Regija
BUNDEVA SVE TRAŽENIJA NAMIRNICA

Belcarove rekorderke
ukras su i poslastica
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Poučeni iskustvom, Belcarovi danas na svojim površinama prednost daju sortama butternut tikva, ibiza i prinčeva kruna
BISTRINCI - Jesensko je razdoblje za mnoge sladokusce i ljubitelje domaće hrane najdraže doba godine, jer upravo u to doba dozrijevaju bundeve – kraljice jeseni, čija se blagotvorna svojstva i iskoristivost u različite svrhe neprestano otkrivaju. Važnost bundeva odavno su prepoznali u OPG-u Ivana, vlasnice Ivane Belcar, iz Bistrinaca, gdje domaću bundevu uzgajaju već godinama.- Naš OPG Ivana osnovali smo prije 15 godina s primarnim ciljem uzgoja crnih slavonskih svinja - fajferica. Svinje cijelo vrijeme borave na otvorenom, a i smisao cijele naše priče bio je proizvoditi ekohranu i za nas i za životinje. OPG je niz godina bio smješten na pašnjačkoj površini u Valpovu, međutim, kako prošle godine nismo prošli na natječaju, sve smo kompletno prebacili u Bistrince, jer smo ovdje vidjeli priliku i odgovarajuće uvjete za nastavak rada - priča nam vlasnica OPG-a Ivana Belcar, na čijem gospodarstvu većinu poslova obavlja suprug Milan.

Na jutru zemlje koje obrađuju godinama uglavnom sade kulture koje koriste za prehranu svinja kako bi bili sigurni da životinje dobivaju kvalitetnu hranu, a jedna je od tih kultura i bundeva. Dosad su uzgajali mnogo različitih vrsta koje su prodavali i konzumirali te njima hranili životinje, budući da su bundeve dokazano hranjive i zdrave, no s godinama su se zadržali na nekoliko sorti koje su se za ovo podnedblje i njihove potrebe pokazale kao najbolji izbor. Nisu osobito zahtjevne za uzgoj, i vrlo su otporne na razne vremenske (ne)prilike.

- Tu je u prvom redu butternut bundeva, koja izgleda kao kruška, a koja je toliko ukusna i zdrava da se može konzumirati i s korom. Od nje pravim kolače, juhu, variva. Butternut je i odličan izvor vitamina A i C te minerala kalcija i željeza. Sadrži i Omega 3 masnoće, ugljikohidrate te vlakna koja su vrlo korisna, jer pridonose boljoj probavi. Ova bundeva dugo može stajati nakon berbe, i zato je iznimno zahvalna za uzgoj - objašnjava Ivana.

Uz butternut, ibiza bundeva je najpoznatija i najzastupljenija u njihovom vrtu, jer ju koriste za prehranu životinja, a njezine sjemenke, iznimno bogate vrijednim nutrijentima, suše i dobro im dođu kao grickalice.

Sorta prinčeva kruna, pak, prepoznatljiva je po svojoj srebrnasto-sivoj boji kore. Konzumira se kuhana i pečena, a od nje se također mogu praviti i razni kolači. Malo je poznato da se od bundeva može praviti i odličan pekmez kao poslastica u dugim zimskim mjesecima, što se u obitelji Belcar nikada ne propušta. Ne zaboravlja se ni ovdje obožavana štrudla "bundevara", s makom ili bez njega.

Obitelj Belcar velik broj bundeva proda i na kućnom pragu u drugoj polovini listopada, jer Belišćani njome dekoriraju okućnice za Noć vještica.

Lidija Aničić
Rekorderi na belišćanskim festivalima
- Nekoliko godina odlazili smo i na poznati Festival bundeva koji se tradicionalno u ovo doba godine održava u Belišću te smo svaki put dobivali nagradu za najveću bundevu, na što smo iznimno ponosni. Iako je za mnoge bundeva i dalje pomalo zaboravljena i zapostavljena namirnica, mi smo ju uspjeli zadržati i održati na našim površinama, jer smo svjesni koliko je vrijedna i zdrava, a koliko je u isto vrijeme jednostavna i zahvalna za uzgoj, i koliko bi ju pod svaku cijenu trebalo sačuvati na ovoj zemlji gdje odlično uspijeva - poručuje Ivana.
Ivana Belcar

vlasnica OPG-a

Dosad smo uzgajali mnogo različitih vrsta bundeva koje su iznimno zdrave i hranjive. Prodavali smo ih, konzumirali te njima hranili životinje kako bismo bili sigurni da jedu kvalitetno.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike