Kultura
IZLOŽBA U GISKO-U U POVODU MJESECA HRVATSKE KNJIGE

Obitelj Truhelka za svoj Osijek i buduće naraštaje
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek obilježava Mjesec hrvatske knjige, najsvečaniju knjižnu manifestaciju u Hrvatskoj, izložbom Obitelj Truhelka za svoj Osijek i buduće naraštaje četvrtom u nizu iz ciklusa Zavičajne priče. U Knjižnici je ciklus pokrenut radi promoviranja zavičajne zbirke, skretanja pozornosti i poticanja zanimanja za naše sugrađane o kojima često vrlo malo znamo, a koji su svojim radom zadužili sve nas i upisali Osijek na kulturnu kartu Hrvatske.


Ovom su prilikom izložena djela članova obitelji Truhelka, kao i djela koja govore o njima, a koja posjeduje Knjižnica. Život i književno djelo članova obitelji Truhelka prikazani su na pet plakata: Obitelj Truhelka za svoj Osijek i buduće naraštaje Dobrota je doista najveća mudrost; Antun i Marija Truhelka Misliti, govoriti, čitati (razumeti) i pisati; Ćiro Truhelka Pronaći i očuvati od zaborava; Karlo Krešimir Dragoš Truhelka Lijepa naša domovino, oj junačka zemljo mila; Jagoda Truhelka Svijetli sanci - priče djetinje.

Do 14. studenoga u izložbenim će se aulama u prizemlju i na katu moći razgledati izložba plakata, knjižnične i ostale popratne građe. Izložbu je moguće pogledati i preko mrežne stranice GISKO-a, dok je fizički posjet moguć uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, uz ograničenje broja prisutnih. N.Vek.
Najčitanije iz rubrike