Crna kronika
U HRVATSKOJ OSUĐEN, U BOSNI NA SLOBODI

Odbjeglom u BiH 10 godina zatvora za ubojstvo iz 2017.
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Ivan Jurić (33) osuđen je zbog ubojstva Milana Gubića (31) u Slavonskom Brodu

Ivan Jurić (33) iz Slavonskog Broda nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog ubojstva Milana Gubića (31) 22. kolovoza 2017. Tog kobnog dana oko 22 sata, nakon kraće prepirke s Gubićem u kafiću Hajduk, u Posavskoj ulici u Slavonskom Brodu, kada su izišli iz lokala, iz pojasa hlača izvadio je pištolj nepoznate marke kalibra 7,65 milimetara i zapucao. U Gubića je ispalio tri metka, zbog čega je žrtva zadobila strijelne ozljede lijevog stopala i lijeve natkoljenice te strijelnu ozljedu jetre i velikih venskih spletova, što je dovelo do iskrvarenja, razvoja šoka i zatajenja vitalnih organa i srca, te je Milan Gubić preminuo sljedećeg dana oko 11 sati.


Ivanu Juriću sudilo se u odsutnosti. Naime, ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i Bosne i Hercegovine, a nakon ubojstva hrvatska policija za njim je raspisala tjeralicu, prema kojoj je uhićen u Trebinju, u BiH, krajem ožujka 2018. Međutim, nije izručen Hrvatskoj, nego je, nakon određenih provjera policije u toj državi, pušten na slobodu i, kako se neslužbeno doznaje, ondje je na slobodi i dandanas.


Županijski sud Slavonski Brod u obrazloženju nepravomoćne presude navodi kako je nedvojbeno utvrđeno da je Jurić postupao s izravnom namjerom, jer je došao u ugostiteljski objekt s napunjenim pištoljem, što upućuje na namjeru da ga upotrijebi, a prethodno se u lokalu prepirao s Milanom Gubićem, zvao ga van da se potuku jedan na jedan i rekao mu da će ga zapamtiti. Zbog navedenog, smatra sud, nema sumnje da je Ivan Jurić bio svjestan da će ispaljivanjem triju hitaca ubiti Gubića, a iz svega navedenog proizlazi da je to i htio.


Sud kaže da je ubojstvo počinjeno s izravnom namjerom te da je to potvrđeno i iskazom svjedoka Ante S., koji je naveo kako mu je Jurić, nakon što je pucao u Gubića, rekao "hoćeš da i tebe ubijem", a nakon toga pobjegao. Također, ni iz jednog dokaza ne proizlazi da je Gubić napao Jurića, ni da je Jurić pucao u Gubića kako bi odbio kakav napad na sebe, da bi se moglo raditi o nužnoj obrani ili njezinu prekoračenju.


- Valja primijetiti da nikakav verbalni sukob sa žrtvom nije iziskivao obranu pištoljem, a da je optuženik doista htio otkloniti nekakav napad (kojeg i nije bilo), mogao je samo otići, na neki drugi način otkloniti napad ili pucati u zrak, a ne pucati tri puta u žrtvu - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude.
- Kao otegotnu okolnost sud je ocijenio i odnos optuženika prema žrtvi, jer nakon što je pucao u oštećenika, optuženik se okrenuo i otišao, iako je oštećenik još bio živ i jaukao, te prije toga svjedoku Anti S. još rekao hoće li da i njega ubije. Kao otegotnu okolnost sud je ocijenio i odnos optuženika prema počinjenom kaznenom djelu, jer je nakon njegova počinjenja u bijegu i nedostupan državnim tijelima, čime ne prihvaća posljedice svog postupanja - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude Županijskog suda Slavonski Brod.


Sandra Lacić
OTEGOTNE OKOLNOSTI
Balističkim vještačenjem je utvrđeno kako su pronađene čahure na mjestu događaja najvjerojatnije ispaljene iz pištolja marke Pietro Beretta, model Browing, te da je udaljenost s koje je ubojica pucao bila veća od jednog metra. Kao otegotnu okolnost pri izricanju kazne Ivanu Juriću sud je posebno ocijenio jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra, čime je ugrožen i prekinut jedan ljudski život, te pobude i motiv, koji su zapravo manje vrijedne verbalne prepirke i prebacivanje. Otegotna je i činjenica da je Jurić i prije tog verbalnog sukoba došao u kafić s napunjenim pištoljem. "Time je izabrao ubojito sredstvo za počinjenje kaznenog djela, a vidljiva je i ustrajnost optuženika u svojoj namjeri počinjenja kaznenog djela, koja se očituje u ispaljivanju triju hitaca iz pištolja", stoji u presudi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike