Novosti
DUGOVANJA

Novi pregovori s veledrogerijama
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da će u ponedjeljak biti novi sastanak s veledrogerijama koje su uvjetovale isporuku lijekova. Rekao je da će na sastanku izložiti prijedloge koje su počeli na proteklim sastancima te izrazio nadu u "pomak prema rješenju problema". O detaljima će, kaže, govoriti više nakon sastanka, a vjeruje da neće doći do krize s lijekovima i opskrbom bez obzira na nekoliko proteklih dana. Prijedlog je, kaže, na tragu onoga što su imali i prošli put, "samo nisu stigli skroz iskomunicirati niti međusobno raspraviti". "Nije samo pitanje ukupnog iznosa, već i puno tehničkih pitanja", dodao je Marić.


Odbacio je tezu da se te obveze države ne evidentiraju u brojkama javnih financija. "Evidentiraju se, evidentira se promjena u stanju tih obveza. Obveze prema veledrogerijama nisu jedine obveze", rekao je Marić i dodao da su ukupne obveze sada prešle deset milijardi kuna. Ključni izazov koji trenutno imamo je, kaže, da se generiraju nove, svaki mjesec dodatnih 220 milijuna kuna. Napomenuo je kako je najvažnije, u financijskom smislu, osmisliti model, način da se nove obveze ne stvaraju, ali paralelno s time izmirivati postojeće obveze. Opcija je, kaže, i da se država zaduži, "kao i neke druge izvedenice", jer "država je učinila u javnim financijama iskorake da može o takvim stvarima razmišljati". Međutim, dodao je, Vladu zanima kako staviti financijski održiv sustav da se nove obveze ne generiraju. "Dugove moramo i trebamo rješavati. Hipotetski, što znači da ih sada u potpunosti otplatimo, ako se oni svaki mjesec ponovno generiraju 220 milijuna kuna mjesečno, to vam je već na kraju godine 2,5 milijardi kuna, pa smo opet za godinu ili dvije na razinama od nekoliko milijardi kuna", rekao je Marić.
Podsjetimo, veledrogerije su zbog dugovanja obustavile isporuku lijekova za 33 hrvatske bolnice, a među njima je i nekoliko slavonskih iz kojih su pacijentima poručili da zasad nema razloga za zabrinutost. H/D.Pav.