Mozaik
OSJEČKI FOTOGRAFI NA ZAGREB SALONU 2020.

Zlatku Balentiću srebrna medalja, a izlagat će još 7 članova Fotokluba Osijek
Objavljeno 17. listopada, 2020.

Još jednom će sa zadovoljstvom članovi Fotokluba Osijek dočekati početak Zagreb Salona, međunarodne izložbe fotografija, a i na ovogodišnjem, 39. izdanju pojavljuju se kao izlagači, ali i kao dobitnici nagrada. Za 39. Zagreb Salon prijavilo se više stotina autora iz pedesetak država, s oko 5.000 fotografija. Iz Fotokluba Osijek strogu su selekciju prošli i izlagat će Jasmina Gorjanski, Damir Rajle, Ilija Stanušić, Ivana Zec, Ankica Molnar, Josipa Mađar i Berislav Vrkljan, a nagradom, srebrnom PSA medaljom (PSA je kratica za The Photographic Society of America - Američko udruženje fotografa) ovjenčan je Zlatko Balentić. Tema je nagrađene fotografije "Dimnjaci" arhitektura. Za nju će Balentić reći kako je snimljena tijekom jedne usamljene fotografske šetnje.

- Možda zvučim kao lokalpatriot, ali posebno su mi drage fotografije snimljene u gradu i regiji, jer zahtijevaju posebnu pažnju i oko za uočavanje detalja. Lako je snimiti vizualno zanimljivu fotografiju u ljudskom grotlu New Yorka, gdje dnevno nailazite na tisuće zanimljivih lica; sasušenu vijetnamsku staricu, dječake budističke redovnike koji naganjaju nogometnu loptu ili crnu djecu Afrike koja, gledajući vas krupnim očima, pružaju slabašne ručice (inače, ta tri posljednja egzemplara postala su standardni sadržaj mnogih izložbi, nap. Balentić). Ali snimiti nešto vizualno zanimljivo i sadržajem ispunjeno u ravnoj Slavoniji, e to je već malo teže - kaže Balentić, kojem će biti izloženo ukupno sedam fotografija, a tu je i 17 izabranih fotografija spomenutih članova Fotokluba Osijek. Inače i prijašnjih su godina nagrade Zagreb Salona stizale u osječki fotoklub.

Zbog velikog ugleda među fotografima, tradicije duge više od stoljeća, globalne konkurencije te činjenice da se izložba održava u reprezentativnom izložbenom prostoru (u pravilu u Muzeju Mimara, ali se ove godine zbog oštećenja izazvanog potresom izložba premješta u Nacionalnu i sveučilišnu biblioteku), Zagreb Salon smatra se jednom od desetak najvažnijih izložbi tog tipa u svijetu. Izložba se otvara 4. prosinca i bit će otvorena do kraja godine.

Fotoklub Osijek ima dugu tradiciju, više od 80 godina, utemeljen je 1938. Kroz klub je prošlo više od 1200 članova, koji su učili osnove fotografije, a mnogi od njih vrlo su uspješni fotografi. Od umjetničke funkcije ništa manje nije važna edukativna, rad s mladima, kojih i danas nekolicina uspješno sudjeluje u aktivnostima kluba. Za 2021. planiraju ponovno pokrenuti međunarodni Digitalni salon fotografije Osijek. D.Kuštro
Zagreb Salon smatra se jednom od desetak najvažnijih izložbi tog tipa u svijetu
Najčitanije iz rubrike