Mozaik
NOVA EDICIJA CROATIA RECORDSA – 101 HIT

Najveći hitovi tamburaške glazbe na jednom mjestu
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Tambura kao instrument sigurno je jedna od najvećih glazbenih ostavština naših krajeva, a tamburaška glazba kao proizvod ljudi zaljubljenih u ovaj instrument, tradiciju i kulturu, postala je popularna na područjima Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke i drugih područja Hrvatske, odnosno preko Zagorja i Gorskog kotara, pa sve do Dalmacije, Istre i Kvarnera. Razlog tome je upravo to što je u pitanju tradicionalna glazba s bogatom ostavštinom naših predaka. S vremenom je popularna tamburica dobila i druge, takoreći neizvorne, ili novokomponirane oblike, otišla u zabavnu i popularnu glazbu te tamo također ostavila dubok trag. Najveći hitovi izvorne tamburaške, ali i novokomponirane glazbe, odnosno takozvane pop-tamburice, našli su se na novom izdanju iz nove edicije Croatia Recordsa.


"101 hit - Tambure" donosi presjek bogatog tamburaškog kataloga Jugotona, odnosno Croatia Recordsa, od najvećih pjevača tog žanra, poput Krunoslava Kiće Slabinca, Šime Jovanovca, Vere Svobode, Zvonka Bogdana i Borisa Ćire Gašparca, preko nezaboravnih tamburaških bendova kao što su Zlatni dukati, Slavonske lole, Zvona, Kristali, Najbolji hrvatski tamburaši, Mladi 6 i Patria, do bendova koji su obilježili pop-tamburicu – Baruna, Gazda, Mejaša, Vranca, Bosutskih bećara, Džentlmena i drugih. Tu su i neke od najvećih dama tamburaške scene Marta Nikolin, Viktorija Kulišić Đenka i Cecilija, ali i oni kojima je tamburaška glazba bila samo dio bogate diskografije poput Ive Robića, Vice Vukova, Doris Dragović i Đuke Čaića. I oni kojima tamburaška glazba nije dio svakodnevice zapjevat će na hitove "Inati se Slavonijo", "Ne dirajte mi ravnicu", "Vranac", "U san mi dođu tambure", "Vesela je šokadija", "Sve je ona meni", ili možda "Zorica", "Doživotno tvoj", "Laži medene", "Kada Sava krene prema Brodu", ili pak zaplesati uz slavonski bećarac ili neko tradicionalno kolo.


Sve ove činjenice dovoljno govore o tome koliko je tamburica postala popularna, kako na raznim svečanostima, slavljima i okupljanjima, tako i općenito u društvu i hrvatskoj javnosti, pa i među brojnim Hrvatima koji se nalaze daleko u svijetu. Stoga je kompilacija "101 hit - Tambure" idealna za dobru zabavu i pokoju suzu ili osmijeh, ali i podsjetnik na bogata desetljeća tamburaške glazbe i katalog Jugotona, odnosno Croatia Recordsa kao izdavačke kuće koja je dugi niz godina objavljivala i promovirala, a i danas to čini za tamburašku glazbu i scenu. Potražite od sada najveće hitove tamburaške glazbe na svim vodećim svjetskim streaming servisima. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike