Mozaik
PROGRAM 18. ZAGREB FILM FESTIVALA

Najbolja ostvarenja sa svih strana svijeta
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Zbog važećih epidemioloških mjera održava se u ponešto smanjenom obujmu, na četiri lokacije u Zagrebu i online

Bliži se mjesec studeni, a s njime i tjedan rezerviran za najuzbudljiviju zagrebačku filmsku avanturu. Osamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 8. do 15. studenoga u Kinu SC-a, kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu, MSU-u i online. Ulazak u društvo "punoljetnih" ZFF će proslaviti uz filmske projekcije te publici u Zagrebu i nizu hrvatskih gradova u kojima gostuje program ZFF-a putuje predstaviti presjek najboljih i najzanimljivijih recentnih ostvarenja iz cijeloga svijeta.



Neobična romansa

Glavni natjecateljski program, kao i dosad, uključuje izbor međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih naslova nadolazećih autora te natjecanje domaćeg kratkog metra Kockice, a natjecateljski program Ponovno s nama nove filmove već etabliranih redateljskih imena koje ZFF sustavno prati od njihovih početaka.


U glavnom programu 18. ZFF-a gledamo srpski film "Oaza", čiji scenarij i režiju potpisuje Ivan Ikić, jedan od trenutačno najzanimljivijih nadolazećih autora regionalne filmske scene. Film je svjetsku premijeru imao u programu Dani autora na nedavno završenom festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen kao najbolji europski film (nagrada Europa Cinemas Label). "Oaza" je neobična ljubavna priča iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, a ujedno i bolno iskren film o emocionalnim životima onih kojima sustav često uskraćuje osnovne želje i potrebe. Njezini junaci, štićenici doma, Marija, Dragana i Robert, upleću se u ljubavni trokut, a niz dramatičnih događaja koji slijedi narušava krhki balans koji nameću stroga pravila institucije. Ivan Ikić, koji je zapažen već po debitantskom filmu "Barbari" (2014.), nagrađenom u Karlovim Varima, naslovne je uloge povjerio naturščicima, štićenicima doma za djecu i mlade s posebnim potrebama Sremčica, Marijani Novakov, Valentinu Zenuniju i Tijani Marković, a u ostalim ulogama gledamo Gorana Bogdana i Marušu Majer.


Iako će se ovogodišnje festivalsko izdanje zbog važećih epidemioloških mjera održati u ponešto smanjenom obujmu, broj sjajnih novih filmova ZFF-u poznatih autora neće se smanjiti, pa tako u natjecateljskom programu Ponovno s nama gledamo čak deset ostvarenja svjetski renomiranih redatelja, među ostalima, Michela Franca, Rúnara Rúnarssona i Radua Judea.
56 kratkih vinjeta

"Novi poredak" ("New Order") distopijski je triler meksičkog redatelja Michela Franca ("Nakon Lucije", ZFF 2013.) nagrađen u Veneciji Srebrnim lavom. U svom dosad najpolitičnijem i najprovokativnijem ostvarenju Franco tematizira pitanje revolucije iz duboko cinične i mračne perspektive, upozoravajući istovremeno na neodrživost današnjeg, ali i nemogućnost uspostavljanja novog (pravednog) poretka.


Uz vulkanski intro i morsko finale na ZFF stiže novi film miljenika zagrebačkih filmofila, islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, čiji su svi dosadašnji dugometražni filmovi prikazani na ZFF-u ("Vulkan" 2011., "Vrapci" 2015.). "Jeka" ("Echo") mozaik je sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana kamerom redateljeve stalne suradnice Sophie Olsson u slijedu poetičnih kompozicija islandske zime.


"Velika slova" ("Uppercase Print") novo je ostvarenje Radua Judea, dvostrukog laureata ZFF-a ("Najsretnija djevojka na svijetu", ZFF 2009., posebno priznanje; "Svi u našoj obitelji", ZFF 2012., Zlatna kolica; "Bravo!", ZFF 2016.) i jednog od najvećih rumunjskih redatelja današnjice. Film se temelji na istoimenoj kazališnoj predstavi autorice Gianine Cărbunariu, a u njemu Jude seže duboko u arhive Ceauşescuova režima istražujući bizaran slučaj iz 1981. godine, kad je mastodontska obavještajna mašinerija tajnih službi umalo atrofirala pod teretom nekoliko antikomunističkih črčkarija koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik.
Osim natjecateljskih programa ZFF donosi popratne programe Velikih 5 i Festivali pod reflektorom te program Industrija, namijenjen filmskim profesionalcima, a paralelno sa ZFF-om održat će se i KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu.
Tanja Kvorka
HRVATSKI FILMOVI TE FILMOVI IZ OKRUŽENJA
Unutar hrvatske i regionalne kinematografije u programu 18. izdanja Festivala bit će prikazan srpski film Srdana Golubovića, “Otac” s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, te po mnogočemu pionirski u pristupu, dugometražni prvijenac autora Ivana Ikića, “Oaza”. U Hrvatskoj je to apsolutni pobjednik Pule, “Tereza 37” scenaristice i glavne glumice Lane Barić u režiji Danila Šerbedžije, dok je u BiH to novi film Pjera Žalice “Koncentriši se, baba”, kao i debitantski film Nermina Hamzagića, nominiran za nagradu Europske filmske akademije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike