Kultura
KONCERT TRIJA SOLENZA U KULTURNOM CENTRU

Izložba zatvorena adekvatnom pompom
Objavljeno 21. listopada, 2020.

Koncertom Trija Solenza u foajeu Kulturnog centra Osijek u ponedjeljak navečer službeno je zatvorena izložba Priče Židova, održana u sklopu Muzeja osobnih priča.


Prema riječima ravnatelja KCO-a, Ivana Kristijana Majića, izložba postavljena 25. rujna izazvala je veliko zanimanje Osječana te je zaslužila posebno zatvaranje, koncertom kakav se ne održava često u gradu.


- Nismo htjeli da se dogodi ona klasična priča u kojoj otvorenje izložbe bude krcato, a na zatvaranju nema nikoga, nego smo izložbu Priče Židova, koja je jako lijepo prošla i bila izvrsno posjećena, htjeli zatvoriti adekvatnom pompom. Posebno nam je drago što smo imali priliku čuti oblik glazbe koji se dosta rijetko čuje i jako rijetko izvodi u Hrvatskoj - rekao je Majić.


Koncert je održan uz odobrenje Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, a pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera nije smanjilo doživljaj sjajnog muziciranja nesvakidašnjeg trija, koji čine Bruno Philipp (klarinet), Arijana Gigliani Philipp (sopran) i Ivan Batoš (klavir).


Trio Solenza, koji na hrvatskoj glazbenoj sceni djeluje od 2006., a u aktualnom je sastavu od siječnja 2015., osječkoj se publici predstavio jednosatnim programom koncepcijski prilagođenim temi izložbe. Na repertoaru su se našla sljedeća djela: Carl Maria von Weber: Concertino op. 26; Leonard Bernstein: Sonata za klarinet i klavir, Andantino/Vivace e leggiero; Witold Lutoslavski: 3 plesna preludija za klarinet i klavir, Allegro molto/Allegro giocoso/Allegro molto; Reynaldo Hahn: À Chloris za glas, klarinet i klavir; Antonín Dvořák: arija Rusalke; Dora Pejačević: Hiroviti valcer za klavir solo; David Zehavi: Eli Eli (Šetnja Cezarejom) za glas, klarinet i klavir; Béla Kovács: Sholem Aleichem Rov Feidman! za klarinet i klavir; Rabbi Chaim‘s Dance (trad. klezmer, obrada Thomas Buritch); Tri hasidske melodije (trad. klezmer, obrada Thomas Buritch); Uri Tzion/Vehaeir Eineinu/Ki Mitzyion (trad. klezmer); Adolf Schreiner: ‘Immer kleiner‘, Fantazija za klarinet i klavir.

- Iznimna nam je čast i zadovoljstvo da je našim koncertom zatvorena izložba Priče Židova. Skladbe smo birali tako da imaju zajedinički nazivnik upravo s nazivom izložbe. Program smo podijelili u tri cjeline, gdje je prvi dio koncerta obilježio klasični stil, a drugi je dio bio više plesni. Taj smo dio završili mnogim pjevačima omiljenom skladbom Eli Eli (Šetnja Cezarejom), što je bio uvod u treći dio, odnosno klezmer-glazbu, koja je zaista jedan žanr potpuno odvojen od klasičnog pristupa - objasnio je klarinetist Bruno Philipp. D. Miklić
DVA NOSAČA ZVUKA
Trio Solenza iza sebe ima dva nosača zvuka u izdanju Croatije Recordsa. Prvi album Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi, realiziran je 2013., a njihovo drugo studijsko izdanje Mozaik hrvatskih skladatelja, s djelima Blagoja Berse, Nella Milottija, Žige Hiršlera te dviju hrvatskih suvremenih skladateljica, Tene Ivane Borić i Olje Jelaske, objavljeno je 2016.
Najčitanije iz rubrike