Regija
PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA

Đacima omogućili naknadnu kupnju autobusnih karata
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Nastava u školi trajat će manje od pola mjeseca, pa će se mjesečna karta moći produžiti za 50 kuna
VUKOVAR - Učenici iz Vukovara koji srednju školu pohađaju u Vinkovcima u ponedjeljak su ostali šokirani spoznajom da na blagajni poduzeća Čazmatrans na kolodvoru u Vukovaru ne mogu kupiti mjesečnu kartu za prijevoz.Prema riječima majke jedne srednjoškolke, učenicima i njihovim roditeljima rečeno je kako se mjesečne karte izdaju do 5. u mjesecu te da će, ako se nešto ne izmijeni, morati kupovati kartu svaki dan.

- Otišla sam s kćerkom na blagajnu i vidjela kako su djeca uznemirena jer nisu mogla na uobičajen način riješiti pitanje prijevoza. U Vinkovcima se od početka listopada nastava odvijala online zbog epidemiološke situacije i nismo kupovali mjesečni pokaz zato što nismo znali hoće li se nastava do kraja mjeseca vratiti u učionice. U petak je stigla obavijest kako od ponedjeljka učenici trebaju dolaziti na nastavu i sada smo u nezavidnoj situaciji - rekla nam je uznemirena Vukovarka, dodajući kako cijena prijevoza po danu iznosi 56 kuna, a pred djecom su dva tjedna putovanja na nastavu.

Robert Šimleša, direktor vukovarskog Čazmatransa, izjavio je kako je poduzeće kriva adresa za takav upit jer prijevoz učenika obavljaju na temelju sporazuma s Vukovarsko-srijemskom županijom.

- Mi samo obavljamo uslugu prijevoza, a Županija vodi računa o svemu ostalom. Ako kažu da možemo izvan ugovorenoga roka izdavati karte i da će nam te račune prihvatiti, rado ćemo to učiniti. Država je donijela odluku o plaćanju 75 posto cijene karte, 100 kuna plaćaju roditelji, a razliku do dogovorene cijene podmiruje Županija. Mi do petoga dana u mjesecu izdajemo karte te do 10. šaljemo račun i rok moramo poštovati - pojasnio je Šimleša.

Stoga smo se jučer obratili Upravnom odjelu za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije, čija nam je pročelnica Jadranka Mustapić-Karlić odgovorila kako učenici srednjih škola imaju obvezu produžiti mjesečnu kartu do 10. u mjesecu.

"Kako se nastava u vinkovačkim srednjim školama odvijala online od 28. rujna do 18. listopada, dio učenika nije uspio u danom roku produžiti mjesečnu kartu. U dogovoru s prijevoznikom, učenici koji nisu do 10. listopada produžili mjesečnu kartu moći će to učiniti kod prijevoznika te će biti pridodani popisu za mjesec listopad kao nadopuna. Budući će se nastava u školi odvijati manje od pola mjeseca, učenici će platiti pola iznosa prilikom produženja karte, odnosno 50 kuna", stoji u odgovoru pročelnice.
Dragana Korpoš
NUŽNO RIJEŠITI JAVNE USLUGE PRIJEVOZA
Govoreći o problemima koji im otežavaju poslovanje, Šimleša je rekao kako im je, kada je riječ o polascima autobusa na razini županijskog prijevoza, isplativo voziti samo dok nastava nije u online verziji te u posljednje vrijeme imaju sve manje učenika i putnika.

- Javna usluga prijevoza trebala je krenuti krajem prošle godine, ali nije i očekujemo da ugovor sa Županijom bude što prije potpisan. Ne znam što se čeka, ali svi moraju biti svjesni kako nam se ne isplati voziti za dva putnika. Nužno je napraviti mrežu linija na način da se jasno definira koje su linije potrebne, što bi bilo sufinancirano prodajom karata srednjoškolcima - naveo je i naglasio da rad prijevoznicima mora biti isplativ kako bi pozitivno poslovali.
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike