Novosti
SUDBINA OSJEČKE MLJEKARE JOŠ NIJE POZNATA

Vučak: Trudimo se naći rješenje za Meggle s nekolicinom zainteresiranih
Objavljeno 20. listopada, 2020.

Vijest koja se pojavila u pojedinim medijima, da s početkom sljedeće godine osječku Tvornicu mlijeka i mliječnih proizvoda Meggle u cijelosti preuzima Fortenova grupa te da će proizvodnju voditi Belje plus iznenadila je, čini se, oba partnera tog "dogovora" jer njezinu potvrdu nije dala ni jedna od navedenih strana. Nisu je ni demantirati, ali dojam je da su obje strane bile prilično zatečene tvrdnjom kako je "dogovor postignut".


Predsjednik Uprave Megglea Hrvatska Marjan Vučak ponovio je samo da vijest ne može niti potvrditi niti demantirati. "Mogu samo reći da se, kao što smo i do sada objavljivali, trudimo naći rješenje s nekolicinom zainteresiranih", zaključio je Vučak.


Iz Fortenova grupe su pak bili i još kraći rekavši kako na ovu vijest nemaju komentara.


Još krajem kolovoza predsjednik Uprave Meggle Hrvatska za Glas Slavonije je najavljivao kako se razgovara s nekoliko kompanija koje su potencijalno zainteresirane za preuzimanje proizvodnje. Da je Fortenova grupa u najužem krugu zainteresiranih, znalo se i tada. Prema našim izvorima unutar kompanije upravo su stručnjaci Belja u više navrata obilazili proizvodne pogone, pregledavali knjigovodstvo tvrtke i analizirali cjelokupnu proizvodnju. Uz njih među zainteresiranima za preuzimanje tvornice spominjalo se i Žito, Bella Vita, ali i PPD.


Meggle Hrvatska u procesu restrukturiranja i izlaska iz proizvodnje u Osijeku već je u ovoj fazi postupila sukladno i dosljedno programu zbrinjavanja viška zaposlenika koji je definiran u dogovoru sa sindikatima. Kako je i ranije najavljeno, odluke o otkazivanju ugovora o radu zaposlenicima su uručene na vrijeme, a zaposlenici će dobiti dogovorene otpremnine za koje je ukupno osigurano osam milijuna kuna kao i sve plaće do kraja godine, odnosno 31. prosinca.


Osim 160 zaposlenika, novi vlasnik osječke mljekare morat će se pobrinuti i za 300-tinjak malih mljekara s područja cijele Slavonije koji su bili kooperanti Megglea. Nije stoga ni čudno što se u cijeli proces uključilo i Ministarstvo poljoprivrede koje je obećalo siguran nastavak otkupa mlijeka i nakon zatvaranja proizvodnih pogona, a za pronalazak pozitivnog rješenja i nastavak sedam desetljeća duge proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku pomoć je odmah ponudila i Osječko-baranjska županija.


Sindikati su bili zadovoljni onim što je Meggle ponudio svojim zaposlenicima, no i oni su svjesni da će preuzimanjem tvornice novi vlasnik smanjiti broj zaposlenih za 20 do 30 posto.
Meggle će svoju proizvodnju nastaviti u pogonima smještenim u BiH i Srbiji, a u Hrvatskoj će ostaviti samo nekolicinu zaposlenih zaduženih za prodaju svojih proizvoda. T.Prusina


Tomislav Prusina
Prepolovljena proizvodnja mlijeka
Prema podatcima koje je na obilježavanju Svjetskog dana hrane u Osijeku iznio pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać, lani je u Hrvatskoj proizvedeno 435 milijuna litara sirovog mlijeka. Proizvodnja mlijeka prvi puta nakon dugo vremena bilježi rast četiri mjeseca zaredom iako je zabilježen pad broja onih koji isporučuju mlijeko. Vidljivo je okrupnjavanje proizvodnje kod novih mladih proizvođača koji isporučuju znatno više mlijeka po pojedinoj farmi. Prošle je godine najviše mlijeka otkupio Dukat 185 milijuna litara, slijedi ga Vindija s 127 milijuna litara te Belje koje je otkupilo 48 milijuna litara. Meggle Hrvatska u tom poretku zauzelo je četvrto mjesto s otkupljenih 25 milijuna litara mlijeka sa hrvatskih farmi. Podsjetimo da se 2008. godine u Hrvatskoj proizvodilo 670 milijuna litara mlijeka i da je to bila naša najviša proizvodnja, koja od tada neprestano pada. U istom razdoblju i broj proizvođača se prepolovio s tadašnjih 9 tisuća na sadašnjih 4800 proizvođača mlijeka i farmera.
Možda ste propustili...