Kultura
U PRIPREMI OSNIVANJE NAGRADE "MILKO KELEMEN"

Nagrađivanje mladih glazbenika moglo bi početi na Kelemenov 100. rođendan
Objavljeno 22. listopada, 2020.
SLATINAPremda je nakon deset dana iznimnih glazbenih događaja u Slatini završen 26. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, moglo bi se reći da je točku na "i" toga uglednog festivala stavio sastanak koji su u gradskoj upravi održali glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban, predsjednik Festivalskog odbora Antonio Brzica, gradonačelnik Denis Ostrošić te direktor Slatinskog informativnog centra i član Festivalskog odbora Robert Turkalj. Svi su oni nazočili svečanosti zatvaranja festivala i dobro im je poznata njegova organizacija i festivalski program, ali i značenje te manifestacije za grad Slatinu, za hrvatsku glazbu i cjelokupnu hrvatski kulturu.       


Festival Dani Milka Kelemena, Hrvatsko društvo skladatelja i Grad Slatina jednako cijene Kelemena, skladatelja svjetskog ugleda, svaka od tih institucija sa svoga gledišta i na svoj način. Festival organizira izvedbe djela Milka Kelemena i drugih autora suvremene i klasične glazbe te različite kulturno-umjetničke događaje, Hrvatsko društvo skladatelja nositelj je Kelemenovih autorskih prava i budući organizator dodjele Nagrade "Milko Kelemen", a Grad Slatina organizator je festivala posvećenog svome počasnom građaninu, utemeljitelju Zagrebačkog biennala. Zbog svega se toga interesi tih institucija i preklapaju pa su njihovi predstavnici razgovarali o budućim zajedničkim aktivnostima.


Ovogodišnji festival Dani Milka Kelemena ocijenjen je i više nego uspješnim s obzirom na situaciju s koronavirusom, a neizmjernim uspjehom smatra se činjenica da je festival uopće održan u vrijeme kada se u cijelom svijetu ograničava koncertna djelatnost, a brojni se takvi događaji otkazuju. Tajnik Hrvatskog društva skladatelja posebno je naglasio obvezu HDS-a da ustanovi Nagradu "Milko Kelemen" za mlade skladatelje, čime se u budućnosti otvara prostor za proširenje aktivnosti oko Kelemenove baštine, kao i za suradnju HDS-a i Grada Slatine. Prema njegovim riječima, bilo bi primjereno simbolično povezati stoti rođendan Milka Kelemena (2024. godine) s početkom toga dugoročnog procesa, pa bi se nagrada od tada trebala dodjeljivati trajno.


– To bi nam dalo dovoljno vremena da sve organiziramo kako spada jer se radi o složenom dugoročnom projektu, s obzirom na to da želimo da to bude nešto relevantno u svjetskom smislu. Projekt sa sobom donosi i određene troškove, a zahtjevan je i u organizacijskom smislu, jer važnost je svakog natjecanja u ugledu i relevantnosti ljudi koji sjede u žiriju. Stoga je bitno dobiti eminentne ljude iz cijeloga svijeta, naravno da je njih teško dobiti i organizirati, a sve to ima i svoju cijenu – rekao je Šaban.


Institut nagrade zasigurno će biti od velikog značenja jednako za Grad Slatinu, festival DMK i Hrvatsko društvo skladatelja, kojemu je statutarna obveza promovirati hrvatsku glazbu i hrvatske skladatelje. Daljnja konkretna suradnja planira se već na proljeće u sklopu jubilarnog, 60. muzičkog biennala Zagreb, koji će se održati u travnju sljedeće godine.
Budući da je glavni tajnik HDS-a prvi puta u Slatini, uvjerio se u ljepotu i potencijale grada kao motivaciju posjetiteljima DMK te je obišao je Glazbenu školu Milka Kelemena i Zavičajni muzej Slatina, gdje je razgledao izložbu fotografija „Kelemenov pozdrav svijetu“, a impresionirala ga je i kolekcija glazbenih instrumenata u Kelemenovoj spomen-sobi koje je poznati skladatelj donio sa svojih putovanja svijetom.


Petar Žarković
Institut Nagrade „Milko Kelemen“ bit će od velikog značenja za Grad Slatinu, za festival DMK, kao i za HDS
Mogućnosti festivala
Na sastanku u Slatini spomenuta je mogućnost da se na festival DMK pokuša dovesti zainteresirana publika iz Zagreba ili iz drugih hrvatskih gradova, ili čak iz inozemstva, a mogu se organizirati i dodatni sadržaji poput znanstvenih skupova o Kelemenu ili suvremenoj glazbi.
Možda ste propustili...

KAKO BI SE OLAKŠALO SNALAŽENJE U AKTIVNOSTIMA KLUBA

Popularni književni portal Booksa.hr promijenio dizajn

SAVEZ DRUŠTAVA "NAŠA DJECA" HRVATSKE

Otvoren natječaj za književnu Nagradu "Grigor Vitez"

TRIJUMF MLADE OSJEČKE GLUMICE NA DODJELI NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA

Antonia Mrkonjić nagradu za "Višnjik" posvetila Bogdanoviću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAZAMAT: OTVORENA IZLOŽBA LANE STOJIĆEVIĆ

Mizanscena kao inspiracija

2

U GRADSKOM MUZEJU IZLOŽBA DJELA SLIKARA ŽELJKA SUBIĆA

Najveća donacija umjetnina u povijesti Nove Gradiške

3

DOKUMENTARNI I IGRANI FILMOVI

Subversive Film Festival je online do 7. prosinca