Regija
CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE U VALPOVŠTINI

Velike gužve, malo cjepiva,
liječnici prijetili i vrijeđali je
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Dr. Palma Vojnović preuzela je i pacijente kolegice - ima ih 3400
VALPOVO - Golemi redovi, više stotina pacijenata naguranih ispred ordinacija, nezadovoljstvo, prigovori i žamor ogorčenih pacijenata – prizori su koji se od ponedjeljka mogu vidjeti ispred Doma zdravlja u Valpovu. Razlog je početak sezone cijepljenja protiv gripe, za koje vlada dosad nezabilježeno veliko zanimanje. Najgora je situacija, kažu, ispred ordinacije liječnice obiteljske medicine dr. Palme Vojnović koja skrbi o čak 1700 svojih pacijenata, a zbog bolesti druge liječnice, dr. Blaženke Gregorić, privremeno je preuzela isto toliko njezinih pacijenata. Dakle, ukupno 3400 pacijenata na jednu liječnicu, koja je, kao i ostali njezini kolege, počela s akcijom cijepljenja protiv gripe. Cijepiti se ove godine želi mnogostruko više građana nego inače, a u njezinu ordinaciju stiglo je samo 40 posto od naručenih količina cjepiva: 120 doza njoj, a isto toliko i za ordinaciju dr. Gregorić. Sve te doze pacijentima su podijeljene tijekom ponedjeljka i utorka. Zbog tako male količine i velikog zanimanja pacijenata, mnogi su u ponedjeljak i utorak nakon dugog čekanja kući ipak otišli neprocijepljeni.Jedan od njih je i Valpovčanin Pavao Šimošić (66), koji se već 15 godina redovito cijepi protiv gripe, a koji sada nije uspio doći na red, iako je dva dana čekao.

- U ponedjeljak nas je u redu za cijepljenje bilo oko 150, jučer isto toliko, no premda sam stigao mnogo ranije od zakazanog početka cijepljenja, nisam se uspio probiti među sretnike koji će primiti cjepivo - ogorčen je i zabrinut Šimošić, naglašavajući kako mu je zbog narušenog zdravlja i svima prijeteće zaraze bolešću COVID-19 cjepivo ove godine potrebnije nego ikad. Tražio je, kaže, cjepivo i u ljekarnama Valpovštine, ali u njima ga više uopće nema, a ovoga će tjedna otići i do Zagreba, gdje će ga pokušati kupiti u nekoj od ljekarni. Ogorčen je jer smatra da se u ordinacijama nije napravila lista prioriteta kako bi cjepivo dobili oni kojima je to najpotrebnije, i strahuje da bi zbog velikih gužvi i potražnje te malog broja cjepiva građani u rizičnoj skupini mogli ostati uskraćeni.

Od mogućih problema s nedostatkom cjepiva protiv gripe za sve one kojima je ono potrebno i koji bi ga željeli strahuje i ravnatelj Doma zdravlja Valpovo Željko Varžić. On kaže kako su svi liječnici obiteljske medicine dobili preporuke HZZJZ- a da sastave tzv. listu prioriteta, tj. onih pacijenata kojima je najvažnije dati cjepivo, no svjestan je da količina doza koje stignu neće biti dovoljne da bi zadovoljile sve potrebe zdravstvenih osiguranika i da bi se procijepile sve najugroženije skupine – ako se u međuvremenu ne nađu dodatne količine cjepiva, koje ove godine potražuju ordinacije ne samo pri Domu zdravlja u Valpovu, nego i na području cijele Slavonije i Baranje, kao i Hrvatske.

Lidija Aničić
Naručili 400 doza, dobit će oko 260
Liječnica obiteljske medicine dr. Palma Vojnović, iza koje je 40-godišnji radni staž, jučer je kazala da u svojoj karijeri ne pamti tako problematičnu situaciju s cijepljenjem kao što je to slučaj ove godine. Zbog nemogućnosti da iziđe ususret svima kojima je cjepivo potrebno, proživljava velike neugodnosti s pojedinim pacijentima. “Oni nam u panici doslovce prijete i vrijeđaju nas, no nažalost, cjepiva ima toliko malo da u ovom prvom krugu nismo uspjeli cijepiti ni naše zdravstvene djelatnike, koji će na to morati pričekati dok stigne druga pošiljka, približno za petnaest dana. Iako smo naručili 400 doza cjepiva za najugroženije skupine, dobit ćemo oko 260 doza, što nije ni blizu broju svih onih pacijenata koji se cjepivom žele i trebaju zaštititi. A gdje su samo svi moji pacijenti od kojih su 600 kronični bolesnici, 150 na dijalizi te nekoliko stotina starijih od 65 godina…”, kaže dr. Vojnović, podsjećajući da je određen broj pacijenata već procijepljen prošli tjedan, a riječ je o pacijentima koji su cjepivo kupili u ljekarnama. Za preostale će se pacijente napraviti lista prema kojoj će biti pozivani.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana