Novosti
UMIROVLJENI NASTAVNIK U SLATINI

S krivotvorenom diplomom predavao 18 godina, oštetio državu za 1,3 milijuna kuna
Objavljeno 19. listopada, 2020.

Provjera lažnih diploma u hrvatskim školama nisu pošteđeni ni oni koji su radili u obrazovnom sustavu i otišli u mirovinu. Tako je 66-godišnjak koji je do umirovljenja, kako neslužbeno doznajemo, radio u Slatini u osnovnoj školi dobio kaznenu prijavu zbog prijevare.

"U petak su policajci Službe kriminalističke policije Policijske uprave virovitičko-podravske dovršili kriminalističko istraživanje nad 66-godišnjakom zbog prijevare. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 66-godišnjak tijekom lipnja 2001.godine nabavio krivotvorenu diplomu Filozofskog fakulteta Novi Sad o stečenom visokom obrazovanju, na temelju koje je u razdoblju od 11. listopada 2001. do 31. kolovoza 2019. godine ostvario radni odnos na području Slatine. Tako je stekao protupravnu imovinsku korist u obliku isplate plaća u iznosu većem od 1.360.000 kuna", doznajemo iz PU virovitičko-podravske, koja je o tome podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu Virovitica.

Ranije je u Hrvatskoj već otkrivena lažna diploma Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a s njom je osoba u osnovnoj školi predavala i duže od 20 godina.

Podsjetimo, proces provjere vjerodostojnosti isprava Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je 11. siječnja 2019. godine, a za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola. Ministarstvo je također dalo uputu da se prilikom svakog novog zapošljavanja obvezno provjeri vjerodostojnost isprave. Ministarstvo je uz to tražilo i provjeru diploma i u drugim ustanovama u svojoj nadležnosti kao jednu od antikorupcijskih mjera. U procesu provjere do početka lipnja ove godine otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava - 27 diploma i 33 svjedodžbe.

U strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca te je s lažnim ispravama radilo 39 žena i 21 muškarac. Od 27 osoba s krivotvorenim diplomama bilo je 12 krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu, osam inozemnih diploma, tri lažne diplome Sveučilišta u Osijeku, dvije Sveučilišta u Splitu te po jedna lažna diploma Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Rijeci. S.Lacić
Nastavnik je stekao protupravnu imovinsku korist u obliku isplate plaća u iznosu većem od 1.360.000 kuna
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati