Regija
O NEDOSTATKU PEDIJATRA NA MIHOLJAČKOM VIJEĆU

Grad liječniku daje stan
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Za nekoliko godina u mirovinu će otići i više liječnika obiteljske medicine
DONJI MIHOLJAC - Ordinacija zdravstvene zaštite predškolske djece u Donjem Miholjcu ugovorena je s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje kao "tim bez nositelja‘‘, što znači da nije trajno zaposlen specijalist pedijatar.Manjka je bilo i ranije, ali ove godine to se izravno osjetilo. Tijekom 2020. godine u ordinaciji su radile dvije umirovljene liječnice, svaka na pola radnog vremena. Jedna pedijatrica radila je do 10. kolovoza, a druga do 30. rujna. Nakon njihovog odlaska, doveden je u pitanje rad pedijatrijske ambulante u Domu zdravlja Donji Miholjac, kojem gravitira više od 1000 djece.

S obzirom na problem u kojem su se roditelji zatekli, odlučili su reagirati i poslali su pismo Domu zdravlja Osječko-baranjske županije, osnivaču Doma zdravlja Donji Miholjac, Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravstva. Iz Doma zdravlja Osječko-baranjske županije dobili su odgovor. Pronađeno je privremeno rješenje i na temelju ugovora o poslovnoj suradnji, u Donjem Miholjcu angažirana je pedijatrica iz Đakova.

O kritičnoj situaciji s pedijatrom raspravljalo se i na Gradskom vijeću Donjeg Miholjca.

– Među roditeljima male djece jedno od najčešćih pitanja je kako radi i do kada će raditi pedijatar. Situacija je zabrinjavajuća. Znamo samo da moramo čekati dok liječnica opće medicine ne završi specijalizaciju iz pedijatrije, a to će trajati dvije godine – istaknula je vijećnica Brkić, pitavši može li Grad Donji Miholjac pomoći tako da osigura smještaj ili plaćanje putnih troškova liječniku koji bi eventualno htio raditi u Donjem Miholjcu.

Gradu Donjem Miholjcu je u interesu da se riješi kritična situacija s liječnikom specijalistom pedijatrom.

- Ne preostaje nam drugo nego da sjednemo s institucijama u Osijeku i pokušamo dogovoriti na koji način bi se Grad Donji Miholjac mogao uključiti u rješavanje ovog problema. Znam da i kada su radila dva pedijatra, bio je problem, budući da ima puno djece – rekao je gradonačelnik Aladić, dodajući da je svaki liječnik od presudnog značenja i da će se Grad maksimalno zauzeti za rešavanje problema.

No Donji Miholjac bi za nekoliko godina mogao ostati i bez liječnika opće medicine, a na što je upozorio zamjenik gradonačelnika Tomislav Brusač.

- U mirovinu će uskoro tri-četiri liječnika obiteljske medicine, tako da ćemo za dvije-tri godine imati veliki problem s nedostatkom tih liječnika. Grad ima dva stana, jedan se koristi, a drugi je prazan i predlažem da se ponudi smještaj liječniku koji bi radio u Donjem Miholjcu - rekao je Brusač. Ispravila ga je vijećnica Dafna Ćosić (HDZ), rekavši kako će u mirovinu otići pet liječnika i kako će nedostatak liječnika biti sve veći problem.

Vijećnici su se složili da Grad ustupi stan zainteresiranim kandidatima koji bi došli raditi u Dom zdravlja u Donji Miholjac.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli