Kultura
ENI KATARINI HALER 38. NAGRADA GJALSKI

Osječanka najmlađa u povijesti dodjele
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Ena Katarina Haler, 24-godišnja književnica iz Osijeka dobitnica je ovogodišnje, 38. nagrade Gjalski koju za najbolje prozno ostvarenje dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, u spomen na velikana hrvatske književnosti Ksavera Šandora Gjalskog.


Nadohvat je prva knjiga i prvi objavljeni tekst, koji je ove godine bio u finalu književne nagrade Tportala i u finalu je za Nagradu Fran Galović. Upravo u Gredicama, gdje je Gjalski rođen, objavljeno je ime dobitnice, najmlađe u povijesti dodjele ove nagrade, koja će joj svečano biti uručena u subotu, 24. listopada.


Član prosudbenog povjerenstva Ivica Matičević je istaknuo da je riječ o stvarnoj priči o kontroverznim zbivanjima iz naše novije povijesti. Nadohvat je dirljiv ispovjedni tekst, autentičan dokument ruralnog življenja banijskog kraja u neprestanom izmjenjivanju ratova i poraća koji autorica vještom literarizacijom usložnjava do snažnog antiratnog romana, istaknuo je Matičević.


- Nije običaj da se Nagradom Gjalski nagrađuje prva knjiga nekog pisca. No, roman Nadohvat nedvojbeno je velik roman. Ne zbog toga što ima gotovo 500 str., jer se čitajući i ne primjećuje koliko je opsežan. Čini se kao da je, premda je navodno nastajao gotovo desetljeće, pisan s lakoćom i, suprotno očekivanjima iz najava, ne opterećuje višegodišnjim spoznajama iz arhivskih istraživanja te skupljenim pričama i podacima. Maestralno, kao da ih je prije toga mnogo napisala, autorica vodi priču koja je u hrvatskoj književnosti - pa i ne samo u fikciji nego i u znanstvenoj, povijesno i administrativnoj fakciji – još rijetkost. O mjestu Zrinu koje je u Drugom svjetskom ratu kao ustaško na više desetljeća doslovno izbrisano s lica zemlje i ušutkano u sjećanjima. Haler je toj obiteljskoj tragičnoj priči dala glas, ali to dojmljiviji, to zvučniji što ga nije obojila očekivano teškim bojama i gorčinom, nego je takvu priču pretvorila u antiratni iskaz, bez u nas očekivanoga i uobičajeno uvriježenoga lijevoga i(li) desnoga

- Klasičan, ali inovativan. Nikako samo povijesni, kako ga najčešće opisuju. Jednostavno zanatsko majstorstvo. Iza takva spoja sadržaja i kultiviranoga stila gotovo je nestvaran mladi talent, ženski glas, koji se izdvaja i ne samo u tekućoj književnoj produkciji - obrazlaže članica Povjerenstva Božica Brkan. N.Vek.
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike