Regija
KONKRETNI PRIJEDLOZI

Obrtnici izradili studiju za spas gospodarstva
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Studija se odnosi na visinu komunalne naknade i doprinosa, a rađena je gotovo sedam mjeseci
ORAHOVICA

Udruženje obrtnika Orahovica, na čelu s predsjednikom Damirom Vanekom, u proteklih nekoliko mjeseci svojim je radom, znanjem i iskustvom krenulo u izradu studije kako bi našlo prijedlog za spas orahovačkog obrtništva, gospodarstva i poduzetništva. Riječ je o studiji koja se odnosi na visinu komunalne naknade i doprinosa, a koju je Udruženje predstavilo gradskim vijećnicima. Studija je rađena gotovo sedam mjeseci uz pomoć stručnih ljudi s velikim iskustvom u privredi.

- Udruženje je prije svega osnovalo Odbor za gospodarstvo sastavljen od potpuno nestranačkih ljudi, koji je uz Upravni odbor Udruženja proučio Zakon o komunalnom gospodarstvu Republike Hrvatske te odluke o komunalnim naknadama i komunalnim doprinosima poznatih mjesta prijateljski naklonjenih poduzetništvu kao što su Čakovec, Lipik, Nova Gradiška, Pleternica, Samobor, Sveta Nedjelja i Zabok. Također, proučena su sva naša susjedna mjesta - Čačinci, Feričanci, Kutjevo, Našice, Slatina i Zdenci. Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu RH te u njemu propisanim načinima izračuna komunalne naknade, na visinu navedene naknade značajno utječu, osim vrijednosti tzv. boda, koeficijenti zone i koeficijenti namjene. U povijesti grada Orahovice kada su prihodi proračuna bili značajno manji, osim povećanja navedenog boda, posezalo se i za pomicanjem komunalnih zona te koeficijenata zona kako bi se prihodi povećali. Zbog navedenoga dogodilo se da je Dalmatinska ulica u Orahovici, koja djelomice zahvaća i industrijsku zonu, uvrštena u drugu gradsku zonu, a cijene komunalne naknade indirektno su se povećale u prosjeku za približno 20 posto – počeo je predsjednik Damir Vanek u analizi studije te nastavio:

- Pri detaljnoj analizi odluka o komunalnoj naknadi na području grada Orahovice proučena je i arhiva službenih glasnika Grada u posljednjih 20 godina. Slijedom navedenoga stečeni su uvjeti za kvalitetno i realno formiranje komunalnih zona kao prvog preduvjeta korekcije komunalnih naknada u Orahovici. Pri formiranju našeg prijedloga zona grada Orahovice vodili smo računa da one budu iste za obračun komunalne naknade i komunalnog doprinosa te smo predložili poslovnu zonu kao V. zonu radi stimuliranja poduzetnika da svoje objekte grade tamo, a ne da izbjegavajući veće troškove posežu za drugim lokacijama. Pri formiranju našeg prijedloga vrijednosti koeficijenata zona i namjene vodili smo, također, računa o lošijoj poziciji grada Orahovice u odnosu na proučavane gradove vezano uz prometnu povezanost.

Vladimir Grgurić
Nikoga iz HSS-a, ni iz gradske vlasti
Prezentaciji su se odazvali vijećnici HDZ-a, SDP-a i Nezavisne liste Hrabro, a vijećnici HSS-a nisu. Predsjednik Vanek izrazio je žaljenje zbog toga, a posebno što sastanku, unatoč pozivu, nisu nazočili ni predstavnici gradske vlasti.

- To jednostavno ne razumijem, mi želimo samo pomoći s konkretnim i razrađenim prijedlogom. Ovo što mi radimo spas je gradskog obrtništva, gospodarstva i poduzetništva, nema tu nikakve politike, to je budućnost grada Orahovice - ustvrdio je Vanek.

Nazočni vijećnici HDZ-a, SDP-a i Nezavisne liste Hrabro pohvalili su rad Udruženja i navedeni prijedlog podržali te najavili da će ga prezentirati svojim gradskim odborima kako bi što prije došao na dnevni red sjednice Gradskog vijeća.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura