Novosti
ODGOĐENO SUĐENJE, VRBANOVIĆ MORAO NA TESTIRANJE

Zoran Mamić požalio se na dolaske u Osijek “jer svi imaju puno obveza”
Objavljeno 19. listopada, 2020.

Odgođeno je suđenje Zdravku Mamiću i šestorici optuženih koje je trebalo započeti u ponedjeljak na Županijskom sudu u Osijeku. Mamiću se sudi po dvije spojene optužnice. Optužnica ima više od 700 stranica, uz izjave 193 svjedoka, 5923 materijalna dokaza na gotovo 60.000 listova.

Suđenje je odgođeno jer nije bilo uvjeta za raspravu zato što se jedan od optuženika, Damir Vrbanović, nije odazvao jer je upućen na testiranje na koronavirus. Tužitelj Sven Mišković zamolio je odvjetnike da kolegijalno ranije obavijeste sve uključene u ovo suđenje ako je netko u samoizolaciji ili je bolestan, da ne dolaze svi iz Zagreba ako ne moraju.

Zoran Mamić molio je sud da mu dopusti da ne mora dolaziti na sudske rasprave, jer, kako je rekao, svi imaju posao, obitelji i obveze. "Netipična je situacija, svi putujemo iz Zagreba. Spreman sam potpisati dokument kojim će moj branitelj biti ovlašten za sve odluke, ako bi sud dopustio, da se neću ni na što žaliti. Imam posao, putujem svaki dan po 600 kilometara, vrijeme je takvo kakvo je, što ako netko nastrada, ako se nešto dogodi? Moram juriti na raspravu, a poslijepodne imam trening. Tko će platiti sve troškove?" požalio se Zoran Mamić. Međutim, sudac Davor Mitrović, predsjednik sudskog vijeća, pojasnio mu je kako je zakon vrlo jasan i svi moraju biti na raspravama. Što se tiče navoda da mora "juriti za Osijek" sudac mu je kratko rekao: "Mamiću, nemojte juriti."

Odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Zdravka Mamića, rekao je kako je koristio pravo žalbe i napisao da nisu ispunjene pretpostavke da se Zdravku Mamiću sudi u odsutnosti. "Nije ni zatraženo mišljenje bi li za suđenje bio nadležan sud u BiH. Ta moja žalba je odbijena. Čuo sam se sa Zdravkom Mamićem i sinoć i jutros, jer on uvijek ima puno ideja. Možda je i bolje da on danas nije ovdje jer bismo onda prije nego što formalno započne rasprava čuli svašta, ne samo ovo što sam vam ja rekao o suđenju u odsutnosti, nego čitav niz stvari o kojima smo već desetak puta u različitim fazama ovih dvaju postupaka, jer ovdje se radi o drugoj i trećoj optužnici. Morali bismo opet doći na pitanje ovlaštenog i neovlaštenog tužitelja, morali bismo u pogledu treće optužnice doći u pitanje jurisdikcije, apsolutne nadležnosti suda i drugo, što sam danas sve imao spremljeno, ali u raznoraznim sažetcima sažetaka jer mi se ne da više obrazlagati jedne te iste stvari koje su i najjači stručnjaci ove države obradili na isti način kako ih ja tumačim, pa bih ja to danas sve iznio kratko", rekao je u ponedjeljak odvjetnik Miljević

Drugom optužnicom Zdravko, Zoran i Mario Mamić, Damir Vrbanović, Nikky Antonijo Vuksan, Igor Krota te Sandro Stipančić terete se da su preko off-shore računa izvukli iz NK-a Dinamo oko 200 milijuna kuna. Po trećoj optužnici Zdravko Mamić se tereti da je kao izvršni direktor Dinama otvorio bankovni račun u Klagenfurtu za Dinamo i u sve ugovore koje je napravio s nogometnim klubovima u koje su igrači prelazili ukalkulirao obvezu da odštete za igrače uplaćuju na taj račun, a za koji u Dinamu nisu ni znali, umjesto da je novac uplaćivan na račun tog nogometnog kluba. Šteta u tom slučaju je 16,7 milijuna kuna.

Sljedeće je ročište sazvano za 26. listopada. S.Lacić