Crna kronika
NEZADOVOLJNA NAČINOM ISPLATE MINIMALNE NAKNADE

Vrijeđala je socijalnu radnicu telefonski, kazna je 500 kuna
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Djelatnici hrvatskih centara za socijalnu skrb, osim što se suočavaju s ozbiljnim prijetnjama smrću i ozljeđivanjem, još češće se susreću s uvredama nezadovoljnih korisnika. Baš zbog vrijeđanja socijalne radnice 30-godišnjakinja iz Slatine mora platiti 500 kuna kazne.


Žena je osuđena po prekršajnom nalogu kojim se tereti da je 1. rujna ove godine u 8.30 u Slatini telefonski nazvala djelatnicu Centra za socijalnu skrb i, nezadovoljna načinom isplate prava na zajamčenu minimalnu naknadu, počela vrijeđati i omalovažavati socijalnu radnicu vičući: "Glupačo jedna, k...o glupa." Uvrede je ponovila više puta prije nego što je prekinula telefonski razgovor. Zbog vrijeđanja i omalovažavanja službene osobe pri vršenju ili u vezi vršenja službe osuđena je na navedenu novčanu kaznu, no ako u roku od 15 dana od pravomoćnosti prekršajnog naloga uplati dvije trećine izrečene kazne, smatrat će se da je kazna u cijelosti plaćena. Ako, pak, kaznu ne plati, ona će se naplatiti prisilno. Uz navedeno, mora platiti i 100 kuna paušalnog iznosa za troškove prekršajnog postupka.


Prekršajni postupak protiv 30-godišnjakinje pokrenut je optužnim prijedlogom Policijske postaje Slatina.


- Razmotrivši navode iz optužnog prijedloga s prilozima, sud je našao da je u konkretnom slučaju primjereno izdavanje prekršajnog naloga, jer za to postoje zakonski uvjeti, nalazeći da to odgovara načelu ekonomičnosti postupka, pa okrivljenica nije pozivana na ispitivanje, već je činjenično stanje utvrđeno onakvim kakvo je navedeno u optužnom prijedlogu. Sudac nije našao mjesta sumnji u te navode, dajući punu vjeru izvješću službenih osoba u vršenju službene dužnosti. Između alternativno zapriječene novčane kazne i kazne zatvora za predmetni prekršaj od 50 do 200 DEM (nepostojećih njemačkih maraka nap.a.) ili kazna zatvora do 30 dana, sud je odlučio okrivljenici izreći novčanu kaznu kao blažu, uzimajući u obzir sve okolnosti koje mogu biti od utjecaja prilikom odlučivanja o visini iznosa novčane kazne. Troškovi postupka određeni su u najmanjem mogućem paušalnom iznosu, jer se rješavalo bez ispitivanja okrivljenice i provođenja glavne rasprave - navodi se u obrazloženju Prekršajnog suda u Slatini.


Podsjetimo, socijalni radnici dobili su status službene osobe nakon velike tragedije u kojoj su u srpnju prošle godine ubijeni socijalna radnica Blaženka Poplašen i pravnik Ivan Pavić u prostorijama Centra za socijalnu skrb Đakovo. Njihov ubojica Andrija Drežnjak (62) osuđen je krajem lipnja ove godine na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora zbog teškog ubojstva iz bezobzirne osvete.

Drežnjak je 9. srpnja 2019. ušao u zgradu Centra rekavši zaštitaru da samo treba predati neki papir pravniku, no već je pripremio pištolj, tzv. Češku zbrojevku, koji je skrio u torbici. Nakon što je ušao u ured pravnika, pucao mu je u sljepoočnicu, a Ivan Pavić 10 dana nakon toga preminuo je u bolnici. Nakon što je pucao u pravnika, Drežnjak je otišao svojoj skrbnici Blaženki Poplašen i pucao joj ispod lijevog oka. Socijalna radnica na mjestu je preminula. Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku, na čelu sa sucem Davorom Mitrovićem, osudilo ga je na po 30 godina zatvora za svako ubojstvo zasebno, no kazna je objedinjena. S.Lacić
100

kuna mora platiti i za troškove prekršajnog postupka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura