Ekonomija
POMOĆ SEKTORU

Iskorištena Vinska omotnica
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da su sredstva Vinske omotnice za ovu godinu iskorištena gotovo u cijelosti. "Od ukupno dostupnih 10,8 milijuna eura za 2020. godinu u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, hrvatskim vinarima Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 10,1 milijun eura, čime je postotak iskorištenosti vinske omotnice veći nego ikad prije - gotovo 94 posto", navodi se u priopćenju. Iz Ministarstva ističu i kako je od prvoga programskoga razdoblja do sada proširen obuhvat, odnosno značajno povećan broj mjera koje su korisnicima na raspolaganju. Pojednostavljen je provedbeni okvir i procedure, kako bi proces odobravanja i ugovaranja mogao teći brže i jednostavnije.

Konkretnije, u novom programskom razdoblju, osim postojećih triju mjera, uvedena je nova mjera "informiranje u državama članicama", kao nadogradnja postojeće mjere "promidžbe na tržištima trećih zemlja" s intenzitetom potpore od 80 posto od razine maksimalno prihvatljivih troškova. U mjeri "restrukturiranja i konverzija vinograda" povećan je intenzitet potpore s dosadašnjih 50 na 75 posto od razine maksimalno prihvatljivih troškova, uvedena je nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od tri godine u slučaju kada se projekt restrukturiranja i konverzije provodi na lokaciji gdje je i iskrčeni vinograd te je uvedena mogućnost pokrića troškova tzv. doprinosa u naravi kojim se korisniku nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo, što prije nije bilo moguće.

U izuzetno izazovnom razdoblju 2020. godine, a zbog krize izazvane pandemijom, uvedene su i dvije nove interventne mjere - "destilacija vina u kriznim slučajevima" i "potpora za krizno skladištenje vina", koje su pri okončanju provedbe.

"Unatoč svim okolnostima, nove mjere, uspješna provedba ugovorenih projekata i obrada zahtjeva pridonijeli su većem iskorištenju omotnice u odnosu na sve prethodne godine", ocjenjuju u Ministarstvu poljoprivrede. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike