Novosti
BRANKO KOLARIĆ, EPIDEMIOLOG I ČLAN ZNANSTVENOG SAVJETA VLADE RH

Eksponencijalni rast previše bi opteretio zdravstveni sustav
Objavljeno 22. listopada, 2020.

Voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić prije nekoliko dana javno je ustvrdio kako bismo uskoro mogli doći i do brojke od 2000 zaraženih osoba dnevno. Stoga smo ga za naš list u kratkom intervjuu upitali nekoliko konkretnijih pitanja o viđenju nadolazećih zimskih mjeseci u kontekstu epidemije koronavirusa.

S obzirom na trenutačnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj, koliko je opravdan strah od nastavka daljnjeg rasta zaraze i kada se predviđa vrh epidemije koronavirusa?

- Trenutno se može očekivati da ćemo imati povećan broj zaraženih. Nadam se da rast neće biti eksponencijalan jer će to biti veliko, možda i preveliko, opterećenje za naš zdravstveni sustav.

Kakav je sada plan za najcrnji scenarij, odnosno kakva je opremljenost bolnica?

- Ovo je više pitanje za Ministarstvo zdravstva. Osobno imam informaciju o 800 respiratora i o tomu da se još respiratora nabavlja, no važno je hoćemo li imati ljudskih resursa za rad s bolesnicima na respiratoru. Ovdje govorimo o potrebi za 24-satnom njegom kroz duže vrijeme, a u vrlo teškim uvjetima za osobe koje pružaju zdravstvenu skrb.

Smatrate li da Hrvatska uistinu ima najlabavije epidemiološke mjere u EU-u?

- Mislim da smo svakako pri vrhu Europske unije u tom smislu.

Kako komentirate sadašnje ponašanje virusa? Imamo velik broj zaraženih, a manje umrlih, te iznimno veliki broj asimptomatičnih pacijenta?

- Kroz ljeto su se zaražavale mlađe osobe koje imaju češće asimptomatsku infekciju te se ljeti virus širi manje efikasno, odnosno manje virusnih čestica udahnemo kada boravimo na otvorenom. Bilo bi odlično da se taj trend nastavi, no moramo se i spremiti na lošiji scenarij, odnosno da će u jeseni i zimi biti više težih slučajeva. Bolje da smo pripravni pa se to ne dogodi nego obrnuto.

Kako komentirate izjavu ministra Beroša da postoji mogućnost "da prijeđemo Rubikon"? Što bi to značilo?

- Ne bih nagađao što je ministar mislio, bolje je da upitate njega. N.Z.Eberhard
EPIDEMIOLOZI SU PREOPTEREĆENI
Koliko je vjerojatna najava da bi samoizolacija mogla biti skraćena na samo deset dana?- Razmatraju se različite opcije u kontroli epidemije, jedna je i skraćenje samoizolacije na deset dana. Molim da pričekate kraj stručne rasprave, jer odgovor na ovo pitanje još nije usuglašen.

Kako komentirate pritužbe epidemiologa da su preopterećeni?- Epidemiolozi jesu preopterećeni.

Kako komentirate prosvjede građana, posebice ugostitelja zbog epidemioloških mjera?- Razumijem od kuda dolaze pritužbe ljudi kojima je posao pao zbog ove dugotrajne krize. No, ako epidemija izmakne kontroli, štete će za ekonomiju biti kudikamo veće.
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića