Ekonomija
ZAJEDNIČKA POLJOPRIVREDNA POLITIKA

Dogovorena nova i “zelenija” pravila korištenja potpora
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Ministri poljoprivrede uspjeli su dogovoriti zajedničku poziciju o novim pravilima za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), koja će poljoprivrednike poticati na ekološki prihvatljiviju proizvodnju. Vijeće je usuglasilo zajedničku poziciju o tri uredbe o ZPP-a na temelju koje će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu tih zakona.

"Sporazum je prekretnica za europsku poljoprivrednu politiku. Države članice pokazale su svoju ambiciju za višim ekološkim standardima u poljoprivredi i istodobno podržale potrebnu fleksibilnost u osiguranju konkurentnosti poljoprivrednika. Ovaj sporazum ispunjava težnju k zelenijoj, pravednijoj i jednostavnijoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici", izjavila je njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner. Pregovori su trajali cijeli dan u utorak i cijelu noć do srijede u 5 sati ujutro.

"Ovo je bio najvažniji sastanak desetljeća Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo", istaknula je Kloeckner. ZPP ima najveći pojedinačni iznos u proračunu EU-a, za sljedećih sedam godina za tu politiku namijenjeno je 387 milijardi eura. Za Hrvatsku je predviđeno pet milijardi eura. Dogovor predviđa da poljoprivrednici dobivaju financijsku potporu pod uvjetom da proizvode na način koji je povoljan za okoliš i klimu. Oni poljoprivrednici koji u svojoj proizvodnji budu išli i preko osnovnih ekoloških i klimatskih zahtjeva dobit će dodatnu financijsku potporu. Za tu se svrhu uvode novi instrumenti ekosheme. Za te nove instrumente bit će namijenjeno 20 posto u proračunu koji je namijenjen za izravna plaćanja poljoprivrednicima. Tih 20 posto bit će blokirano samo za tu svrhu i moći će se deblokirati isključivo za ekosheme. U prve dvije godine predviđena je inicijalna pilot-faza koja bi trebala omogućiti zemljama članicama da se pripreme za nove instrumente kako ne bi gubile prijeko potrebna sredstva. Zemlje članice odlučivat će same sukladno svojim potrebama koju će vrstu ekološke proizvodnje odabrati, poput primjerice precizne poljoprivrede, agrošumarstva, organske poljoprivrede itd. Precizna poljoprivreda ili precizno gospodarenje koncept je poljoprivredne proizvodnje koji se temelji na promatranju i selektivnoj obradi ili tretiranju malih površina unutar nekog polja. Precizna poljoprivreda temelji se na primjeni informatičkih tehnologija, satelitske navigacije itd.

Svi farmeri, uključujući i male poljoprivrednike, morat će poštovati više ekološke standarde. Kako bi im se pomoglo u prilagodbi, za male poljoprivrednike predviđene su jednostavnije kontrole s manje administracije. H
Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike