Novosti
SVE SLOŽENIJA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Hrvatske epidemiološke mjere među blažima u Europi, policijski sat uvele su brojne zemlje EU-a
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Najstroža ograničenja putovanja su u Irskoj, u Belgiji su kafići i restorani zatvoreni

Europska unija bit će spremna odobriti nove potpore državama članicama budu li njihova gospodarstva dodatno pritisnuta novim valom pandemije COVID-19, rekao je potpredsjednik EU-a Valdis Dombrovskis. "Sigurno ćemo nastaviti pažljivo pratiti situaciju i spremni smo reagirati novim prijedlozima bude li potrebno", rekao je Dombrovskis.

A situacija je vrlo složena u gotovo svim zemljama EU-a kao i ostatku svijeta, posebice u Brazilu, Indiji ili SAD-u. Ograničenja se pojačavaju, ali da su mjere za suzbijanje širenja koronavirusa u Hrvatskoj daleko od restriktivnih, svjedoči pregled situacije u ostatku Europe gdje sve više država uvodi i noćni policijski sat. Na takav se potez odlučila i talijanska sjeverna pokrajina Lombardija koja će u četvrtak uvesti policijski sat u sklopu strožih mjera. Zabrana kretanja bit će na snazi od 23 sata do 5 sati. U Italiji je od petka snažno narastao broj novozaraženih, s više od 10.000 na dan, a Lombardija je najviše pogođena. Zbog toga su pokrajinske vlasti zatražile policijski sat i zatvaranje vikendom svih neprehrambenih trgovina.

Stroga ograničenja
Irska se vratila u najvišu razinu restrikcija koja će trajati šest tjedana. Mjere koje su počele vrijediti od srijede u ponoć među najstrožima su u Europi, a obuhvaćaju zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihova doma, s tim da restorani i pubovi mogu imati samo dostavu. Škole ostaju otvorene, a nastavljaju se i građevinarski radovi. Hoteli mogu ostati otvoreni, ali samo za nužne djelatnike. U Irskoj je preopterećen i sustav za praćenje kontakata zaraženih osoba, pa vlasti savjetuju pozitivnima na koronavirus da sami identificiraju svoje bliske kontakte i jave im se. Iako su zemlje koje se bore s visokim stopama zaraze poput Belgije, Nizozemske i Francuske zatvorile barove, restorane i uvele policijski sat noću, nitko nema tako stroga ograničenja putovanja unutar zemlje. Sjeverna Irska je prošlog tjedna zatvorila škole na dva, a restorane na četiri tjedna, iako je većina trgovina otvorena. U Walesu su pak građani pozvani da ostanu dva tjedna kod kuće, a u petak se uvodi dvotjedni lockdown. Svi će osim nužnih radnika morati ostati kod kuće. Maloprodajni lanci, ugostitelji, turistička poduzeća i vjerske ustanove morat će se zatvoriti. Ministar stanovanja Velike Britanije Robert Jenrick rekao je da će se lockdown za područje Velikog Manchestera uvesti za nekoliko dana. Premijer Boris Johnson prijetio je da će to područje označiti najvišim stupnjem opasnosti širenja zaraze kojim bi se uvela najstroža ograničenja. Pubovi i barovi morali bi se zatvoriti, a članovi različitih kućanstava ne bi se mogli družiti, protivno volji lokalnih lidera. Lokalne novine izvještavaju da je na stolu ponuda od desetak milijuna funti pomoći tvrtkama koje su pogođene ograničenjima. Britanska vlada u utorak je priopćila da će podržati svoje znanstvenike koji u sklopu testiranja cjepiva za COVID-19 planiraju mlade i zdrave dobrovoljce namjerno zaraziti virusom kako bi ubrzali njegov razvoj.

Stanovnici okruga Berchtesgadener Land u Bavarskoj pak od utorka ne mogu napustiti svoje domove bez opravdanog razloga na dva tjedna, kao prvo područje koje se vratilo u karantenu u Njemačkoj. Škole, restorani, barovi, kazališta, teretane, kina i hoteli bit će zatvoreni, no mise su dopuštene. Njemački čelnici nisu se mogli dogovoriti o oštrijim mjerama, a sudovi u nekoliko regija ukinuli su zabranu boravka u hotelima za posjetitelje koji dolaze iz žarišnih mjesta. Vlada će investirati 500 milijuna eura u poboljšanje sustava ventilacije u javnim zgradama kako bi spriječila širenje virusa.

Belgija će morati odgoditi sve bolničke zahvate koji nisu nužni. Od te zemlje, po broju inficiranih u posljednjih tjedan dana, u Europi gore stoji samo Češka. Svi kafići i restorani od ponedjeljka su zatvoreni. Stručnjaci kažu da polovina Belgijaca ne poštuje pravilo o fizičkoj udaljenosti. U Nizozemskoj će građanima biti dopušteno biti u dodiru sa samo jednom osobom izvan kućanstva i trebali bi raditi od kuće ako je moguće. Policijski sat je na snazi od ponoći do pet ujutro idućih mjesec dana, a od 20 sati zabranjena je prodaja alkohola.

Španjolska vlada usvojila je prijedlog mjera potpore za oporavak tržišta rada, a nekoliko regija ojačalo je restrikcije. Od utorka je zatvoren grad Burgos i obližnji Aranda de Duero za sve osim za neodgodiva putovanja nakon što je broj zaraženih u toj regiji prešao 500 slučajeva na 100.000 ljudi. Aragon, koji je tijekom ljeta imao nekoliko žarišta, uveo je ograničenja za barove i restorane i zabranio prodaju alkohola u dućanima između 22 sata i 8 sati ujutro. Vrlo je blizu i uvođenje restrikcija kretanja u regionalnom središtu Zaragozi. I Katalonija je prošli tjedan odredila 15-dnevno zatvaranje barova i restorana. Podsjetimo, 9. listopada proglašeno je izvanredno stanje u Madridu i djelomično zatvaranje sedam milijuna ljudi u glavnom gradu i oko njega.

Online nastava
Mađarski premijer Viktor Orban sve je više kritiziran zbog načina upravljanja koronakrizom nakon što je u rujnu već zatvorio granice, a sada oklijeva uvesti strože mjere poput lockdowna. Mađarska je 19. listopada bila treća zemlja s najviše smrti od COVID-a na milijun stanovnika u europskom bloku, odmah iza Češke i Rumunjske. Grčka je pak odbacila plan da gledateljima dopusti povratak na sportske događaje dok zemlja provodi stroža ograničenja. Kako bi suzbila pandemiju, poljska vlada pozvala je građane da ostanu kod kuće, naložila je zatvaranje teretana i bazena, restoranima ograničila radno vrijeme, a sveučilištima i srednjim školama naložila da se preusmjere na online nastavu. "Građane će idućih mjeseci vjerojatno biti strah izići iz kuće i normalno raditi, a najviše od svega suzdržavat će se od potrošnje", rekla je čelnica Središnje banke Grazyna Ancyparowicz. Broj slučajeva koronavirusa u Poljskoj udvostručio se u manje od tri tjedna.

Slovačka je pak zabilježila 2202 nova slučaja u utorak, najviše od početka epidemije. U Bugarskoj je nošenje maski obvezno na svim javnim vanjskim prostorima. Tamošnji zdravstveni djelatnici očekuju da će nošenje maski, uz fizičko distanciranje i čestu dezinfekciju, usporiti širenje virusa za 30 posto i spriječiti preopterećenje zdravstvenog sustava. Nova mjera bit će na snazi do kraja studenoga.

U Sloveniji su pak potvrđena još 1503 slučaja zaraze, a još je osam osoba umrlo. Vlada je proglasila u ponedjeljak stanje epidemije koje će biti na snazi idućih 30 dana. Na snagu je stupio policijski sat, odnosno ograničenje kretanja između 21 sat i 6 sati, ali je Ustavnom sudu podnesen i prijedlog provjere ustavnosti te odluke. Druženje je ograničeno na najviše šest osoba, a zabranjeno je i kretanje između regija. Vlasti su poručile kako je šetanje psa opravdan razlog za kršenje policijskog sata, no ne ako vas policija uhvati u drugom dijelu grada. Čak i u "crvenim" regijama frizerski i kozmetički saloni mogu prihvatiti jednog klijenta na 20 četvornih metara. Prošlog tjedana već je uvedena online nastava u obrazovanju te uveden regionalni lockout. Ne preporučuju se putovanja u inozemstvo, dok odlasci na groblja za predstojeći Dan mrtvih nisu zabranjeni ako je riječ o članovima jednog kućanstva, ali se ipak ne preporučuju kako bi se izbjegao rizik većih okupljanja.

Igor Bošnjak/H
MOSTAR NA UDARU, MASKE SVUDA U BiH
Broj novozaraženih u Mostaru na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna je gotovo tri puta veći nego broj oboljelih u Hrvatskoj ili čak gotovo 13 puta veći od Njemačke, što prijeti potpunim urušavanjem zdravstvenog sustava. BiH nastavlja bilježiti rast dnevnog broja novozaraženih koronavirusom, a u srijedu je dosegnut novi rekord s 922 nova slučaja u 24 sata. Vlasti u Bosni i Hercegovini odlučile su uvesti nove mjere pa je tako nošenje maski na otvorenome od srijede obvezno i na području Republike Srpske. Ta se obveza odnosi na sve osim na malu djecu, osobe s posebnim potrebama i na one koji borave u objektima za rekreaciju, odnosno treniraju. Dodatne su mjere zabrana okupljanja više od deset osoba u zatvorenim prostorima te zabrana žive glazbe u ugostiteljskim objektima. U Sarajevskoj županiji koja je u sastavu Federacije Bosne i Hercegovine obveza nošenja maski na otvorenome uvedena je prošlog tjedna, a tamo prekršiteljima prijete i znatno veće kazne (2000 kuna).
ČEŠKI REKORD
Češka bilježi rekordna 11.984 slučaja u jednom danu. Umrlo je još 106 ljudi. Odlučeno je da će biti obvezno nositi maske na otvorenim prostorima u nekim situacijama, jer broj zaraženih dramatično raste. Nova pravila u primjeni su od srijede na napučenijim područjima gradova i općina. Iznimke su moguće ako se može održavati razmak od više od dva metra. Pokrivanje usta i nosa već je obavezno u unutarnjim prostorima, a odnedavno je maska obvezna i u automobilu, ako je tu osoba s kojom se ne živi. U posljednjih 14 dana Češka ima 858,6 zaraženih na 100.000 stanovnika, najviše u EU-u.
BOŽINOVIĆ: KAŽNJAVANJE ZBOG KRŠENJA MJERA
U srijedu su u Hrvatskoj zabilježena rekordna 1424 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 11 osoba. Trenutno se 622 pacijenta nalaze na bolničkom liječenju, a 38 ih je na respiratoru. Čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite RH Davor Božinović izjavio je da će se oni najviše usredotočiti na kažnjavanje svih ponašanja koja nisu u skladu s epidemiološkim mjerama. Božinović je izjavio da ne bi bilo potrebe za dodatnim aktivnostima sprječavanja širenja zaraze koronavirusom kad bi se već donesene mjere primjenjivale onako kao su propisane. Pratimo situaciju, brojevi rastu, rekao je Božinović, naglasivši da će se oni najviše koncentrirati na propisane mjere, posebice obveze pravnih osoba koje organiziraju događaje ili se bave gospodarskom djelatnošću s fluktuacijom ljudi. Pritom će biti usmjereni, kazao je, na sankcioniranje svih ponašanja koja nisu u skladu s mjerama. Ustvrdio je da su uložili veliki napor, uključujući HZJZ koji je donio detaljne preporuke za sve gospodarske i socijalne aktivnosti kako se ne bi zatvorili. Božinović je pozvao sve građane da se pridržavaju tih mjera jer je to jedini način da se uspori širenje virusa u Hrvatskoj. Naglasio je da se građani sve dok traje epidemija trebaju suzdržati od velikih druženja, privatnih zabava i sastajanja. Napomenuo je da oni mjere propisuju za javne događaje, dok ono što se događa u domovima ne mogu i ne žele kontrolirati. Upozorio je, međutim, da se upravo u tim okolnostima građani najviše opuste zbog čega dolazi do širenja virusa kad se vrate svom domu ili idu na radno mjesto.
rast
REKORDNE BROJEVE BILJEŽI VEĆINA ZEMALJA
Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine