Sport
BIJELO-PLAVI OPTIMIZAM PRED LOKOMOTIVU

U Gradski vrt stiže dužnik: Nakon stanke nastaviti s pobjedama
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Lokomotiva je često znala ukrasti show u Gradskom vrtu, pa ne smije zavarati njezin slabiji plasman

Nastavak prvoligaških uzbuđenja nakon prvenstvene stanke u Gradski vrt dovodi jednog od najneugodnijih gostiju NK Osijek - zagrebačku Lokomotivu.

Gotovo nestvarno zvuči podatak koji govori kako su “Lokosi” od 18 gostovanja na osječkom stadionu 12 puta ostali neporaženi, a imaju i više pobjeda od bijelo-plavih u susretima odigranim pred osječkom publikom. Osijek je slavio šest, a Lokomotiva čak osam puta.

Dužnici
Posljednja od tih osam pobjeda zagrebačke momčadi još uvijek peče, jer se dogodila prije tri mjeseca u utakmici koja je odlučivala o osvajanju drugog mjesta i plasmanu u kvalifikacije Lige prvaka. I prije toga Lokomotiva je često stvarala probleme u Gradskom vrtu. Kvarila je proslave Kohortinih rođendana, a u jednom je trenutku čak šest godina bila neporažena na osječkom stadionu. Mnogo je tu detalja koji bi bijelo-plavima trebali biti dodatni motiv, ali i upozorenje s kim će imati posla u toj utakmici.

- Ne trebamo gubiti energiju razmišljajući o onome što je bilo. Pametnije nam je koncentrirati se na susret koji dolazi. U pozitivnoj smo seriji, imamo odličnu atmosferu, pa ako budemo maksimalno koncentrirani i ozbiljniji očekujem kako ćemo osvojiti nova tri boda - kaže Nino Bule, jedan od pomoćnih trenera nogometaša Osijeka.

No, slika se u međuvremenu promijenila čak i u odnosu na posljednji susret, jer ove sezone Osijek je daleko uspješniji od Lokomotive koja u Osijek dolazi kao momčad iz donjeg dijela tablice.

- Ne smije nas to ni u jednom trenutku zavarati, jer Lokomotiva je talentirana momčad. Možda nisu najbolje krenuli u ovu sezonu, ali njihov trenutačni plasman sigurno nije prava slika vrijednosti te momčadi. Opet, iako već ponavljam kao papagaj, Osijek u svaki susret ulazi s pobjedničkim ambicijama, bez obzira na ime suparnika - poručuje Bule.

Momčadi će se danas priključiti trener Nenad Bjelica koji je izbivao tijekom posljednja dva tjedna, jer je bio prisiljen podvrgnuti se operaciji kralježnice. Sigurno će i njegov povratak biti motivirajući za momčad.

- Nenad je stalno bio s nama, iako nije mogao izravno sudjelovati u aktivnostima. No, njegova je prisutnost jako važna za momčad, jer uvijek donosi pozitivnu energiju. Njegov povratak značit će nam poput igrača više - smatra Bule.

Otpao Bočkaj
Još je neizvjesno kakav će Bjelica sastav moći suprotstaviti Lokomotivi. Naime, tek što se oporavio od jedne, Petra Bočkaja stigla je druga ozljeda. Sada je u pitanju zadnja loža zbog koje će sigurno propustiti nedjeljni susret, a za dalje će se vidjeti. Time se nastavlja tradicija da ozljede kao da “biraju” najosjetljivije pozicije u osječkoj momčadi. Sada su to krilne, jer već od ranije nedostaje operirani Eros Grezda, Merveil Ndockyt je u samoizolaciji zbog pozitivnog testa na koronavirus, Dmitro Lopa također se oporavlja od ozljede, pa je izbor krilnih igrača na koji kod Bjelice imaju veliki značaj prilično sužen. Još ako se tome dodaju problemi Ramona Miereza s mišićem, jasno je kako će trener bijelo-plavih imati priličnih glavobolja kako sastaviti ofenzivni dio momčadi. Bude li Mierez mogao zaigrati na krilnim pozicijama, treba očekivati Ercega i Bohara. Srećom, Bohar i Jurčević su se s reprezentativnog okupljanja vratili zdravi i negativni na koronu.

- Njih dvojica su u redu. Možda ima malo umora zbog dugih putovanja, ali s njima ćemo do utakmice odraditi adekvatne treninge, pa će obojica u dobrom stanju dočekati susret s Lokomotivom - priča Bule.

Naravno, pobjeda se u prvom redu traži zbog zadržavanja pri vrhu prvenstvene ljestvice. No, uspije li Osijek pobijediti i peti put zaredom u prvenstvu, doći će na korak do izjednačavanja rekorda po broju vezanih pobjeda koji iznosi - šest utakmica. Poveznica s tim rekordnim nizom iz jeseni 2000./01. baš je Nenad Bjelica, koji je tada bijelo-plave predvodio kao igrač, a ta je polusezona do danas ostala Osijekova najuspješnija u HNL-u. No, čim se nakon 20 godina vratio u Gradski vrt, Bjelica je zasukao rukave i nije mu dugo trebalo da dođe na prag rušenja tog rekorda. Ovaj put uloga je drugačija, ali kao i 2000. godine ozračje je pozitivno i nabijeno optimizmom, nakon što je osječka momčad, predvođena Bjelicom kao trenerom, u domaćim natjecanjima zabilježila sve pobjede.

- Mi u stručnom stožeru uvijek težimo pozitivi, pa nije čudno što smo je donijeli sa sobom u Osijek. Tako je uvijek i uvijek će i biti, dok god smo ovdje. Vjerujem kako će protiv Lokomotive isto raspoloženje vladati i kod naših navijača, jer nam to mnogo znači. Podrška i pozitivno okruženje na tribinama momčad uvijek tjeraju da pruži najbolje od sebe - zaključio je Nino Bule, pomoćni trener NK Osijek.

Nema razloga da ozračje u Gradskom vrtu bude drugačije, jer osnovni standard u Bjeličinoj nogometnoj filozofiji jest pružiti maksimum na terenu. Osijek to radi i ponavlja iz susreta u susret, a kod navijača je takav pristup uvijek bio na cijeni. A kada se uz to još i pobjeđuje, onda se pozitivno ozračje podrazumijeva.

Dalibor Keler
 
DABRO ĆE BITI NOVI OSIJEKOV NAPADAČ
Iako posao službeno još nije zgotovljen trener NK Osijek Nenad Bjelica prazninu u napadačkoj liniji odlučio je popuniti s Markom Dabrom iz bjelobrdskog BSK-a. Dabro je vodeći strijelac Druge HNL, a njegov dolazak u Gradski vrt trebao bi biti zgotovljen tijekom vikenda. Postoji mogućnost da ga Osijek uzme na posudbu do kraja sezone, a u Gradskom vrtu žele uspostaviti i sportsku suradnju s drugoligašem iz Bijelog Brda, jer im je u interesu da Slavonija i Baranja budu zastupljeni sa što većim brojem klubova u Drugoj HNL. Inače, Dabro je još u petak igrao za BSK koji je gostovao kod Hrvatskog dragovoljca.
Najčitanije iz rubrike