Osijek
DVOGODIŠNJI JELOVNIK U GRADSKIM VRTIĆIMA

Vrtićarci pojedu 95.000 jaja i po 400 kg keksa i slanine
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Nedovoljno su zastupljene riba i zdrave masnoće, no mnogo je voća i povrća

Dječji vrtić Osijek pokrenuo je proces savjetovanja s gospodarstvenicima uoči otvaranja postupka javne nabave hrane za gradske vrtiće za razdoblje od dvije godine. Procijenjena vrijednost hrane koju tijekom 24 mjeseca pojede približno 3000 mališana u vrtićima i jaslicama iznosi 5.773.000 kuna bez PDV-a, a prema raspoloživim troškovnicima najviše se novca, čak 1,5 milijuna kuna, potroši za nabavu svježeg voća i povrća.

5,7 milijuna kuna
Pregledom troškovnika da se zaključiti kako djeca u osječkim vrtićima najviše jedu kruh, krumpire, jabuke i piletinu, piju se značajne količine mlijeka i jogurta, a udio ribe u prehrani u odnosu prema mesu iznosi samo deset posto. Svježe voće i povrće najveća je podgrupa namirnica za koju DVO traži dobavljače. I to za 69.000 kilograma jabuka, 60.000 kilograma krumpira, 40.000 kilograma naranči, 32.000 kilograma banana, 13.000 kilograma kupusa, 12.000 kilograma mrkve, 5500 kilograma graha. Navedeni podatci upućuju na to kako se sustav prehrane u gradskim vrtićima bazira prije svega na jeftinijim namirnicama dostupnim cijelu godinu. U prilog tomu govori podatak da mališani zajedno tijekom dvije godine pojedu po dvije tisuće kilograma bresaka, nektarina, marelica i lubenica, te 2800 kilograma kelja i 2500 kilograma poriluka. Najmanje se, pak, jedu/nabavljaju od voća šljive - 100 kilograma tijekom dvije godine, a od povrća krastavci - samo 50 kilograma. Kada je, pak, u pitanju zamrznuto povrće, djeca najviše pojedu graška - 8500 kilograma, zatim mahuna - 4506 kilograma i špinata - 4000 kilograma, a najmanje kukuruza šećerca - samo 300 kilograma u dvije godine.

Na kruh i krušne proizvode Dječji vrtić Osijek u dvogodišnjem razdoblju troši oko 400.000 kuna, od čega najviše za sam kruh - čak 105.000 komada od 700 grama bijelog i 25.000 komada raženog - koji se dobavljači obvezuju vrtićima isporučiti narezane i zapakirane. Na mlijeko i mliječne proizvode se, pak, tijekom dvije godine potroši gotovo milijun kuna, od čega najviše za svježe mlijeko, kojeg mališani popiju 75.000 litara, trajno mlijeko, kojeg se popije 55.000 litara, i jogurt ("čisti" i voćni), a popije ga se 35.000 litara.

Kada su u pitanju meso i mesne prerađevine, njihova se nabava za razdoblje od dvije godine procjenjuje na ukupno milijun i 370 tisuća kuna, od čega se najveći dio odnosi na svježe meso za koje se u dvije godine potroši milijun i 150 tisuća kuna - najviše za piletinu, koje djeca pojedu u količini od 23.500 kilograma. Za usporedbu, tijekom istog se razdoblja na njihovim tanjurima nađe ukupno samo 4700 kilograma ribe - oslića i tune.

Očekivano, u vrtićima se puno jede i tjestenina, koje DVO za razdoblje od dvije godine planira dobaviti u količini od 17.500 kilograma, i jaja, kojih će se kupiti čak 95.000 komada.

16 grupa namirnica
Zanimljivo je spomenuti i kako se tijekom dvogodišnjeg razdoblja za pripremu obroka u centralnoj kuhinji Dječjeg vrtića Osijek potroši 2300 kilograma soli, 7200 kilograma brašna, 5600 kilograma riže i 1000 kilograma slanutka. Kad su masnoće u pitanju, za kuhanje se najviše troši suncokretovo ulje - 9000 litra i palmino - 2000 litara tijekom dvije godine, a najmanje maslinovo ulje – samo 50 litara. Famoznog margarina u dvogodišnjem razdoblju djeca pojedu 4000 kilograma.

Također nije naodmet dodati i kako mališani u gradskim vrtićima u dvije godine pojedu 3500 kilograma pilećih prsa u ovitku, 3400 kilograma pekmeza, po 400 kilograma keksa i slanine, 300 kilograma pudinga i 150 kilograma prosa.

Dječji vrtić Osijek potražuje dobavljače za 16 grupa namirnica: povrće i voće I. klase, zamrznuto povrće, konzervirano povrće, kruh i krušni proizvodi, tjestenina durum, mlijeko i mliječni proizvodi, polutvrdi sir, ulje, margarin, svježe meso, perad, konzervirani i pripremljeni proizvodi od mesa, zamrznuta riba, riba u konzervi, jaja i u posljednjoj “razni prehrambeni proizvodi”. Ponude se mogu dostaviti za sve skupine namirnica ili za svaku grupu pojedinačno.

Ivana Solar
Visoki standardi za sve dobavljače
Gradskim vrtićima ponuđena roba mora prema kakvoći i zdravstvenoj ispravnosti odgovarati svim važećim propisima Republike Hrvatske, te u trenutku dostave ne smije biti pri isteku roka. Svi dobavljači hrane za gradske vrtiće moraju priložiti dokaze da imaju uveden sustav HACCP, u skladu s Pravilnikom o pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava, prema Zakonu o hrani i Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu. HACCP je proces analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka koji obuhvaća cijeli niz preventivnih postupaka s krajnim ciljem osiguravanja zdravstveno ispravne hrane, odnosno riječ je o sustavu kvalitete kojim se osigurava neškodljivost hrane. Uz navedeno, najmanje dva puta godišnje dobavljači moraju predočiti dokaze da su proizvodi koje dostavljaju zdravstveno ispravni.
Mališani u dvije godine pojedu 105.000 komada 700-gramskog bijelog i 25.000 komada raženog kruha
obroci
HRANA SE PRIPREMA U CENTRALNOJ KUHINJI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike