Osijek
NEMA NI TRENINGA NITI REKREACIJE

Školske dvorane još su nedostupne sportašima i rekreativcima
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Mjesec se dana čeka odluka Grada Osijeka kao osnivača osnovnih škola, u čijim se prostorijama inače održavaju treninzi

Pandemija COVID-19 ove je godine izazvala mnoge poteškoće u organizaciji svakodnevnog života, kao i velikog broja manifestacija i različitih aktivnosti. Ubrajaju se u to i aktivnosti i rad sportskih klubova i udruga koji su za svoje treninge mahom koristili školske sportske dvorane. One su bile zatvorene u vrijeme lockdowna i ponovno otvorene polovinom rujna. Podsjetimo, tada su donesene posebne mjere pod kojima su sportaši i rekreativci ipak mogli ući u školske dvorane, međutim i dandanas one su im, čini se, ostale nedostupne.

Čeka se Grad

Grad Osijek kao osnivač 18 osnovnih škola na svojem području onaj je koji donosi konačnu odluku o upotrebi tih prostorija, u dogovoru i koordinaciji s ravnateljima, ali do danas nije uspio riješiti ovo pitanje i omogućiti tisućama sportaša i rekreativaca koji ovise o školskim dvoranama da konačno opet započnu s treninzima u njima. Kako doznajemo, proteklog su tjedna održali sastanak s ravnateljima i predstavnicima sportskih saveza na kojem je dogovoreno da će se o svemu i dalje - dogovarati!? Branka Stojković, predsjednica kluba ritmičko-športske gimnastike Rondo te nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture, ističe kako je jako teško izdržati ovakvu situaciju s obzirom na to da i ona kao trenerica radi s vrhunskim sportašicama, trenutačno zakinutim za adekvatan prostor za treniranje.

"Imam djevojku koja treba ići na Europsko prvenstvo u Kijevu, a nema gdje trenirati. Trenutačno vježba u kutu dvorane na Jugu 2, zajedno s košarkašima, a sve ono što joj je nužno za kvalitetan trening nemoguće je osigurati u takvim uvjetima. Od potrebnih sedam sati treninga uspijemo odraditi samo dva-tri", objašnjava Stojković te dodaje kako je iza nje i organizacija uspješnog Rondo kupa koji je protekao u najboljem redu i uz sudjelovanje stotinu natjecatelja. "Osam nam je puta došla u kontrolu policija i sedam puta Civilna zaštita, no sve smo uspjeli odraditi prema svim epidemiološkim pravilima. Međutim, u cijeloj ovoj situaciji nisu u pitanju samo sportaši, već i školska djeca koja sada, zbog blok-sati, zapravo imaju jednu aktivnost tjedno, a i jako teško izdržavaju 90 minuta tjelesnog odjednom", zaključuje Stojković.

Situaciju je komentirao i Dražen Dogan, tajnik Zajednice športskih udruga Grada, koji tvrdi kako Grad Osijek i ostali uključeni subjekti intenzivno rade na rješavanju ovog problema. "Nadamo se da će sve biti riješeno vrlo brzo. Potrebno je postići dogovor između Grada kao osnivača, školskih ravnatelja te sportskih udruga, a iako je Grad Osijek vlasnik tih prostora, ne može samo tako izdati nalog za puštanje vanjskih korisnika u dvorane. Inače, mi imamo registrirano oko 3500 sportaša mlađih kategorija, a iako ne koriste svi školske dvorane, i dalje se radi o velikom broju onih kojima su ti prostori prijeko potrebni", zaključio je Dogan.

Stav ravnatelja
Razgovarali smo i s ravnateljima osječkih osnovnih škola koji su nam potvrdili da nisu protiv otvaranja vanjskim korisnicima, ali i dalje čekaju konačnu odluku osnivača - Grada Osijeka. “Načelno je dogovoreno da će se dvorane početi koristiti, ali o svemu čekamo posljednju potvrdu Grada Osijeka kao našeg osnivača. Mi nismo protiv otvaranja dvorana, posebno zbog dugogodišnje suradnje s brojnim klubovima”, objašnjava Antun Ptičar, ravnatelj OŠ Frana Krste Frankopana. Sličnog je razmišljanja i Franjo Vukelić, ravnatelj OŠ Jagode Truhelke, u kojoj su također otvoreni prema vanjskim korisnicima. “Čekamo uređaje kojima ćemo moći dezinficirati sve površine u dvorani, a koji bi funkcionirali kao raspršivači aerosola i imali mogućnost dezinfekcije većih površina. Godinama surađujemo s različitim klubovima i želja nam je da se to nastavi, jer sport ne smije stati unatoč trenutačnoj epidemiološkoj situaciji”, drži Vukelić.

Ema Nenadić
PROBLEM JOŠ VEĆI U MANJIM SREDINAMA
O ovoj se teškoj situaciji za brojne sportaše i rekreativce oglasio i Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije, koji je naglasio kako je ovakvo stanje osobito teško u manjim sredinama i gradovima. “Osim činjenice da su treninzi omogućeni mahom za seniore i da nije dopušteno miješanje grupa, problem predstavlja i činjenica da su sportaši i rekreativci u manjim gradovima osuđeni upravo na školske sportske dvorane za sve oblike sportskih aktivnosti”, zaključio je Ižaković.
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike