Mozaik
“VARIETY”: STIGLE PRVE PROGNOZE O VRIJEDNIM NAGRADAMA

Favoriti za Oscare: Filmovi koji bi mogli slaviti u travnju 2021.
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Osim njih “Variety” spominje i filmove “Respect”, “The United States vs. Billie Holiday”, “Promising Young Woman”, “Soul”...

Kao gotovo svaka druga industrija, i filmska je mašinerija morala privremeno zastati zbog epidemije koronavirusa te se još uvijek nije vratila u rad punom parom. Međutim, i ova je godina iznjedrila brojne fantastične produkcije i glumačke izvedbe. I iako je 93. dodjela najprestižnijih filmskih nagrada mjesecima daleko - održat će se 25. travnja 2021. - nikada nije prerano za šuškanja o mogućim konkurentima odnosno konkurenticama za Akademijin zlatni kipić. Tako je i ugledni američki magazin Variety iznio svoja predviđanja u svim kategorijama, a mi vam u nastavku donosimo listu od deset filmova koje vidi kao favorite u onoj najvažnijoj - za najbolji film. S nešto manjim šansama Variety konkurentnima za osvajanje Oscara smatra i filmove "Respect", "The United States vs. Billie Holiday", "Promising Young Woman", "Soul", "Ammonite", "On the Rocks"...

10. MINARI
Drama američkog redatelja korejskog podrijetla Leeja Isaaca Chunga dirljiva je priča o korejsko-američkoj obitelji koja se osamdesetih godina prošloga stoljeća seli na malu farmu u Arkansasu u potrazi za svojim vlastitim američkim snom. Međutim, situacija u kući posve se mijenja s dolaskom vrlo prepredene bake, oštre na jeziku. Glumačku postavu tog apsolutnog pobjednika ovogodišnjeg Sundancea , čine Steven Yeun, Han Ye-ri, Alan Kim, Noel Kate Cho, Youn Yuh-jung i Will Patton.

9. JUDAS AND THE BLACK MESSIAH
Film o izdaji i ubojstvu Freda Hamptona (Daniel Kaluuya), socijalističkog revolucionara i jednog od lidera Stranke crnih pantera, koja se borila za prava crnačkog stanovništva u Americi. Godine 1968. podmukli FBI-evi agenti vrbovali su sitnog kriminalca Williama O‘Neala (Lakeith Stanfield), ucijenili ga i postavili kao krticu u redove stranke s naputkom da posije mržnju, unese razdor i potakne nasilje. U filmu redatelja Shake Kinga uloge su ostvarili i Jesse Plemons, Dominique Fishback, Ashton Sanders i Martin Sheen kao J. Edgar Hoover.

8. DA 5 BLOODS
Ratna drama u režiji velikog Spikea Leeja. Radnja prati četiri Afroamerikanca, veterana Vijetnamskog rata, u borbi protiv ljudi i prirode kada se, nakon mnogo godina, vrate u Vijetnam kako bi pronašli ostatke svojeg poginulog vođe, ali i blago koje im je on pomogao sakriti. Uz režiju Spike Lee potpisuje i scenarij, na kojem su uz njega radili još Danny Bilson, Paul De Meo, Matthew Billingsly i Kevin Willmott. Glumačku ekipu predvode nedavno preminuli Chadwick Boseman, Delroy Lindo, Jonathan Majors, Paul Walter i Jean Reno.

7. MA RAINEY‘S BLACK BOTTOM
Temeljen na istoimenoj nagrađivanoj drami Augusta Wilsona iz 1982. godine, film prati priču o legendarnoj "majci bluesa" Ma Rainey, pravim imenom Gertrude Pridgett, koju je utjelovila glumica Viola Davis. Radnja je smještena u Chicago 1927. godine, a bavi se temama rasne nejednakosti, preciznije - eksploatacijom afroameričkih umjetnika, ljubavnim vezama i, naravno, blues-glazbom. Film "Ma Rainey‘s Black Bottom" režirao je George C. Wolfe, a, među ostalima, članovi glumačke postave su, sada već pokojni, Chadwick Boseman, Glynn Turman, Colman Domingo i Michael Potts.

6. NEWS OF THE WORLD
U vesternu redatelja Paula Greengrassa, pet godina nakon završetka Američkog građanskog rata, kapetan Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks), udovac i veteran triju ratova, putuje od grada do grada raznoseći vijesti o predsjednicima i kraljicama, slavnim zavadama, razornim katastrofama i avanturama iz dalekih krajeva svijeta. U ravnicama Teksasa susreće Johannu Leonberger (Helena Zengel), 10-godišinjakinju koju je prije šest godina otelo ratoborno nomadsko pleme prerijskih Indijanaca i odgojilo ju na svoj način, te s njom kreće u potragu za mjestom koje bi se moglo nazvati domom.

5. THE FATHER
Anthony Hopkins u naslovnoj je ulozi drame čiju redateljsku palicu drži francuski pisac, dramatičar i filmaš Florian Zeller. Film je to čija se radnja bavi pitanjem promjena koje se događaju u starosti, kada mozak jednostavno više ne funkcionira kako bi trebao. Hopkins tumači lik 80-godišnjeg Anthonyja, koji iz inata živi sam te odbija sve njegovatelje koje mu šalje njegova kći Anne (Olivia Colman). Anthonyjeva sjećanja polako blijede pa se Anne i njezin suprug Paul (Rufus Sewell) u njegovim očima odjednom pretvaraju u neke druge ljude (Olivia Williams i Mark Gatiss).

4. MANK
Šest godina nakon što je režirao popularni triler "Gone Girl", David Fincher vratio se s crno-bijelom biografskom dramom o Hermanu J. Mankiewiczu, najpoznatijem kao koscenaristu filma "Citizen Kane". Radnja prati turbulentno razdoblje pisanja scenarija za budući klasik te prikazuje njegov kompleksan odnos s Orsonom Wellesom. Kroz film, u kojem su uloge ostvarili Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins, Arliss Howard, Tom Burke i drugi, provlači se pitanje - tko je zapravo napisao scenarij za vjerojatno najvažnije filmsko ostvarenje svih vremena.

3. ONE NIGHT IN MIAMI
Regina King ušla je u redateljske vode u velikom stilu, ekranizacijom dramskog teksta "One Night in Miami" Kempa Powersa o boksačkoj i političkoj sceni 60-ih godina prošloga stoljeća. Fikcionalizirana je to povijesna priča o večeri koju u veljači 1964. zajedno provedu Cassius Clay (Eli Goree), Malcolm X (Kingsley Ben-Adir), Jim Brown (Aldis Hodge) i Sam Cooke (Leslie Odom Jr.). Oni se sastaju na dan Cassiusove (tada je imao 22 godine) legendarne pobjede nad velikim Sonnyjem Listonom i raspravljaju o njihovoj ulozi u društvu, o pravima i aktualnim kulturnim promjenama.

2. THE TRIAL OF THE CHICAGO 7
Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Yahya Abdul-Mateen II, Sacha Baron Cohen, Frank Langella, Eddie Redmayne i John Carroll Lynch dio su sjajne glumačke ekipe u filmu redatelja Aarona Sorkina. Radnja se temelji na priči o Čikaškoj sedmorici, grupi radikalno lijevih političkih aktivista optuženih za pobunu protiv vlade, urotu i poticanje nasilja u neredima u vrijeme Demokratske nacionalne konvencije 1968. u Chicagu. Suđenje Čikaškoj sedmorici, koje je trajalo duže od šest mjeseci, izazvalo je golem javni interes i pretvorilo se u najveći sudski skandal desetljeća.

1. NOMADLAND
Treće dugometražno ostvarenje kinesko-američke filmašice Chloé Zhao, s fantastičnom Frances McDormand u glavnoj ulozi, prati udovicu u njezinim šezdestima koja odluči živjeti nomadskim životom nakon što izgubi sve zbog krize 2008. Ona svoj kombi pretvori u mobilni dom te kreće na put golemim prostranstvom američkog Zapada, usput radeći loše plaćene sezonske poslove. Film je inspiriran publicističkim izdanjem iz 2017. "Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century" autorice Jessice Bruder, a uz McDormand uloge su ostvarili i David Strathairn te stvarni nomadi Linda May, Charlene Swankie i Bob Wells.

Danijel Miklić
Fincher
SNIMIO JE

BIOGRAFSKI

FILM “MANK”
Možda ste propustili...

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa