Ekonomija
U PET GODINA UDVOSTRUČEN UVOZ

Cvijeće se proizvodi na samo 300 hektara
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Dugogodišnji rast uvoza, najviše iz Nizozemske, i to ruža, prekinula je pandemijska 2020. * Lani uvezeno 207 tona krizantema

U 30 godina rada đakovačkoj cvjećarici Ružici Lulić 2020. je najspecifičnija godina, ali i dobavljačima cvijeća. "Oni su smanjili od 30 do 40 posto, a i ja ću možda do kraja smanjiti narudžbe i do 50 posto. Svi smo oprezni. Istina, spašava me pogrebni dio, no najveći minus su svadbe, one su nam inače najveći posao, no odgođene su i one u rujnu i sada, u listopadu. Idu pojedinačne narudžbe cvijeća, buketa i sličnog za rođendane, godišnjice, krstitke, no najviše nedostaju svadbe", kaže Ružica Lulić.



Ruže prednjače

Da posao s cvijećem ove godine nije "posut ružama", svjedoče i brojke Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek o prvih sedam mjeseci 2020.: u godini specifičnoj zbog pandemije koronavirusa smanjen je uvoz cvijeća i vrijednost mu je manja od šest milijuna eura, što je smanjenje od 20 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. U 2019. godini, ističe viši stručni suradnik u Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Županijske komore Osijek Igor Mikulić, u Hrvatsku je uvezeno oko 2000 tona rezanog cvijeća, što je 11 posto više nego 2018. "Vrijednost tog uvezenog cvijeća lani dosegnula je iznos od 12,4 milijuna eura, što je 25 posto više nego 2018. Podsjetit ću da rast uvoza cvijeća bilježimo nekoliko godina zaredom i u proteklih pet godina gotovo smo udvostručili taj uvoz", ističe Mikulić. Taj višegodšnji rast sada je prekinut pandemijom COVID-19. Najviše cvijeća uvozimo iz Nizozemske. "Lani je, primjerice, vrijednost cvijeća uvezenog iz te zemlje dosegnula 11,5 milijuna eura", dodaje Mikulić.


Prema podatcima iz Komore, kada je riječ o vrsti cvijeća, najviše se prodaju, pa tako i uvoze, svježe rezane ruže. Također uglavnom dolaze iz Nizozemske. Lani smo rezanih ruža ukupno uvezli 839 tona, u vrijednosti od 5,9 milijuna eura.


Cvjećari su za blagdan Svih svetih pred novim izazovom - tada je kraljica cvijeća krizantema. Prošle godine uvezli smo ukupno 207 tona tog cvijeća. Mikulić kaže kako je čak 200 tona stiglo iz Nizozemske, čija je vrijednost dosegnula gotovo milijun eura.
Cijene krizantema

Marija Kovač iz Vladislavaca, čiji se OPG bavi proizvodnjom povrća i krizantema, ostala je i ove godine na 1500 biljaka tog cvijeta, vrste kremist. "Očekujem da na veliko prodam dva puta po 500 biljaka, a oglasit ćemo i preko interneta. Ostatak cvijeća ide u aranžmane za prodaju, no pitanje je kako će teći prodaja na tržnici, a ja prodajem na đakovačkoj, hoće li biti novih, strožih epidemioloških mjera od Stožera. Idem na tržnici i s prodajom rezanog cvijeća", kaže Kovač. Cijena na malo krizanteme kremist kod Marije Kovač je osam, a na veliko šest-sedam kuna. "Cijene su realne jer uzgojiti krizantemu velik je posao i briga, od sadnje u srpnju do rezanja u listopadu, a ove godine napale su ih gusjenice, pa je bar 200 cvjetova uništeno", kaže Kovač, koja je u proizvodnji cvijeća četiri, a u proizvodnji povrća 25 godina.


I cvjećarica Ružica Lulić za potrebe svoje cvjećarnice sadi krizanteme, 2000 biljaka. Brojka je to i iz prijašnjih godina. "U konačnici cijena će biti 10-15 kuna", kaže Ružica Lulić i dodaje da je zbog epidemije uoči ovogodišnjih Svih svetih narudžbi nešto manje. Oni koji su uranili s aranžmanima da bi izbjegli gužve na groblju kupuju dosta umjetnog cvijeća. Oni koji odabiru krizantemu za taj blagdan, kaže ta cvjećarica, većinu narudžbi ove godine tempiraju za dan prije Svih svetih, za subotu, 31. listopada. Marija Kovač kaže kako se dio kupaca odlučuje za multiflore jer su manje zahtjevne od krizantema. "Moraju se samo zalijevati, a kod potonjih kidaju se zaperci u kolovozu i rujnu", dodaje ta OPG-ovka iz Vladislavaca.
Domaća proizvodnja cvijeća odvija se na ukupno tristotinjak hektara. Sasvim je jasno da su to premalene površine s obzirom na potrošnju cvijeća u Hrvatskoj.


Suzana Župan
U 2019. rast, a do srpnja 2020. pad uvoza
HGK - Županijska komora Osijek, a izvor podataka je Državni zavod za statistiku, donijela je pregled uvoza drveća, lukovica i cvijeća u 2018. i 2019., kao i u prvih sedam mjeseci 2019. i 2020. godine. Taj je uvoz u 2018. bio 32.360, a lani 38.063 tone. Vrijednost mu je 2018. godine bila 44,8, a lani 47,8 milijuna eura. U prvih sedam mjeseci 2019. uvoz je obuhvatio 19.229, a u isto vrijeme 2020. bilježi smanjenje - 18.935 tona. Vrijednost u sedam mjeseci lani mu je bio 31,2, a od siječnja do kraja srpnja 2020. godine 28,7 milijuna eura. Rezanog cvijeća, svježeg i sušenog, u 2018. uvezeno je 1797 tona, 9,9 milijuna eura, a lani 1995 tona, 12,3 milijuna eura. U prvih sedam mjeseci 2019. uvoz rezanog cvijeća bio je 1236 tona, 7,6 milijuna eura, a u isto vrijeme ove godine zabilježen je pad - 979 tona, 5,9 milijuna eura.
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike