i rekreacije. Smatram da sportsko-rekreativne aktivnosti u Belišću imaju još veći potencijal, ali da su nedovoljno zastupljene u svakodnevnom životu - kazao je tajnik ŽŠU-a Belišće Damir Horvat.

U susjednom Valpovu situacija je slična. Od organizirane rekreacije ističu cjeloživotnu predanost i golemi entuzijazam sedamdesetsedmogodišnje gospođe Anice Krog, koja od 2000. godine bez prekida vodi medicinsku gimnastiku za žene "Srebrne generacije". U Donjem Miholjcu stanovnici starije životne dobi na raspolaganju imaju zdravstveno-rekreativnu gimnastiku, pikado za muškarce i žene, stolni tenis i nordijsko hodanje. Prvenstvo grada Đakova u kuglanju za muškarce i žene organizira Udruga za šport i rekreaciju Đakovo. Osim toga, Đakovčani starije životne dobi na raspolaganju imaju razne turnire u šahu i pikadu te individualne i organizirane šetnje u prirodi. Sportska dvorana u Belom Manastiru gotovo svakodnevno je popunjena rekreativcima starije životne dobi. Oni se preko udruge "Skok" bave aktivnostima u okviru programa Bodyworkout, Hodanje, Opuštanje itd.Dvostruko osjetljiva društvena skupina invalidi su starije životne dobi. Oni potrebu za rekreacijom realiziraju preko udruge "Duga" Osijek, i to dva puta tjedno, kada imaju redovit oblik vježbanja u sekcijama, pikado, viseće kuglanje, pločkanje i rekreativno pješačenje u prirodi. Također, već dvadeset godina zaredom odlaze na sportsko-rekreativne susrete invalida starije životne dobi u Mostar, Crikvenicu, Svetvinčenat. Također tradicionalno, iz godine u godinu, s udrugama prijatelja umirovljenika iz Subotice i Tuzle organiziraju sportsko-rekreativne susrete u Osijeku. Naš osnovni cilj je razvijati sportsku rekreaciju osoba starije životne dobi i invalida tako da ta populacija održi i unaprijedi svoje fizičko i psihičko zdravlje, poručili su iz svestrane "Duge" Osijek.

Nova sezona
Za osječke rekreativce starije životne važno je istaknuti da GSSR "Sport za sve" Osijek u suorganizaciji s klubom za sport i rekreaciju "Shanti" s dolaskom jesenskih dana pokreće novu sezonu vježbanja prema programu ReCreare. Program je osmišljen u skladu s ključnom porukom Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva RH "Vježbanje je lijek!". Liječnici bi ga trebali propisivati, kineziolozi dozirati i provoditi, a pacijenti konzumirati. "Osnovni cilj programa je, u ovim neizvjesnim vremenima, potaknuti građane srednje i starije životne dobi (+50) da budu tjelesno aktivni, a radi održavanja funkcije imunosnog sustava i zdravlja općenito", istaknuo je kineziološki voditelj Alen Veselić. Kod njih se ReCreare provodi u dvorani, u vodi na Gradskim bazenima te na otvorenom, na osječkoj promenadi, kao nordijsko hodanje.

Na kraju svakako su neizostavna i mnogobrojna planinarska društva na području naše županije koja desetljećima njeguju uključivost starije populacije kroz planinarenje, izletništvo i putovanja.

Uglavnom, sadržaja je dovoljno, a jedino što treba jest da starija populacija tjelesnu aktivnost prihvati kao nužnu potrebu te odluči dane provoditi u umjerenom vježbanju i druženju. Time će obnoviti ili pak steći pozitivne navike i održavati dobru tjelesnu i mentalnu kondiciju za zdraviji i duži život.
Dario Majetić
Dr. Nikola Kraljik

Osobito me veseli što smo zainteresirali populaciju starije životne dobi, a koja dijelom boluje od niza kroničnih bolesti, u koje aktivnost hodanja pod stručnim nadzorom i provođenjem djeluje izrazito pozitivno i blagotvorno
Aktivno i smisleno korištenje vremena
Razvijene zemalje dob od 65 godina uzimaju kao referentnu vrijednost za stariju životnu dob, koju obilježavaju brojne promjene i u funkcioniranju organizma i u socijalno-ekonomskim odnosima. Znanost i tehnologija promijenili su uvjete života, a to potvrđuje i sve veći broj starijih osoba koje svoju vitalnost duguju boljim uvjetima života, ali i drukčijem shvaćanju starenja. Međutim, bolesti i opadanje adaptacijskih sposobnosti imaju najviši udjel u skraćenju ljudskog života. Brojni argumenti govore u prilog preuzimanju osobne odgovornosti i stavova o starenju koji pridonose kvaliteti života i dugovječnosti. Osobne odgovornosti su aktivno i smisleno korištenje vremena, pravilno tjelesno vježbanje, kvalitetna i odgovarajuau prehrana, pozitivan vlastiti identitet te odbacivanje loših navika i stresnih situacija.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike