Novosti
ODLUKA USTAVNOG SUDA

Sjednica Sabora paralelno u maloj i velikoj vijećnici?
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da će Sabor poštovati odluku Ustavnog suda i osigurati tehničke mogućnosti za zaštitu zdravlja zastupnika, a da im se ne ograničavaju prava i dužnosti na sudjelovanju u raspravama.

"Imamo nekoliko opcija", rekao je Jandroković u četvrtak na konferenciji za novinare te kao najrealniju naveo opciju da se radi u zgradi Sabora, ali da se plenarna sjednica održava paralelno u velikoj i maloj vijećnici te u još tri dvorane.

Objasnio je kako će to tražiti određena ulaganja u tehniku, morat će se postaviti kamere, razglas, ekrani u sve dvorane.

"Po meni je to jedini način da zadovoljimo odluku Ustavnog suda, da svaki od 151 zastupnika može nazočiti i sudjelovati u raspravama, replicirati u svakom trenutku, ne samo kad se nalaze u sabornici", kazao je Jandroković.

Napomenuo je kako o svemu još predstoji dogovor na saborskom Predsjedništvu, konzultacije s klubovima, sjednica Odbora za Ustav i Poslovnik.

Provest ćemo konzultacije i vjerujem da ćemo moći nastaviti rad Sabora vodeći računa o epidemiološkim standardima, istaknuo je. Potvrdio je da je predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković za idući tjedan sazvao sjednicu Odbora koja će tražiti rješenja da se ispuni odluka Suda.

Kao moguće, manje realne opcije za rad Sabora Jandroković navodi zadržavanje postojećeg formata u kojemu je u sabornici najviše 41 zastupnik, uz mogućnost da zastupnici koji nisu u njoj dolaze u dvoranu i repliciraju.

Druga opcija je traženje drugog prostora gdje će moći sjediti svaki od 151 zastupnika uz pridržavanje epidemioloških mjera.

To nije jednostavno, zahtijeva ogromna sredstva jer uza sve zastupnike, prateće službe, medije, morali bismo uzeti neku sportsku dvoranu poput Cibone ili Arene, pa mislim da ta opcija ne bi bila dobra, no ostavljam za raspravu, kazao je. H
Možda ste propustili...