Kultura
FABIAN ANSELM ORASCH

Oraschov je unutrašnji kompas nepredvidiv
Objavljeno 21. listopada, 2020.
U MSU-u u Zagrebu Fabian Anselm Orasch izlaže nove kiparske radove i instalacije. Izložba se temelji na dvije polazišne točke: umjetnikovu kiparskom interesu za bit i prirodu stvari i njihovo prostorno-atmosfersko supostojanje te na umjetničkoj rezidenciji koju je tijekom srpnja 2019. proveo u Zagrebu.


- Odvija se promjena, tek tolika da još uvijek mislimo kako prepoznajemo ono što nas okružuje. Nešto neobično leži u poznatom te strano s vremenom postaje poznato - objašnjava Orasch s kojim će 23. listopada razgovarati Nataša Ivančević, uz promociju kataloga izložbe Future Archaeology – povratak s Mjeseca.

Središnji je fokus izložbe propitivanje percepcijskih promjena koje se neprestano događaju u našoj okolini. Orasch dekontekstualizira materijale, smješta ih u nove odnose. Kao na pozornici, stvarima doslovce udahnjuje značaj i od njih stvara drugačija stanja i ne-stanja - kazalište materijala. Silhuete svakodnevne arhitekture prekriva gipsom. Gledatelj je suočen s komadom bijelog, grubog mjesečeva krajolika koji sažima različite perspektive u formi tableaua. Orasch je tragač bez zadanog cilja, njegov unutrašnji kompas je nepredvidiv. Luta urbanim prostorima, pristupa im kroz fotografiju, uvijek fasciniran materijalnošću koja je svojstvena funkciji stvari. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike