Objavljeno 17. listopada, 2020.
“Smatram da ne možemo prenositi uvjete iz drugih europskih zemalja”
Nove mjere za ugostiteljske objekte nisu oduševljeno dočekali ni slavonski ugostitelji. Berislav Mlinarević, vlasnik hotela Waldinger i član gospodarskog vijeća za ugostitelje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, cijelu situaciju ocjenjuje novim "lockdownom" bez obveza i to na račun gospodarstvenika.
Gube goste
"Posijan je strah u društvu i ne znam kome je to u interesu. Smatram da ne možemo prenositi uvjete iz Francuske, Njemačke i drugih zemalja, jer je broj umrlih osoba u Hrvatskoj minimalan, a odnosi broja zaraženih među najnižima u Europi. Mislim da se ne radi u skladu s našim podnebljem. U ovoj situaciji ljudi će se zatvarati u domove i iako sam za to da se maske nose, činjenica je da se ranije govorilo da one ne znače ništa, a isto tako činjenica je da ljudi maske nose u džepovima, nose jednu nekoliko dana i možda je upravo to izvor zaraze", pita se Mlinarević, dodajući da 80 posto objekata u okruženju nema uvjete za poštivanje novih mjera. Priznaje da je osoblje proteklih dana imalo nekoliko konfliktnih situacija s gostima koji ne žele nositi masku, ili je nisu imali pri sebi: "Mi svi živimo u drukčijim uvjetima i imamo razne načine razmišljanja. Naš gost u tom će slučaju ljutit napustiti objekt, jer mora staviti masku, a to ne želi, ili je nema kod sebe, a druga opcija je da će sjesti i ignorirati nas, pa mi moramo platiti kaznu za to. Nemamo namjeru prisiljavati goste, jer ih na taj način gubimo. Podsjećam da nam je otkazano oko 90 posto najavljenih skupova, a u cijeloj priči pravi se samo copy/paste stranih odluka. No nitko ne spominje da druge države smanjuju PDV, daju plaće djelatnicima i tvrtkama smanjuju namete i restrikcije. Kod nas se na ovaj način uništava gospodarstvo", zaključuje Mlinarević.
Dalibor Borota, suvlasnik restorana Karaka, kaže da će nove mjere loše utjecati na slobodu koju gosti žele i trebaju imati u restoranima. To stvara averziju, kaže, a istovremeno konobari, koji moraju biti ljubazni i nenametljivi, sada moraju biti ujedno i čuvari te opominjati goste. "I sama pomisao na to da bih trebao pozvati policiju, dovodi do toga da gubim gosta. Restorani i kafići mjesta su gdje se ljudi opuštaju, i onaj tko se osjeća loše, odnosno ima primisao da je bolestan, neće ondje uopće otići", zaključuje Borota, dodajući da zacijelo nijedan građanin neće ugroziti svoje prijatelje i izložiti ih zarazi.
Na nove mjere reagirali su i gosti. Od jedne Osječanke tako doznajemo da će dobro promisliti hoće li ranije rezervirano mjesto za proslavu rođendana u jednom od osječkih restorana otkazati. "Ne mogu zamisliti da masku koju nosim na licu nosim i u toalet, i potom tu istu masku ostavljam pokraj sebe na mjestu gdje jedem. Ne želim biti pod pritiskom ako se želim opustiti", kaže. Njezino mišljenje je u skladu s ranije izrečenim pretpostavkama naših sugovornika, a njezino je odustajanje isto tako u skladu s trenutačnom situacijom u brojnim kafićima, i to posebice onih s manjim brojem zaposlenih, odnosno manje kvadrature.
Razmak
Tako jedan vlasnik kafića u širem središtu grada kaže da promet koji je ranije ostvarivao do 11 sati prijepodne, sad ostvari do kraja radnoga vremena. I to ne svaki dan, jer kako kaže, narod je, zahvaljujući svakodnevnim bombardiranjem vijestima - uplašen.
"Ljudi su u panici i strahu, i svi oni kafići čija je populacija gostiju starija sad bilježi gubitke. Osim toga, ovo što su nama poslodavcima nametnuli da budemo koronaredari i pravimo reda, to doista nema smisla. Treba li sad moja djelatnica, ako netko dođe bez maske u kafić, praviti reda i istjerati gosta", pita se naš sugovornik. Za vrijeme boravka naše ekipe u kafiću bar su dva gosta otišla do toaleta i nisu na licu imali zaštitnu masku. Sve to promatrao je vlasnik i rekao: "Perfidno je prebaciti odgovornost na poslodavce. Živim od toga gosta i ne mogu, a i ne želim, glumiti policajca. Suludo je pratiti svaki potez gosta i ako se, recimo, ustane kao ovaj maloprije, ja bih trebao trčati za njim u toalet i govoriti mu da stavi masku. Ako on to slučajno ne želi, trebao bih ga valjda izbaciti i ovo malo prometa koji bilježim još dodatno ugroziti", zaključuje vlasnik kafića. Prema epidemiološkim mjerama ondje bi trebalo biti točno 12 osoba, ako se poštuje pravilo o četiri četvorna metra po gostu. I tu odredbu naš sugovornik smatra nemogućom, posebice u slučaju kafića s manjom kvadraturom.
“Možemo poštivati mjeru da je razmak između stolova dva metra. No ako se ljudi pomiču, ne mogu ja praviti red i razmak među njima”, kaže vlasnik kafića u Osijeku.
Marija Mihelić
KONTROLA
Osvrnuvši se na mjere na svadbama, Borota naglašava da je riječ o kontroliranom događanju gdje se točno zna tko je ondje bio, za razliku od primjerice koncerata. Onaj tko je bolestan, smatra Borota, neće doći u svatove. “Ne treba nas civilna zaštita slati u samoizolaciju, jer mi to sami činimo zbog sebe i svojih bližnjih. Bilo je događanja u gradu koji su odlično zamišljeni i u krivo vrijeme, a ne tiču se restorana i kafića”, smatra Dalibor Borota.