Sport
ZARAZA MEĐU IGRAČIMA

Bjelica je na mukama, koronavirus poharao Gradski vrt
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Jučerašnje testiranje u Gradskom vrtu na koronavirus pokazalo je još pet pozitivnih nalaza, pa je sedam igrača u izolaciji

Nogometaši Osijeka neće putovati na utakmicu 9. kola HT Prve HNL koju su trebali igrati sutra u Puli protiv Istre 1961.

Tako su se, nažalost, točnima pokazala predviđanja kako će i osječka momčad biti pokošena koronavirusom. Naime, ovog tjedna osječki klub obavio je dva testiranja, a nakon prvog pozitivan je bio samo Ante Majstorović. Međutim, s obzirom na to da je nekolicina igrača imala simptome zaraze, u Gradskom vrtu su se odlučili provesti i drugo testiranje, nakon kojeg su stigle loše vijesti.

Još pet slučajeva
Testovi su pokazali još pet slučajeva zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj igrača Osijeka koji su pozitivni na koronu popeo na sedam, jer su u samoizolaciji od ranije bili Merveil Ndockyt i Ante Majstorović, čime su se stvorili uvjeti za odgodu utakmice. Naravno, u osječkom su prvoligašu odmah reagirali i o novonastaloj situaciji obavijestili povjerenika za natjecanje HT Prve HNL Josipa Breznog te zatražili odgodu utakmice protiv Puljana, a on nije imao drugog izbora, nego donijeti odluku po kojoj će se susret odigrati u nekom drugom terminu. Prema propozicijama natjecanja to treba biti "prvi slobodan termin", ali u ovoj situaciji doista je teško reći koji će to datum biti. Naime, postoji opravdana sumnja kako je ovo tek vrh ledenog brijega kada je zaraza u pitanju. Istina, cijeli ovaj tjedan bijelo-plavi su trenirali bez korištenja svlačionica i u koordinaciji s odgovornima u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, a i na prostoru cijeloga stadiona su već otprije utvrđena pravila ponašanja u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite, ali te mjere nisu bile dovoljne kako bi se spriječio proboj viursa u redove bijelo-plavih. Inače, zaraženi igrači imali su blaže simptome ili ih pojedinci uopće nisu ni osjetili, ali su unatoč tome imali pozitivan nalaz. Slijedi im, stoga, propisano vrijeme samoizolacije (deset dana), nakon čega će se ponovno testirati te, ako im nalazi budu negativni, vratit će se redovitim obvezama.

Sad je neizbježno postavljanje pitanja regularnosti natjecanja u Prvoj HNL jer se odgode gomilaju s obzirom na to da su samo u kolu koje se igra ovog vikenda već odgođena tri susreta. Što se Osijeka tiče, pod velikim je znakom pitanja i utakmica sljedećeg, 10. kola protiv Slaven Belupa jer će se dotad, u najboljem slučaju (ako ne bude novih pozitivnih nalaza) oporaviti samo Merveil Ndockyt.

Kaos u kalendaru
Što je najgore, teško da će tu odgodama biti kraj, a nastave li se gomilati, to će izazvati pravi kaos u kalendaru natjecanja koji je za ovu jesen ionako već stegnut do krajnih granica s obzirom na kasniji početak sezone koji je uvjetovala pandemija. Već sada Lokomotiva i Rijeka, primjerice, imaju tri utakmice manje, Osijek dvije, a Hajduk, Dinamo, Slaven Belupo i Gorica po jednu.

Nema dvojbe kako će HNS i ljudi koji su zaduženi za provođenje natjecanja u HNL-u biti na sto muka...

Dalibor Keler
odmor
BIJELO-PLAVI NE IGRAJU NI OVOG VIKENDA
ZDRAVI NORMALNO NASTAVLJAJU TRENIRATI
Premda je NK Osijek na udaru koronavirusa, redovite trenažne aktivnosti neće se prekidati. Naravno, za to je klub dobio “zeleno svjetlo” od epidemiologa i županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Igrači koji nisu pogođeni koronom trenirat će u strogo kontroliranim uvjetima koji su vrijedili i sredinom lipnja, kada je ukinut “lockdown” nakon prvog vala pandemije. Neće se koristiti svlačionicama, nego će u opremi za trening dolaziti od kuće, a podrazumijeva se i dezinfekcija prije i nakon treninga.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike