Novosti
DUGOVANJA ZA LIJEKOVE

Veledrogerije do kraja godine traže uplatu 2,7 milijardi kuna
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Neke veledrogerije počele su s redukcijom isporuke lijekova bolnicama

Nakon što su predstavnici veledrogerija u ponedjeljak napustili sastanak s ministrima financija i zdravstva nezadovoljni Vladinom ponudom, u utorak poručuju da zahtijevaju uplatu 2,7 milijardi kuna do kraja godine.

Predsjednik Udruženja veletrgovina pri HGK-u Tomislav Kulić izjavio je kako traže i dogovor s Vladom o otplatnom planu za ostali dio duga do ukupnih pet milijardi kuna.

"Naš je uvjet - svedite nas na dvije milijarde kuna ukupnog duga, tako da možemo pomoći kreditirati zdravstvo do 30. lipnja iduće godine. Sve ispod 2,7 milijardi kuna za veledrogerije je neodrživo. Samo desetak najvećih veledrogerija u ovom trenutku zaduženo je za 1,2 milijarde kuna u bankama i drugim izvorima financiranja, pa smo na rubu likvidnosti", rekao je za Hinu Kulić, čije udruženje ima 40-ak članica. Od 500 milijuna kuna, koje je Vlada namijenila uplati veledrogerijama u srpnju, članicama njegova udruženja uplaćeno je 403 milijuna kuna. No kako je od srpnja HZZO ustegnuo uplatu 700 milijuna kuna ljekarnama za lijekove, veledrogerije su ostale i bez tih 700 milijuna. "Dug je od srpnja narastao za punih 800 milijuna kuna, a mjesečno raste za 220 milijuna samo u bolničkom sektoru", upozorava Kulić. Pojedini dobavljači nisu više spremni isporučivati lijekove veledrogerijama, a neke veledrogerije počele su prije dva tjedna s redukcijom isporuke lijekova bolnicama. Kulić, koji je član Uprave Phoenix farmacije, kaže da je njegova tvrtka s redukcijom krenula početkom listopada, a obuhvaćene su sve opće i županijske bolnice s dugom starijim od 500 dana. Sljedeći korak je proširenje redukcije na kliničke bolnice i KBC-ove, po kriteriju najstarijh potraživanja, dodao je. "Preostali asortiman usmjerit ćemo prema ustanovama koji plaćaju nešto bolje i tako osigurati minimum isporuke proizvoda koji su nam ostali, jer smo od dobavljača doživjeli već prve blokade. Trenutačno funkcioniramo s ostacima zaliha od dobavljača koji su nam uskratili isporuku, jer već duže vrijeme nismo u stanju servisirati naš dug prema njima", naglašava Kulić.

Najproblematičniji su trenutačno dugovi općih i županijskih bolnica, primjerice dug dubrovačke bolnice prema četiri najveće veledrogerije iznosi 61,9 milijuna kuna, od čega je dug stariji od godine dana 12,09 milijuna kuna.

"Dug za lijekove i potrošni materijal stariji od godine dana zapravo je star od 430 do 450 dana, ili prema dobavljačima 500 dana. To je problem na razini države i mi tu ne možemo sami utjecati", rekao je ravnatelj bolnice Marijo Bekić. U pulskoj bolnici zasad imaju samo usmenu najavu iz veledrogerija o obustavi isporuke lijekova, koje će trajati dok bolnica ne podmiri dug stariji od godinu dana. Dospjeli dug iznosi 11 milijuna kuna, a ukupni dug stariji od godinu dana je 28,5 milijuna kuna, kaže ravnateljica bolnice Irena Hrstić. Stanje ocjenjuje zabrinjavajućim jer zasad raspolažu određenim rezervama lijekova, no već idućih dana moglo bi doći do nestašice.

D.Pavlović/H
IZNOS KOJI JE MOGUĆ BEZ REBALANSA
Premijer Andrej Plenković izjavio je kako je veledrogerijama za podmirenje dijela duga ponuđen iznos koji je bio moguć bez rebalansa proračuna. “Veledrogerije se javljaju u vrlo preciznim intervalima, biraju trenutak. Nekada to baš bude prije izbora, onda mi kažemo dođite nakon izbora i slično. Situacija je takva da je ponuda koja je bila na stolu u ovom trenutku bila moguća, bez rebalansa proračuna. To je bila poruka ministara Marića i Beroša. Nakon rebalansa nalazit ćemo rješenja kako da se sustavno pokuša osigurati održiv način plaćanja tih obveza koje kontinuirano rastu”, izjavio je Plenković. “To je pitanje koje imamo cijelo vrijeme, pitanje troškova zdravstvenog sustava, cijena lijekova, količina. Očekujem od ministra i HZZO-a da malo zagrebu i vide može li se tu nešto organizirati na način koji državu manje košta”, rekao je Plenković. Ocijenio je kako se razgovori s veledrogerijama uvijek vode “uz neke tenzije, ali se uvijek došlo do nekog rješenja, bitno je biti razuman i odgovoran”. Dodao je kako je zadaća ministra zdravstva da osim borbe protiv COVID-a provede reformu sustava zdravstva koja će ga učiniti i financijski održivim.