Svijet
“VOJNA I TEHNIČKA PITANJA”

Rusija u Srbiji otvara vojni ured, želi jačati veze “sa saveznicima”
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Rusija je ovlastila svoje ministarstvo obrane da otvori ured u Srbiji, otkrivaju vladini dokumenti u vrijeme kad Moskva nastoji ojačati vojne veze sa saveznikom na Balkanu unatoč tome što Beograd teži ulasku u Europsku uniju.

Srbija je prošli mjesec obustavila vojne vježbe sa stranim vojnicima na šest mjeseci, a kao razlog je navela pritisak EU-a da se povuče iz zajedničkih vježbi s Rusijom i Bjelorusijom. U uredbi ruske vlade od 15. listopada koju je potpisao premijer Mihail Mišustin navodi se da će šef predloženog ureda pomagati u rješavanju vojnih i tehničkih pitanja vezanih uz suradnju Rusije i Srbije. Sporazum, kada ga potpišu obje strane, osigurat će ruskom dužnosniku u Srbiji pravo posjećivanja srbijanskih divizija koje koriste rusko oružje i vojnu opremu pod uvjetom da se njegov posjet najavi i osigura pristanak.

Srbija, čije se naoružanje zasniva na bivšoj sovjetskog tehnologiji, posljednjih je godina od Rusije nabavljala borbene avione MIG-29, helikoptere, tenkove i oklopna vozila. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana