Kultura
IZOSTALO OZRAČJE U DRENOVCIMA

Laureati Detoni-Dujmić, Kišević i Radmilović
Objavljeno 16. listopada, 2020.
DRENOVCI - Na 31. pjesničkim susretima u Drenovcima izostalo je ozračje u kojemu su do sada u tom cvelferskom mjestu 26 puta održani susreti, istaknuo je izvršni producent Goran Pavlović, i to zbog pandemije. Ovi su susreti umjesto tri dana trajali jedan dan. Nije bilo nastupa pjesnika u školama i knjižnicama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali su plijenili pozornost ljubitelja pisane riječi u ovom dijelu Slavonije, na početku Hrvatske - kako Srijemci vole reći.


U jednom su danu priredili dva programa. Predstavljena je nagrađena zbirka Reinkarnacija, sudjelovali su Franjo Nagulov, književnik-urednik te autor Andrej Đeraj, te urednik Knjižnice Pjesnički susreti Goran Pavlović. Drugi je program bilo Središnje književno sijelo uz nastup 12 hrvatskih književnika i uručenje nagrada laureatima susreta. Povelje Visoka žuta žita za sveukupan književni opus i trajni prinos hrvatskoj književnosti dodijeljene su Dunji Detoni-Dujmić i Enesu Kišević. Povelje su potpisali Zlatko Krilić, predsjednik DHK-a, i Andrija Matić, predsjednik Duhovnog hrašća. Marijani Radmilović, pjesnikinji iz Vinkovaca, za najbolju objavljenu zbirku između dva susreta dodijeljeno je priznanje.

Pjesnički susreti u Drenovcima jedna su od najstarijih hrvatskih pjesničkih manifestacija na kojoj sudjeluju hrvatski pjesnici. Pretežito članovi Društva hrvatskih književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja, pjesnici iz inozemstva te mladi pjesnici s područja Slavonije, Baranje i Srijema čije se pjesništvo potiče i nagrađuje. Organizatori i pjesnici nadaju se da će 32. pjesnički susreti biti u dekoru kojim su bili svih ovih godina ogrnuti. S. Bogutovac
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića