Kultura
USKORO I ENGLESKO IZDANJE ROMANA JASNE HORVAT

Osječanka na otoku Marka Pola predstavila "Vilijun"
Objavljeno 17. listopada, 2020.
U povodu Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine posvećen planetu Zemlji i održava se pod motom Razlistaj se!, Jasna je Horvat pozvana gostovati u čak dvije narodne knjižnice na otoku Korčuli te predstaviti svoj roman Vilijun objavljen 2016. Riječ je o romanu čije je pisanje potaknuto čitanjem Nevidljivih gradova oulipovca Itala Calvina (1983.), a roman je prije predstavljanja u Korčuli predstavljan u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, u Beču, Crnoj Gori i Sloveniji.


Prvo od dva predstavljanja na Korčuli priređeno je u srijedu, 14. listopada, u Domu kulture grada Korčule. Predstavljanje je moderirala Milojka Skokandić, ravnateljica Gradske knjižnice "Ivan Vidali", istaknuvši da je roman Vilijun osigurao svoje mjesto u zavičajnoj zbirci gradske knjižnice kako Markom Polom kao protagonistom roman, tako i inovativnim pristupom u konceptualizaciji romaneskne forme. Posjetiteljima su uručeni QR kodovi kojima je roman ispremrežen, a jedan od QR kodova koji su posjetitelji ponijeli s predstavljanja prikazuje scensku izvedbu teksta Vilijun nagrađenu 2018. nagradom FUL kulturno kao najbolje brendirani niskobudžetni događaj u kulturi.

Drugo korčulansko predstavljanje organizirano je dan poslije u Velikoj dvorani Doma kulture u Blatu. Predstavljanje je vodila Franciska Jurišić Bačić, ravnateljica tamošnje Narodne knjižnice.


Opremljeni izvrsnom tehničkom potporom, organizatori obaju predstavljanja posjetiteljima su osigurali jedinstven ugođaj jer je pripovijedanje o književnom tekstu uspješno potkrijepljeno filmskim i zvučnim zapisima pohranjenima u QR kodovima romana. Organizatori su najavili kako će snimke predstavljanja oglasiti na svojim mrežnim stranicama te će ih tako staviti na uvid ne samo korčulanskoj nego i široj zainteresiranoj javnosti.


Jasna je Horvat istaknula kako je Vilijun pisala sa željom da izgradi književni tekst koji je ujedno i hrvatska kulturna iskaznica, odnosno da Hrvatsku i Korčulu učini intrigantnim prostorima nama samima i čitateljima iz drugih dijelova svijeta. Roman je preveden na engleski jezik, Naklada Ljevak dovršila je grafičko oblikovanje te se uskoro očekuje prijevodno izdanje kao i objavljivanje putopisne proze Antiradar koja se na policama knjižara može očekivati već sljedećeg tjedna. N.Vekić

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike