Regija
ŽUPNA CRKVA SVETOG JOSIPA U SLATINI

Postavljaju križni put oko crkve, obnova se nastavlja
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Svaka postaja sastoji se od kamenog postolja, gotičke rešetke i skulpture
SLATINA - Premda je župnik slatinske Župe svetog Josipa, velečasni Dragan Hrgić, temeljitu obnovu crkve počeo još 2015. godine i dosad je obavljen niz opsežnih i skupih radova, još je mnogo posla da bi ta monumentalna građevina zasjala u sjaju kakav zaslužuje i kakav priželjkuju župnik Hrgić i njegovi župljani.
Stogodišnja ljepotica
Budući da je župna crkva sv. Josipa zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske, ali i da je gradska ljepotica koja je 2013. godine obilježila stotinu godina od izgradnje i sve to vrijeme bila mjesto molitve, utjehe i nade, trebalo je ozbiljno prići njezinoj obnovi i zaštititi je. Već u prvoj godini obnove kompletno je promijenjeno krovište, građa i limarija, stavljena je krovna izolacija i novi crijep. Na temelju mišljenja Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Požegi o lošem stanju građevine, pristupilo se rješavanju problema kapilarne vlage, zbog koje je postojala opasnost od urušavanja crkve. Načinjen je kompletan drenažni sustav oko crkve i sustav odvodnje površinskih voda, tako da one više ne mogu doprijeti do temelja crkve. Pristupilo se potom sanaciji vlage u crkvi izradom unutarnjeg drenažnog sustava i njegovim spajanjem na vanjsku drenažu. To je značilo dizanje poda i kopanje unutrašnjosti crkve u dubinu, a nakon spajanja sa sustavom vanjske drenaže, nasipanje kamena, više slojeva betona, postavljanje toplinske i hidroizolacije te podnog grijanja. Uslijedilo je obijanje zidova prema propisima građevinske struke i isušivanje.

U tijeku je restauracija freski na zidovima i obnavljanje originalnog oslika kakav je crkva imala kad je sagrađena 1913. godine, trenutačno se obnavlja lijeva lađa, a nakon toga slijedi obnova središnjeg stropa. U tijeku je i obnova lijevog bočnog ulaza, stubišta te ulaza na kor. Dosad je obnovljeno cijelo svetište i nekoliko vitraja, a na desnom bočnom ulazu sagrađena je pristupna rampa za osobe s invaliditetom.

U perivoju oko crkve postavlja se vanjski križni put s četrnaest postaja, čiju izradu i postavljanje financiraju župljani donatori. Svaka postaja sastavljena je od kamenog postolja, gotičke rešetke i skulpture postaje križnoga puta.

Župljani pomažu
– Sve vanjske radove kopanja i uređenja napravili su brojni župljani koji su ovih dana došli pomoći, na čemu im od srca zahvaljujem – rekao je župnik Župe sv. Josipa Slatina i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić, koji je izrazio nadu da će radovi na postavljanju križnog puta biti završeni do blagdana Svih svetih.

Župnik Hrgić također zahvaljuje za pomoć Ministarstvu kulture i Gradu Slatini.

Svi do sada obavljeni radovi na obnovi župne crkve svetog Josipa predstavljaju približno šezdeset posto radova koje župnik Hrgić planira obaviti. Predstoji, naime, dovršenje oslika cijele unutrašnjosti crkve, obnova preostalih vitraja s izolacijskim staklima, obnova i zaštita vanjskih zidova sa zamjenom oštećenih cigala i bojenje betonskih i kamenih dijelova, restauracija orgulja, obnova namještaja, kao i niz drugih radova.

Petar Žarković
Predstoji dovršenje oslika i obnove vitraja, zaštita vanjskih zidova, restauracija orgulja, obnova namještaja...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike