Kultura
DANCE INN/OUT PREDSTAVLJA "SPEKTAKL" I "PORTRETE"

Između vlastitog stava i grupnog (ne)razumijevanja
Objavljeno 18. listopada, 2020.

Drugo izdanje festivala Dance INN/OUT uključuje nove predstave Studija za suvremeni ples i Zadarskog plesnog ansambla - Spektakl Irme Omerzo, koja je izvedena na gralištu Elipsa, i Portreti Aleksandre Janeve Imfeld, koja će biti izvedena 21. listopada u Hali V Tehničkog muzeja "Nikola Tesla".


Predstava Spektakl preispituje nasljeđe tog najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. No, umjesto klasične hommage predstave, autorica tradiciji Studija pristupa koristeći ju za postavljanje pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje. Generirajući plesni vokabular iz odabranih fotografija predstava u produkciji Studija, konkretnog plesačkog iskustva izvođačica i masovnih "spektakularnih" koreografija u ovom radu Omerzo ispituje perspektive unisonog kretanja i mogućnosti njegova dekonstruiranja tragajući za granicama, okvirima i kombinacijama zajedništva. Naslov je istodobno i referenca na fascinaciju unisonim pokretom u mainstream kulturi, ali i podsjećanje na potencijal koji izvire kao posljedica njegove ustrajnosti.


Predstavu izvode Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić, Ida Jolić i Tea Maršanić. Dramaturgiju potpisuje Jasna Jasna Žmak, glazbu Stanislav Kovačić, scenograf je Vanja Magić, a kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin.


Predstava Portreti rezultat je presjeka pet različitih identiteta. Označavaju vremensku točku u kojoj se međusobno prelamaju različiti individualni pogledi, uspomene i osobno uvjetovane perspektive. Svaka od plesačica, polazeći od vlastitog poimanja portreta, donosi specifičnu interpretaciju svojih iskustvom uvjetovanih poimanja te ulazi u intimni prostor konstruiranja značenja između vlastitog stava i grupnog (ne)razumijevanja. Konstruirano značenje novi su portreti inspirirani slikom, riječi, pjesmom, fotografijom, dragom osobom, idolom, poznanikom, stihom ili, jednostavno, uspomenama. Pet različitih portreta nepredvidljivo se poigrava vremenom stapajući se u zajedničke slike, iz kojih se u (ne)određenom ritmu izdvajaju individualni portreti kojima izvođačice ističu vlastiti značaj i interpretaciju u prvi plan.

Predstavu izvode Filipa Bavčević, Koraljka Begović, Patricia Gospić, Nataša Kustura i Josipa Štulić. Oblikovanje svjetla potpisuje Saša Fistrić, a zvuka Miro Manojlović. Kostimografiju i scenografiju osmislio je autorski tim. N.Vek.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike