Osijek
PROJEKT „ČINI DOBRO, ČUVAJ HRANU!“ ZAPOČINJE U 46 OSJEČKIH ŠKOLA I VRTIĆA

Osijek prvi u Hrvatskoj provodi UN-ovu edukaciju djece o čuvanju hrane
Objavljeno 17. listopada, 2020.

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, odnosno što je sve potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu. Riječ je o programu  UN-ove Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), koji se provodi pod nazivom  „Čini dobro, čuvaj hranu!“ , a uključuju predavanja, igre, vježbe i umjetničke aktivnosti. Cilj projekta je da djeca nauče kako čuvati hranu i smanjiti njeno nepotrebno bacanje. Grad Osijek postao je dio ovoga projekta zahvaljujući suradnji  UN-ove Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i eurozastupnice Biljane Borzan.  Ujedno je Osijek ovime postao prvi grad u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koji se uključio u projekt koji se već provodi u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Engleskoj.

-  Agencija mi se obratila dok sam bila izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja hrane, s prijedlogom da im pomognem naći partnere u Hrvatskoj. Grad Osijek je odmah pozitivno reagirao i prepoznao vrijednost projekta. I red je da se u Slavoniji, žitnici Hrvatske, djecu uči što znači i koliko vrijedi hrana. Pozivam i druge zainteresirane gradove da se uključe, -  kazala je Borzan, koja je financirala prevođenje nastavnih materijala za osnovne škole na hrvatski jezik.
Istraživanja pokazuju da 50 posto sve bačene hrane u EU dolazi iz domaćinstava i to je uglavnom hrana koju je iz niza razloga teško preusmjeriti u donacije. Upravo zato je edukacija potrošača bitna za smanjenje rasipanja jestive hrane.  Sada će kroz križaljke, kolaže i kvizove djeca usvajati jednostavne tehnike kako racionalno trošiti hranu i što napraviti s ostacima od obroka. Učit će kako kvrgavo ili estetski nesavršeno voće i povrće nije na bilo koji način lošije, ili da se od prezrelog voća i povrća u par minuta može napraviti ukusan sok. Program uči djecu da budu odgovorna prema hrani, u nadi da će odgovorna djeca jednog dana biti odgovorni odrasli.

- Djeca koja nauče kako čuvati i poštovati hranu mogu članovima svoje obitelji prenijeti te informacije i vještine, te tako biti mali ambasadori borbe protiv bacanja hrane. Uključivanje djece i tinejdžera je ključno: oni su budućnost našeg planeta, a njihovo znanje i njihovi postupci oblikovat će budući život na Zemlji, - zaključila je Borzan.
Recimo i kako je Grad Osijek za ovaj projekt  izdvojio četrdeset tisuća kuna iz gradskog proračuna. N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...

NA OSJEČKOJ TRŽNICI VRIJEME JE ZA ZIMNICU

Ponuda idealna za pripremu kiseloga kupusa, ajvara, turšije

SVEČANO MISNO SLAVLJE U JOSIPOVCU

Posveta župne crkve svetog Luke evanđelista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ERDUT VRVIO NATJECATELJIMA

Podunavlje Trail & Bike oduševio brojne trkače

2

DIVLJANJE VANDALA KOD TUĐMANOVA MOSTA

Kamene kocke opet završavaju u Dravi

3

NI OVE GODINE NIŠTA

Umjesto obećane nove ceste, Istarskoj samo dvije zakrpe