Svijet
U SAMO 30 GODINA

Veliki je koraljni greben izgubio 50 posto koralja
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Na tako enorman gubitak koralja najviše su utjecale rekordne temperature morske vode

Zbog porasta temperature mora u posljednja tri desetljeća australski je Veliki koraljni greben izgubio više od polovine svojih koralja, pokazalo je istraživanje australskih znanstvenika, koji strahuju da će taj gubitak, prouzročen čestim izbjeljivanjem, ugroziti i njegovu sposobnost oporavka.

- Najveći se gubitak dogodio u plitkim i dubljim vodama među gotovo svim vrstama, osobito kada je posrijedi njihova razgranatost - rekao je suautor studije, profesor Terry Hughes. Na tako golem gubitak koralja "najviše su utjecale rekordne temperature koje su izazvale masovno izbjeljivanje u 2016. i 2017. godini, kada je uništena gotovo polovina koralja. Neuobičajeno visoke temperature morske vode bile su posljedica iznimno snažnog El Niña", kaže Hughes. "Zdrava populacija koralja ima na milijune mladih koralja, a rezultati našeg istraživanja upućuju na to da su sposobnost oporavka i otpornost Velikoga koraljnog grebena znatno ugrožene u usporedbi s njegovim stanjem iz 1995. godine", rekao je glavni autor studije, dr. Andy Dietzel.

Autori studije ističu da je “hitno potrebno prikupiti što više podataka o demografskim trendovima koralja”, upozoravaju da “više nema vremena za gubljenje” te da treba “što prije i u što većoj mjeri smanjiti emisije stakleničkih plinova”. Veliki koraljni greben prostire se uz obalu Queenslanda na sjeveroistoku Australije. Dugačak je 2300 kilometara i čine ga tisuće grebena i stotine otoka s više od 600 vrsta tvrdog i mekog koralja. Istodobno je dom mnogim vrstama riba i mekušaca, morskim zvijezdama, kornjačama, dupinima i morskim psima te zbog visoke razine bioraznolikosti predstavlja jedan od najsloženijih ekosustava na svijetu.

Hina
Možda ste propustili...

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike